SOLDATUL X/GUY X

Apropo.ro / 18.10.2006, 15:12
SOLDATUL X/GUY X
1979: Qangattarsa, Groenlanda – Baza militara a SUA ... Rudy Spruance este uitat în mijlocul deșerturilor arctice. Singurele creaturi care îi ies în cale sunt țânțarii. Când se trezește mai târziu într-un spital militar descopera ca oficial, nu exista. Rudy

1979: Qangattarsa, Groenlanda – Baza militara a SUA … Rudy Spruance este uitat în mijlocul deșerturilor arctice. Singurele creaturi care îi ies în cale sunt țânțarii. Când se trezește mai târziu într-un spital militar descopera ca oficial, nu exista.

Rudy înțelege cum este sa te afli la capatul taios al unei „mici greșeli clerice.” „Vei vrea sa te scarpini.” „Nu o face,” îl sfatuiește o asistenta.

Rudy se înrolase în armata ca sa scape de o sentința pentru furt. Colegii lui de unitate sunt la rândul lor o ceata de inadaptați. Lavone, un beat-poet aspirant; sadicul Sergent Genteen; Petri, comerciantul bazei, care este convins ca filmele science-fiction reprezinta apogeul artei. Iar apoi mai este Colonelul Woolwrap, care se vede pe el însuși în mai tânarul Rudy. Singura problema este ca Rudy nu se simte în largul lui sub tutela colonelului, și de fapt, nici a altcuiva. Dar apoi, Rudy o întâlnește pe Sergenta Irene Teale – frumoasa, inteligenta și, cel mai important, normala.

Din nefericire, ea este iubita colonelului.

Urmarind sa se apropie de Irene, Rudy descopera un secret foarte bine pastrat: The Wing, un ospiciu care adapostește victimele americane ale unei dintre misiunile nesabuite ale lui Woolwrap în Vietnam.

The Wing este un loc straniu de liniștit. „Pacienții” sunt drogați și menținuți într-o stare de inconștiența, hraniți prin tuburi și ascunși de ochii lumii. Ascunși trebuie sa și ramâna, pâna la sfârșitul vieții lor.

Woolwrap a ramas în Qangatarrasa, așteptând ca ultimul dintre oamenii lui sa moara. Pâna atunci, „pacienții” ramân în stare de inconștiența. Ceea ce au fost odinioara acești barbați nu mai exista. Cu toții sunt acum legume.

Nu însa și Guy X.

Când Rudy se furișeaza în ospiciu, Guy X se trezește și începe sa vorbeasca pentru prima oara de la razboiul din Vietnam. Este conștient ca acum nu este decât o fantoma, dar își dorește sa revina la viața.

Pe masura ce aventura lui periculoasa cu Irene continua, iar prietenia lui ilegala cu Guy X crește, Rudy începe sa își asume din ce în ce mai multe riscuri. Se furișeaza în ospiciu din ce în ce mai des, aducând cu el carți cu poezii pe care i le citește prietenului lui; își da întâlniri riscante cu Irene, încercând cu disperare sa gaseasca un loc în care sa poata în sfârșit face dragoste.

Într-o zi, Guy X îi cere lui Rudy sa trimita o scrisoare acasa în SUA. „Sunt o fantoma. Poate ca trebuie sa bântui pe cineva.” Rudy este de acord.

Dar timpul lui Rudy alaturi de Irene și Guy X este limitat: Pentagonul își concentreaza atenția asupra bazei din Qangatarssa, considerata un risc pentru securitate și vizata pentru „eliminare.” Presiunea care apasa pe umerii lui Woolwrap începe sa se arate. Colonelul devine din ce în ce mai instabil. Când descopera aventura lui Rudy cu Irene, și faptul ca cei doi cunosc secretul ospiciului, Woolwrap devine neîndurator atât fața de protejatul lui cât și de proaspata lui fosta iubita.

Bezna nopții arctice se lasa, iar în interiorul bazei atmosfera se degradeaza dinspre plictiseala inofensiva catre nebunie fanatica. Pentagonul preia controlul bazei. Woolwarp dispare fara permisiune în noaptea înghețata, înarmat și periculos. Rudy și Irene hotarasc ca nu mai ramâne nimic de facut decât sa îl scoata pe Guy X din ospiciu și sa reușeasca sa ajunga acasa prin propriile lor mijloace.

Dar nu le va fi deloc ușorÂ…

DESPRE PRODUCȚIE
Guy X este bazat pe un roman american, a carei acțiune este plasata în Groenlanda. Filmul este regizat de un scoțian. Titlul reprezinta numele unui personaj cheie: un amnezic, paraplegic, victima de razboi, un om care a fost ascuns de ochii lumii. Dar Guy X este o comedie.

Producatorul Mike Downey povestește cum a luat naștere proiectul:

„Tocmai terminasem lucrul la Deathwatch, pe care l-am filmat în Republica Ceha cu Jamie Bell. Ma întorceam de la Londra dupa șase saptamâni foarte dificile de filmari în aer liber, într-un ger îngrozitor. Și mi-am jurat ca nu voi mai face niciodata un film plasat în locații dificile, într-un loc dificil sau în orice alt loc exotic.”

O data decizia luata, Downey a pornit în cautarea unui nou proiect.

„Am intrat într-o librarie și am gasit o carte zacea pe un raft. Se numea „Nimeni nu se gândește la Groenlanda,” scrisa de John Griesemer. Am citit cartea în acel week-end. Era fantastica, tulburatoare și în același timp o poveste foarte amuzanta despre o mușamalizare și un tânar soldat care descopera adevaruri despre el însuși și despre lumea în care traiește. Pâna la sfârșitul saptamânii cumparasem deja drepturile carții: care era, evident, o poveste exotica a carei acțiune se petrece într-un decor foarte dificil!”

