Showtime celebrează muzica din ‘Inside Llewyn Davis’

De: Mioara Tronaru / 18.12.2013, 10:10
Showtime celebrează muzica din ‘Inside Llewyn Davis’
Postul de televiziune american a difuzat vineri, 13 decembrie, documentarul-concert Another Day/Another Time, despre muzica celui mai recent film al fratilor Coen, Inside Llewyn Davis.

Another Day/Another Time, a fost filmat cu ocazia concertului omonim de trei ore din New York City, de la Town Hall, din septembrie anul acesta. Concertul a reunit legende ale muzicii americane precum Joan Baez, Patti Smith, Jack White, împreună cu tineri artişti ai muzicii folk: Punch Brothers şi Milk Carton Kids. Printre cei care au interpretat melodii omagiu pentru anii ’60 şi piese de pe soundtrack s-au numarat şi actorii din Inside Llewyn Davis: Carey Mulligan, Oscar Isaac, Justin Timberlake şi John Goodman . Legendarul Elvis Costello a interpretat amuzanta melodie „Please Mr. Kennedy”, în duet cu actorii Oscar Isaac şi Adam Driver (cunoscut pentru rolul din serialul Girls). Another Day/Another Time spune multe despre tradiţia şi spiritul muzicii folk prin spectacolul oferit de artişti. Show-ul nu îi va impresiona doar pe iubitorii folk-ului, având şi influenţe country, blues, gospel, bluegrass, muzică irlandeză şi chiar un pic de rock. Another Day/Another Time e un amestec de muzică tradiţională şi modernă.

Documentarul despre concert a fost difuzat de Showtime ca preview pentru lansarea naţională a filmului Inside Llewyn Davis în SUA pe 20 decembrie. În Romania, filmul rulează deja pe ecranele din Bucureşti şi Cluj. Cu Inside Llewyn Davis, fraţii Coen ne fac să respiram atmosfera scenei muzicale a anilor ’60 din Greenwich Village, înainte de succesul fulminant al lui Bob Dylan. Filmul urmăreşte câteva zile din viaţa cântăreţului Llewyn Davis şi încercările acestuia de a se menţine pe linia de plutire, în ciuda ghinionului şi [anselor ratate.

Fraţii sunt deja la a patra colaborare pentru coloana sonoră cu producătorul T. Bone Bournett. Împreună cu acesta, au creat momentele muzicale memorabile din The Big Lebowski/Marele Lebowski, O Brother, Where Art Thou?/ Marea Hoinăreală şi The Ladykillers/Cum scăpăm de Coana Mare. Co-producatorul soundtrack-ului este nimeni altul decât soţul lui Carey Mulligan, Marcus Mumford din trupa Mumford & Sons.

Inside Llewyn Davis a fost nominalizat la Globurile de Aur de trei ori, pentru Cel mai bun film, Comedie/Muzical, Cel mai bun actor, Oscar Isaac (Comedie/Muzisca), Cel mai bun cântec original -„Please Mr. Kennedy”.

Actorii din film au fost ajutaţi de T Bone Bournett şi Marcus Mumford cu sfaturi muzicale. Oscar Isaac, interpretul lui Llewyn Davis, nu este chiar novice într-ale muzicii, fiind pasionat de cântec. Născut în Guatemala şi crescut în Miami, el face parte dintr-un duo indie-rock din Brooklyn numit NightLab. A declarat însă că îi este recunoscator lui T Bone Bournett pentru îndrumare “mi-a spus să cânt ca şi când sunt la mine acasă pe canapea”. Pentru a intra în pielea lui Llewyn Davis, a învăţat cum să fie subtil, să cânte domol şi să nu epateze. Actorul în vârstă de 33 de ani recunoaşte că nu era fan folk înainte de film: „Am crescut ascultându-l pe Bob Dylan, în special albumul Saved, pentru că asta se asculta acasă, dar nu ştiam nimic mai mult despre scena muzicii folk înainte de Bob Dylan”.

Deşi în rol secundar, Justin Timberlake, declară că acest film e ca un vis împlinit: “Ştiam că vroiam să amestec muzica cu apariţia în filme. Să ajung să fac asta alături de fraţii Coen e de-a dreptul incredibil.” Justin joacă în una din cele mai amuzante scene ale filmului, interpretând hilara melodie “Please Mr. Kennedy”. Personajul său indică schimbarea survenită în anii ’60 în muzica folk, când arta muzicală începe să fie privită mai mult ca un business, iar artiştii încep să-şi dorească castiguri financiare şi o carieră. Melodia nominalizată la Globurile de Aur a fost concepută din colaborarea lui Justin cu T Bone Bournett, iar fraţii Coen au auzit-o prima oară pe speaker: „Ne-am gândit, hai să o facem amuzantă, despre explorarea în spaţiu”.