Sa tragem un semnal de alarma

Apropo.ro / 27.02.2008, 11:45
Sa tragem un semnal de alarma
Sa ne alarmam ca 17.000 adolescente cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani au ales ca metoda de contraceptie avortul? A cui este vina?

Oare nu este mai bine sa previi decat sa tratezi? Asta ne spun si doctorii. Compania Gedeon Richter Romania incearca sa traga un semnal de alarma in beneficiul femeilor, care din nefericire aleg avortul ca solutie de urgenta. Conform Institutului National de Statistica in 2005, peste 17.000 de adolescente cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani au facut avort.

Pe cine sa dam mai intai vina? Este de vina parintele ca nu isi informeaza si formeaza copilul pentru aceasta etapa normala a vietii, este de vina scoala ca nu pune accent si pe aceasta latura a dezvoltarii adolescentilor, este de vina societatea ca nu informeaza tinerii prin diferite cai si mijloace? Raul este deja infaptuit si o parte din vina o poarta si adolescentul, care nu a cerut informatii inainte de a incepe viata sexuala. Un lucru nu il faci daca nu te pricepi.

Contactele sexuale neprotejate au urmari grave, pot lasa rani adanci toata viata. De aceea, este nevoie ca informatia sa primeze atunci cand iti incepi o noua etapa a vietii tale. Sfaturile doctorilor de specialitate sunt pe primul plan. Nimeni nu stie mai bine decat cel care s-a pregatit o viata intreaga in acest sens.

In ultima perioada, multe femei se adreseaza mai degraba farmacistilor, si intr-un final doctorilor. In acest sens, farmacistii se vor pregati pentru a putea informa si sfatui corect clientii in problema contraceptiei de urgenta.

Ce este contraceptia de urgenta

O metoda de contraceptie care se foloseste dupa ce contactul sexual neprotejat a avut loc. Se mai numeste contraceptie post-coitala sau pilua de a doua zi.

Atentie insa, acesta nu este o metoda de contraceptie permanenta. Eficienta este cu atat mai mare cu cat metoda se folosteste in timp cat mai scurt dupa ce a avut loc contactul sexual.

Escapelle – este un nou contraceptiv de urgenta al companiei Gedeon Richter. Se administreaza in primele 72 de ore dupa un contact sexual, dar pentru o eficienta marita si o mai mare siguranta este de preferat in primele 24 de ore de dupa contactul sexual neprotejat. In cazuri foarte rare si aceasta metoda poate esua (cu conditia sa nu fie luata la timp, deci cu cat mai repede cu atat mai eficient).

Spre sanatatea ta, consulta un medic specialist care te va indruma sa gasesti cea mai buna metoda de contraceptie si adecvata organismului tau (fara analize sau control medical nu se poate).

Atentie insa femeile insarcinate nu vor folosi aceasta metoda.