Săptămâna Eminescu la TVR

De: Mioara Tronaru / 14.01.2013, 11:22
Săptămâna Eminescu la TVR
TVR 1 şi TVR 2 difuzează, în aceste zile, programe dedicate personalităţii poetului naţional.

În săptămâna 14-20 ianuarie, TVR omagiază, prin programele sale, viaţa şi opera lui Mihai Eminescu. Emisiuni de reportaje, momente poetice sau filme documentare se regăsesc în grilele de programe ale TVR 1 şi TVR 2 în „Săptămâna Eminescu”.

Luni, 14 ianuarie, de la ora 16.50, TVR 1 difuzează documentarul „Ipoteşti, casa poetului”, realizat de Lucia Hossu Longin, o producţie TVR Cinema. Filmul este o invitaţie în Ţara de Sus a Moldovei, la „Memorialul Eminescu” de la Ipoteşti. Creatorii ansamblului muzeal au ales ca Ipoteştii să nu fie doar un loc al memoriei înţepenite în timp, ci un pretext de a-l arăta lumii pe marele poet, în lumina proaspătă a începutului de mileniu.

„Eminescu este omul cu cel mai românesc destin: luptător trădat de prieteni şi geniu înfrânt de manualele de literatură” – aceasta este descrierea poetului în viziunea lui Andrei Gheorghe, „avocatul” său din programul „Mari Români”, derulat de TVR în 2006. Documentarul-portret „Mihai Eminescu”, realizat de Camelia Robe, va putea fi urmărit la TVR 1 marti, 15 ianuarie, de la ora 17.00. Filmul evită clişeele care l-au făcut pe Eminescu, în ochii tinerilor, aproape indiferent, chiar agasant, din cauza manualelor neinspirat redactate. Iar ceilalţi îl invocă automat, fără să-l fi citit cu adevărat. „În fapt, Eminescu este, pentru majoritatea, un mare necunoscut. Filmul este construit pe un document aproape ignorat de specialişti: procesul verbal al poliţiei, prin care Eminescu este băgat în cămaşa de forţă şi dus la ospiciu. Cei care au chemat poliţia îi erau buni prieteni, iar internarea a făcut-o marele lui protector: Titu Maiorescu. Astea au fost faptele. Iată de ce scenariul şi distribuţia nu se puteau înscrie în viziunile canonului şcolar şi mediatic”, îşi motiva realizatoarea TVR alegerea lui Andrei Gheorghe ca susţinător al poetului naţional în cadrul programului „Mari Români”.

Miercuri, la aceeaşi oră, telespectatorii TVR 1 regăsesc personalitatea lui Eminescu într-un material „Din arhiva de aur a TVR – Tudor Vianu despre Mihai Eminescu”. Iar vineri, în aceeaşi linie, de la ora 17.00, vom hoinări pe „Drumuri printre amintiri”, într-un reportaj semnat de regretatul jurnalist Aristide Buhoiu, despre locurile în care a trăit Mihai Eminescu, în Bucureşti.

Şi în programul TVR 2 din această săptămână se regăsesc emisiuni dedicate celui mai important poet al literaturii române. Marţi, 15 ianuarie, de la ora 16.00, telespectatorii pot urmări documentarul „Dumnezeirea la Eminescu”, realizat de Grid Modorcea. Filmul îşi propune o radiografie pe subiectul divinităţii în opera lui Eminescu, oferind celor care îl urmăresc fragmente din proza şi poezia poetului, precum şi imagini semnificative din viaţa lui Mihai Eminescu.

Joi seară, de la 21.40, aflăm „Ordinea cuvintelor”, într-un moment poetic realizat de Sandrino Gavriloaia, intitulat „Eminescu pe meridianele lumii”. Programul cuprinde poezii ale lui Eminescu traduse în limba germană de Geraldine Gabor şi Ernst-Junger Dreyer, în cadrul unui eveniment ce a a vut loc la Dusseldorf, Germania, în 2011.

Pe 20 ianuarie, de la ora 18.00, prietenii TVR 2 sunt invitaţi să asculte fragmente din opera eminesciană, în interpretarea actorilor Ilinca Goia, Marius Stănescu şi Mircea Rusu, reunite sub titlul „Baladă în gerar”, realizator Dominic Dembinski.