Situatii inedite in Turul Frantei

Apropo.ro / 25.07.2009, 12:00
Situatii inedite in Turul Frantei
Turul Frantei a fost considerat inca de la inceputurile sale (1903) un eveniment inedit.

Turul Frantei a fost considerat inca de la inceputurile sale un eveniment inedit.

Le Tour a luat nastere in 1903 din ideea redactorului sef al revistei l’Auto (care intre timp a devenit l’Equipe), Henri Desgrange, care in urma unei cine avuta intr-un bar din Montmartre cu seful redactiei de ciclism a ziarului, Géo Lefèvre, a decis ca trebuie sa puna capat monopolului cursei Paris-Brest-Paris, prin ceva inedit. Lefèvre a sugerat o cursa de sase zile care sa faca inconjurul Frantei. Cursele pe distante lungi reprezentau oportunitati foarte mari de a vinde ziare, dar nimeni nu mai incercase o cursa atat de lunga.

Turul Frantei avea sa le aduca celor de la l’Auto vanzari record, tirajul acestora crescand de la 25.000 de exemplare inainte de startul cursei pana la 65.000 la un an dupa. Recordul a fost atins in 1933 cand s-au vandut 854.000 de exemplare pe zi.

 

Era sa aiba doar doua editii

Daca acum problemele organizatorilor le reprezinta rutierii dopati, la inceput problemele erau mult mai grave. Dat fiind faptul ca etapele erau lungi, ciclistii erau nevoiti sa concureze si noaptea. Chiar daca oamenii lui Desgrange faceau tot posibilul sa controleze cursa, trisatul era usor. Multi participanti au fost acuzati ca au folosit masini sau ca au luat trenul, ba mai mult unii au fost chiar batuti de suporterii altor rutieri.

Aceste incidente l-au facut pe Desgrange sa titreze pe prima pagina "SFARSITUL". Dupa prima editie, deja i se prevedea sfarsitul. Murea din cauza succesului pe care l-a avut, a pasiunilor care s-au dezlantuit, sau a suspiciunilor venite din partea ignorantilor si celor rau-intentionati. In cele din urma, Desgrange s-a razgandit si, in primavara urmatoare, a organizat un tur cu 11 etape in loc de sase, iar acestea se desfasurau in timpul zilei pentru a preveni eventualele incercari de a trisa.

Turul Mortii

De-a lungul timpului, nu mai putin de 30 de oameni si-au gasit sfarsitul in cadrul Turului Frantei. Prima victima a fost rutierul francez Adolphe Helière, care in 1910 s-a inecat in zona Coastei de Azur, in timpul unei zile de odihna. La 25 de ani distanta, ciclistul spaniol Francisco Cepeda a cazut de pe o stanca si si-a fracturat craniul. A murit dupa trei zile din cauza ranilor pe care le-a suferit. Pe 13 iulie 1967, Tom Simpson a facut infarct in timpul urcarii pe Ventoux. La autopsie s-au gasit amfetamine in sangele sau. In 1995, in timpul etapei a 15-a, Fabio Casartelli a cazut in timpul coborarii Col de Portet d’Aspet, avand viteza de 88 km/h. In accident au fost implicati si alti rutieri, dar acestia au scapat doar cu  rani usoare. Rutierul italian a murit in timp spre spital.

Nu numai ciclisti au murit in timpul Turului Frantei ci si spectatori sau oficiali. In 1957 motociclistul Rene Wagter si pasagerul acesta Alex Virot, jurnalist pentru Radio Luxemburg, au cazut de pe un drum de munte pe langa Ax-les-Thermes. La un an distanta, Constant Wouters, un oficial al cursei, a murit dupa ce un accident cu rutierul francez André Darrigad. 1964 avea sa fie anul cel mai dramatic din Turul Frantei. Atunci, 20 de oameni au murit cand o camioneta cu provizii a intrat intr-un pod in regiunea Dordogne.

In 2000, un copil de 12 ani a fost lovit de o masina din caravana Turului Frantei. La doi ani distanta, in 2002 un alt copil, Melvin Pompele, in varsta de 7 ani, a murit dupa ce a alergat in fata caravanei si a fost lovit. Ultima victima a Turului Frantei si-a gasit sfarsitul anul acesta. O spectatoare de 61 de ani a fost ucisa intr-un accident in care a fost implicat un motociclist al Garzii Republicane.

Didi Sneft – Diavolul din Turul Frantei

Le Tour a oferit in fiecare an momente amuzante. Caderi spectaculoase, accidente si chiar batai intre rutieri. Chiar si spectatorii de pe margine ii incurca pe rutieri, iar cel mai celebru dintre ei este Didi Senft, un designer de biciclete, supranumit "Diavolul din Turul Frantei". Acesta ii incurajeaza pe rutieri si reuseste sa binedispuna pe toata lumea.

 didi senft ataca turul frantei de pe tare.ro

Top 3 momente amuzante la Turul Frantei

1. A crezut ca castigat

Un rutier aflat in fruntea plutonului a vrut sa sarbatoreasca victoria mergand fara maini, numai ca s-a dezechilibrat si a cazut.

a castigat… sau nu de pe tare.ro

2. Bataie intre ciclisti

Dupa ce s-au ciocnit intre ei, doi rutieri s-au luat la bataie, fiind despartiti cu greu de cei de pe margine.

bataie la turul frantei de pe tare.ro

3. A intrat in caine

Cel mai recent incident din Marea Bucla a avut loc in 2007 cand un caine intrat pe traseul rutierilor a fost lovit de un ciclist. Ambii au scapat cu rani usoare, dar bicicleta nu a avut acelasi noroc, fiind avariata destul de mult.

a intrat in caine de pe tare.ro

Reveniri surpriza

Unul dintre cei mai mediatizati ciclisti din ultii ani, Lance Armstrong este cunoscut pentru revenirea sa surpriza in Turul Frantei. Dupa ce a fost diagnosticat cu cancer testicular in 1996, acesta s-a retras din Marea Bucla dupa doar patru ani de la debutul sau la profesionisti. A revenit insa in 1998, dupa un tratament destul de sever. In 1999 a reusit sa castige Le Tour la mai mult de 7 minute distanta de locul secund. Au urmat alte 6 titluri consecutive castigate, ultimul fiind in 2005.

Armstrong a fost acuzat in dese randuri de faptul ca s-ar fi dopat, mai ales datorita colaborarii dintre acesta si doctorul italian Michele Ferrari, care marturisise ca ar fi prescris substante interzise la diferiti atleti. Lance se retrage in 2005, dar revine asupra deciziei dupa trei ani, cand hotaraste sa se intoarca la ciclism si sa promoveze lupta impotriva cancerului. Acesta a revenit anul acesta in Turul Frantei unde s-a aflat tot timpul printre fruntasii clasamentului.

In 2007, ciclistul kazah Alexandre Vinokourov, de la echipa "Astana", a fost gasit dopat in urma unui control. Analiza mostrelor de sange recoltate de la Vinokourov a relevat prezenta a doua tipuri diferite de celule rosii, lucru care indica faptul ca ciclistul tocmai facuse o transfuzie inaintea startului, o practica prin care se incerca acoperirea dopajului. Echipa "Astana" a decis atunci sa se retraga din Turul Frantei, iar Alexandre Vinokourov, a fost suspendat timp de doi ani. Vinokourov a revenit in competitii incepand cu data de 24 iulie cand i-a expirat suspendarea.