Ridley Scott despre „Asasinarea lui Lincoln”

De: Mioara Tronaru / 28.02.2013, 12:49
Ridley Scott despre
O împuşcătură. Un asasin, hotărât să ucidă ”tiranul”, trage asupra celui de-al 16-lea preşedinte al Statelor Unite. Astfel, într-un moment, naţiunea americană a fost definitiv schimbată. National Geographic Channel adaptează cartea lui Bill O’Reilly în primul său film original, ”Asasinarea lui Lincoln”. Printre producătorii executivi se află şi Ridley Scott, care ne-a răspuns în exclusivitate la câteva întrebări.

– Ce v-a atras la acest proiect?

Extrem de captivant mi se pare faptul că, deşi descrie o tragedie teribilă din istoria Statelor Unite – pierderea unuia din marii săi lideri – este totodată şi un thriller care va ţine publicul cu sufletul la gură. Ceea ce publicul n-a ştiut niciodată şi ceea ce surprind atât cartea cât şi filmul, este povestea de acţiune şi conspiraţie din jurul misiunii de căutare a lui Booth. Este, în definitiv, o relatare fascinantă şi de aceea ni s-a părut perfectă.

– Cum reuşeşte acest film să întregească povestea despre asasinarea lui Lincoln pe care credeam că o ştim cu toţii?

Filmul este o adevărată poveste istorică în care sunt examinate acţiunile lui John Wilkes Booth înainte şi după comiterea asasinatului. Descoperim viaţa unui om ce nu a mai fost analizată anterior din această perspectivă. Iar această analiză ne ajută să înţelegem mult mai bine una dintre cele mai mari conspiraţii din istoria Americii.

– Din punctul de vedere al producătorului, care a fost cel mai fascinant aspect al asasinării lui Lincoln?

Povestea în sine este fascinantă şi atemporală. Bărbaţi care se distrug unul pe celălalt pentru putere. În mod specific aici, complotul lui Booth de a-l ucide pe Lincoln şi planul său de a distruge întregul guvern federal demonstrează cum conspiraţiile şi uneltirile se nasc în spatele marilor lideri.

– Spune-ţi-ne ceva despre actori.

Billy Campbell reuşeşte o interpretare uimitoare a rolului lui Lincoln, iar Tom Hanks este un povestitor fermecător care ghidează publicul pe parcursul întregului film. Pe lângă aceştia, Jesse Johnson în rolul lui John Wilkes Booth surprinde pasiunea acestuia pentru teatru şi loialitatea sa complexă pentru Sud. Toţi dau cu adevărat viaţă acestei poveşti.

”Asasinarea lui Lincoln” are premiera duminică, pe 3 martie, de la ora 21.00, pe National Geographic Channel.