Şerban Ionescu – Un premier de rîsul lumii

Apropo.ro / 14.04.2008, 00:00
Şerban Ionescu - Un premier de rîsul lumii
E premierul Topîrceanu în serialul de comedie de la PRO TV “Anticamera”. Cel mai des,îi dă replica preşedintelui Boerescu, întruchipat de Florin Călinescu. Cei doi mari actori se cunosc din facultate, cînd locuiau la cămin. S-au reîntîlnit după 27 de ani pentru un serial TV, după ce în 1981 au filmat împreună 44 de episoade la “Lumini şi umbre”.

are scenariu de basm. E un basm cu prinţese, prinţi şi… pitici. Rolul nu e uşor, pentru că nu joc un prototip. Se adaptează în funcţie de cît de mult vrei să un personaj sau o situaţie”, povesteşte Şerban Ionescu. Acesta neagă însă orice asemănare dintre premierul Topîrceanu pe care îl joacă la PRO TV şi premierul din realitate, Călin Popescu Tăriceanu. “Poate există doar o rezonanţă onomastică. În rest, personajul meu nu se atinge deloc de primul ministru al României, cum nici preşedintele Boerescu nu se atinge de Traian Băsescu. Iar noi facem doar comedie, nu acuzăm în nici un fel”, spune el. Florin Călinescu joacă rolul preşedintelui Boerescu în serialul de la PRO TV şi “rolul” unui prieten vechi în viaţa reală a lui Şerban Ionescu. “Colegul Călinescu este bestial. Îl ştiu de cînd eram studenţi. Eu, ceva mai mare decît el. Amîndoi am stat la cămin. Apoi, viaţa ne-a aruncat prin diverse locuri. După facultate, eu am fost repartizat la Petroşani, el – la Botoşani”, povesteşte actorul. Dar cum se distrau cei doi în facultate? “Amîndoi veneam din provincie şi nu aveam subtilităţile parşive specifice celor trăiţi într-un oraş mare. Distracţia noastră era să ne împrietenim cu cei care învăţau să devină operatori de imagine. Acestora li se ofereau filme foarte bune şi era o adevărată bătălie să îţi faci un prieten operator. Mai mergeam şi la petreceri. Îmi amintesc că, atunci, era o adevărată cruciadă să cucereşti o femeie şi tu te simţeai mai bărbat şi ea, probabil, se simţea mai femeie. Acum, observ, lucrurile sînt… altfel”.

A sărbătorit nunta de argint
Apropo de relaţii, Şerban Ionescu şi soţia lui, actriţa Magda Catone, au împlinit deja 25 de ani de căsnicie. “Ce facem noi doi? Nu mai are importanţă la vîrsta asta şi după 25 de ani”, glumeşte Şerban Ionescu. Oricum, ne dezvăluie că secretul unui mariaj lung constă în răbdare. “Aş scrie o carte frumoasă despre căsnicie. Am o mulţime de exemple sub nas. Şi mulţi dintre noi nu ştiu să se bucure de căsnicie şi să îi mulţumească lui Dumnezeu că trec prin aşa ceva”. Şerban Ionescu şi Magda Catone sînt părinţii unui băiat de 12 ani, pe care îl sfătuiesc să nu devină… actor. “Eu şi maică-sa am avut noroc în meserie. Dar, oricum, alegerea îi aparţine. Dacă ar fi după mine, mi-aş dori să devină silvicultor. Să fie legat de natură”, visează tăticul Şerban Ionescu.

Vînător, pescar şi bucătar
Actorul face des excursii vînătoreşti şi în acestea merge peste 15 km pe jos zilnic. “Noaptea, fac foc în aer liber. Am dormit şi pe cîmp, într-un vagon. Eram la vînătoare de raţe, iarna. A fost un ger cumplit”. Recu­noaşte însă că nu se întoarce de fiecare dată cu vînat, dar atunci cînd o face găteşte toate speciali­tăţile posibile. De exemplu, şi colegii lui de la “Anticamera” s-au bucurat săptămîna trecută de friptură de iepure şi gîscă sălbatică cu orez. Deşi Şerban Ionescu e un bucătar priceput, fiul lui îi cere… sandviciuri. “El mă laudă, dar nu prea mănîncă. Soţia mea, în schimb, nu ştie să gătească. E o novice în bucătărie şi nu se supără cînd spun asta”. Actorul este şi un pescar priceput. “Dar nu îmi place să petrec mult timp pe baltă pentru că nu mă mişc. Recordul meu pescăresc – un somn de 11 kilograme prins în Mureş“.

Lecţie pentru tineri cu aspiraţii artistice
Şerban Ionescu are 58 de ani şi se menţine în formă datorită mersului pe jos în viteză. Iar în fiecare dimineaţă face timp de 20 de minute flotări şi alte exerciţii fizice. “Unui tînăr care îşi doreşte să devină actor i-aş spune în primul rînd să se uite în oglindă. Apoi, să-şi consulte prietenii, mai apoi să studieze şi la urmă să dea la Teatru. Eu am copilărit la Braşov. Aveam cîţiva prieteni şi împreună am beneficiat de o golăneală culturală. Mergeam la Şcoala populară de artă şi spuneam poezii. Apoi, ne-am apucat să vindem cărţi. Tatăl unuia ne-a spus să nu le vindem, ci să le citim. L-am ascultat şi am dat la facultate. Am intrat din a patra încercare”.

“Florin Călinescu e un om cu o imaginaţie fantastică, are resursele unui hipermarket deschis non-stop!”

Anticamera
duminică, 22.30, PRO TV