Silviu Petcu recomandă, de Crăciun, curcan cu chorizo şi portocale la cuptor

De: Cătălina Matei / 24.12.2013, 09:00
Silviu Petcu recomandă, de Crăciun, curcan cu chorizo şi portocale la cuptor
Membru cu drepturi depline în emisiunea ”Distractis” de la TVR 1, Silviu Petcu abia aşteaptă să petreacă un Crăciun de pomină... acasă! Cu un meniu de poveste, din care nu lipseşte curcanul cu chorizo şi portocale la cuptor.

– Pe unde te prinde Craciunul anul acesta?

Nu îmi vine nici mie să cred, dar după 7 ani, vine Moşul la mine acasă! Yupiii! Brad, globuri, luminiţe în grădină, pene de curent… tot tacâmul!

– Te-ai lăsat purtat de „goana după cadouri”?

Am fost să văd un film la mall acum două săptămâni, (într-o duminică, e drept) şi era să fiu călcat în picioare de cei care începuseră deja cursa pentru cadouri. S-a stabilit: voi pierde “prin neprezentare”, la “masa verde”. Oricum, mai am de rezolvat doar o bunică, un cumnat, vreo trei “nepoate”… în rest, cadourile sunt cumpărate de pe coclaurile pe care le-am străbătut în timpul anului!

 

– Ce îţi doreşti să primeşti de la Moş Crăciun?

Pentru mine? Nimic. A, ba, nu… mi-am trimis prin poşta Moşului o haină de puf, că m-am dezobişnuit cu temperaturi sub zero grade! Pentru ceilalţi: Şaluri de cashmir, pashmine, pashtune, piei de yaci, shezlonguri din bivol de Sri Lanka, crabi de scoică din Borneo, doi peşti alergători tot de acolo, feţe de masă din Jodhpur, preşuri din Sarawah… cam ce adună un om când merge în altă lume!

 – Care este cea mai dragă amintire a ta din copilărie legată de Crăciun?

Mirosul de turte “pelincile Domnului” care se fac în Ajunul Crăciunului… şi de cât de speriat eram la venirea Moşului…. şi cântatul colindelor pe la uşile vecinilor… şi căldura din casă, după ce reveneam de la colindat… şi mirosul de scorţişoară de la vinul fiert! Şi, mai ales, bucuria tuturor în jurul bradului, când se împărţeau darurile.

 

– Ce tradiţii păstrezi?

Înainte de a deschide darurile, cântăm colinde, împreună cu copiii, bunicii… şi, dacă suntem în Iaşi, mergem să ascultăm colindele din prima zi de Crăciun, de la Mitropolie.

 

– Dar masa de Crăciun ce bunătăţi va conţine?

Probabil că anul ăsta curcanul nu va mai rata întâlnirea cu chorizo şi portocalele de la cuptor. La fel şi produsele porcului, care vor fi sub formă de produse crud-uscate şi afumate, bineînţeles. Probabil că “afumat” voi fi şi eu la ora respectivă. Vedetele vor cozonacii, turtele cu mac şi poalele în brâu, căci vin bunicii!

– Ţi-ai făcut deja planuri  de Revelion? Unde vei petrece?

Deocamdată nu am viză de Revelion. Mai aştept.

– Ce superstiţii legate de Noaptea dintre ani cunoşti? (usturoi şi bani în buzunare, lenejerie intimă roşie, sărutul sub vâsc la 12 noaptea etc.)

Sincer, n-am auzit de nicio astfel de superstiţie: cu usturoi în buzunar ar fi culmea să merg la o petrecere de Revelion (în buzunar port, de obicei, o sticlă de şampanie), iar eu utilizez în mod curent lenjeria roşie, să nu mă deochi!