Rubarba, bună în bucătărie dar și pentru sănătate

De: Carmen Ulian / 04.06.2014, 18:30
Rubarba este des întâlnită în bucătăria franțuzească, dar și în cea românească. Rubarba este bună și pentru sănătate.

Rubarba este o plantă originară din Asia și America de Nord, dar crește ți în Siberia, China și în România. La noi mai este cunoscută și sub numele de rabarbăr sau rabarbără.

Planta de rubarbă este înaltă de 1-2 metri, în pământ are un rizom cu rădăcini bine dezvoltate, lungi, de culoare galben-portocalii la interior.

De la rubarbă nu se consumă frunzele pentru că sunt toxice, ele conțin acid oxalic despre care se spune că este . Acidul oxalic este o substanță chimică nocivă, și este prezent în multe legume, în diferite cantități mici- Îl mai regăsim în broccoli, castraveți, cartofi, varză. Legumele cu frunze verde închis au cantități mai concentrate, sub formă de oxalați – de exemplu broccoli sau spanacul. Pe cât posibil a nu se găti rubarba în vase de aluminiu, ea fiind o legumă acidă.

rubarba leguma

Rubarba cu frunze și tijele comestibile

Frunzele de rubarbă sunt toxice

De la rubarbă se folosesc petiolurile (coada frunzelor) și rizomii. La preparatele culinare se folosesc petiolurile frunzelor care au o culoare ce variază de la roz deschis până la violet. De reținut este faptul că o culoare închisă arată faptul că este mai acrișoară.

Rubarba este bună și în curele de slăbire, căci are 16 Kcal la 100 g de petiol. Rubarba este indicată în anemii,a fecțiuni digestive sau antiinflamatorii, afecțiuni ale pielii, scade colesterolul, antibacteriană, dureri abdominale, nevralgii, curăță ficatul, tonic, bună la febră, indigestii, laxativă, detoxifiantă, etc, căci este bogată în fosfor, potasiu, magneziu, fier, zinc și vitamine A, B, C.

Rubarba se recoltează în mai – iunie, căci după devine amăruie. Se folosește la acrirea cirobelor, la dulcețuri, gemuri, părjituri, tarte, înghețate, sub formă de sosuri, murată, în mâncăruri, etc.

Cum se alege rubarba

Rubarba trebuie să aibă tulpinile ferme, grele și lucioase. Se taie frunzele, se spală tulpina și se taie capetele. Rubarba nu trebuie să fie uscată și ofilită dacă vreți să o consumați.

rubarba

Rubarba pentru consum

Cum se păstrează rubarba

Tulpinile bine curățate și spălate de rubarbă se păstrează la frigider în folie de plpastic sau în pungi bine legate. Poate rezista și o săptămână la rece.

Rețete cu rubarbă

1. Plăcintă cu rubarbă și căpșuni

Pentru umplutură

600 g rubarbă

400 g căpșuni

Sucul de la o lămâie (sau lime)

100 g zahăr

3 lingurițe amidon

Un praf de sare

rubarba

Pentru crustă

200 g făină

1 linguriță praf de copt

3 lingurițe zahăr foarte fin (nu pudră)

3 lingurițe de zahăr brun (preferabil demerara-de trestie)

Zeama de la o lămâie

120 g unt (jumătate de pachet)

Esență de vanilie

Scorțișoară după gust

Mod de preparare

Pentru început trebuie menționat faptul că rubarba este o plantă relativ acrișoară și de aceea puteți adăuga oricând zahăr suplimentar, dacă simțiți nevoia de un desert mai dulce. Tocați tulpinile cubulețe și tăiați căpșunile în patru. Amestecați făina cu praful de copt, zahărul și zeama de la o lamaie. Eparat amestecați untul topit în prealabil cu vanilia și scorțișoara. Turnați amestecul aromat peste făină și pasați cu o furculiță până obțineți bucăți mari și mici de aluat. Încălziți cuptorul la 190 grade (mediu)- treapta 5 pentru cele cu gaz. Puneți toate fructele și rubarba într-un castron, împreună cu zahărul, sarea și amidonul și adăugați zeama de lămâie. Puneți amestecul într-o formă de prăjitură sau tavă pentru tort. Acoperiți fructele cu amestecul de cocă sfărâmicioasă (crumble) și introduceți la cuptor pentru 40-50 minute, sau până se rumenește deasupra.

Serviți plăcinta caldă sau la temperatura camerei. Puteți adăuga inghețată sau frișcă, după gust. (via http://www.unica.ro)

2. Compot de rubarbă

Ingrediente

4 cozi de rubarba curatate si taiate marunt

2 mere taiate felii si curatate(optional)

2 litri de apa

6 linguri de zahar brun

zeama de la jumatate de lamaie

pahare racite in frigider

compot

Mod de preparare

Se fierbe apa si rubarba impreuna cu zaharul pana devine rubarba moale si compotul rosiatic, aprox 15 minute. Apoi se adauga si zeama de lamaie. Se raceste compotul si se strecoara. Se serveste in pahare racite in frigider. (via http://www.petitchef.ro)

3. Dulceață de rubarbă și căpșuni

Ingrediente:

– 680 g rubarba taiata

– 680 g capsuni

– 500 g zahar

– 2 linguri suc proaspat de lamaie

dulceata

Mod de preparare

Spalati bine tijele de rubarba si taiati partea de suc unde au fost taiate frunzele. Si cealalta parte o taiem. Luam fiecare tija si le taiem feliute potrivite. 

Capsunile le trecem rapid printr-un jet de apa rece si le lasam la scurs. Dupa ce s-au scurs de apa le taiem in doua daca sunt micute si daca sunt mari in felii.

Adaugam rubarba si capsunile in oala in care fierbem dulceata, turnam zaharul si sucul proaspat de lamaie. Amestecam sa-si lase fructele zeama. In cava minute si-au lasat suc si zaharul se topise de tot.

Asezam oala pe foc, la mic, si lasam sa fiarba. Nu amestecati cu lingura in dulceata, este regula pentru toate felurile de dulceata sa nu se amestece. Doar miscati oala. In circa 20 de minute dulceata este gata. Stiti deja cum va dati seama, daca siropul se ingheaga pe farfurie, dulceata e gata!

O turnati in borcanele, sterilizate in prealabil. (via http://www.petitchef.ro)