„E o comedie foarte foarte întunecata,” adauga regizorul Saul Metzstein. „Am simțit ca umorul carții mi se adresa în mod direct – deși e foarte sec ascunde multa durere. În multe privințe este o combinație bizara de umor european cu umor american (ceea ce gasisem și îmi placuse și la Catch 22). Așa ca parea logic sa filmam o parte a filmului în Europa și o alta parte în America de Nord.”

Filmarile din Islanda s-au dovedit a fi o experiența interesanta pentru actori. „Nu sunt genul de om care sa creada în stafii sau spirite, însa în peisajul acela era foarte ușor sa crezi în astfel de lucruri, mai ales când vedeai vârtejurile de zapada care se stârneau din senin – în același timp o priveliște frumoasa și înspaimântatoare – în fiecare zi, ora de ora,” spune actorul Jeremy Northam, interpretul Col. Woolwrap. Ca și Northam, Jason Biggs, interpretul lui Rudy, s-a folosit de locație pentru a înțelege mai bine tonul povestirii și dilemele personajului sau. „Un loc în care jumatate de an sunt 24 de ore de lumina, iar în cealalta jumatate 24 de ore de întunericÂ… Filmarile din Islanda m-au afectat cu siguranța! Nu într-un sens rau sau bun, doarÂ… m-au ajutat sa înțeleg disconfortul lui Rudy legat de locul în care se afla și incertitudinea lui cu privire la tot ce îl înconjoara.”

Regizorul Saul Metzstein povestește despre alcatuirea distribuției: „În mod ciudat, nu eu am venit cu ideea de a îl distribui pe Jason în rolul lui Rudy, dar o data ideea lansata, am devenit obsedat de ea, era cu atât de mult mai incitanta decât ideea oricui altcuiva în acel rol.

” Metzstein adauga: „Pe Jeremy Northam l-am admirat ca actor de multa vreme. Interpretarile lui și maniera pe care o afișeaza pe ecrane mi-au parut întotdeauna enigmatice, ceea ce îi servește foarte bine personajului lui Woolwrap. Fizic, este un actor minunat, și mi-a facut placere sa vad cum devine Woolwrap, cum preia mișcarile acestuia, postura, tempo-ulÂ… În plus de asta, Jeremy are o înfațișare foarte barbateasca, spre deosebire de Jason, care arata mai degraba ca un baiat înca pe cale de a deveni barbat. Contrastul acesta a fost perfect pentru triunghiul amoros Rudy-Irene-Woolwrap.”

Despre Natasha McElhone, care o interpreteaza pe Irene, Metzstein spune: „Scenariul impunea ca rolul lui Irene sa fie jucat de o femeie foarte frumoasa și inabordabila, și nu ma pot gândi la nimeni mai potrivit decât Natascha. Are o maniera distanta care totuși nu denota niciodata raceala. Își pastreaza un aer înțelegator pe care majoritatea actrițelor frumoase nu îl au. Jocul ei și înfațișarea ei lasa loc posibilitații ca dincolo de calmul pe care îl afișeaza, Irene sa fie și ea (ca toate celelalte personaje) o persoana puțin dereglata.”

Personajul lui Guy X este interpretat de Michael Ironside. „L-am urmarit pe Michael în nenumarate filme. Pentru mine, este un actor hollywoodian clasic (în sensul cel mai bun al cuvântului). Aduce un aer de star oricarui personaj. Când îl urmarești, simți ca știi deja multe despre el, și poți relaționa mai ușor cu situația personajului lui. Este de o intensitate contagioasa, care îi poate de-a dreptul galvaniza pe cei care joaca alaturi de el.”

DESPRE DISTRIBUȚIE
JASON BIGGS (CAPORAL RUDY SPRUANCE)
Jason Biggs a devenit cunoscut peste noapte datorita rolului sau din trilogia American Pie. Nascut în Hasbrouck Heights, New Jersey, Biggs și-a început cariera în actorie la vârsta de cinci ani, cu reclame și modelling. La 13 ani și-a facut debutul pe Broadway în aclamata piesa Conversations with my Father. A mai jucat pe Broadway în The Graduate, alaturi de Kathleen Turner. De curând a aparut pe scena New Yorkeza în piesa lui Daniel Goldfarb, Modern Orthodox, alaturi de Craig Bierko și Molly Ringwald.

În 2004, Jason Biggs a aparut în producția Miramax Jersey Girl, în regia lui Kevin Smith, alaturi de Ben Affleck și Liv Tyler. Toamna lui 2003 marcase premiera celui de-al treilea film American Pie. Printre realizarile sale cinematografice se mai numara și proiectul lui Woody Allen, Anything Else; adaptarea pe pelicula a biografiei lui Elizabeth Wurtzel, Prozac Nation, cu Jack Black, Steve Zahn și Amanda Peet; filmul lui Amy Heckerling, Looser, și comedia romantica Boys and Girls, cu Freddie Prinze Jr. și Claire Forlani. Biggs și-a început cariera în televiziune în soap-ul As the World Turns, pentru care a fost rasplatit cu un Daytime Emmy pentru Remarcabil Tânar Actor într-un serial dramatic. A mai aparut în DrexelÂ’s Class și Total Security.

NATASCHA McELHONE (SERGENT IRENE TEALE)
Natascha McElhone a studiat actoria la Academia de Muzica și Arte Dramatice din Londra vreme de trei ani, înainte de a juca în Visul unei nopți de vara și Richard al III-lea la RegentÂ’s Park, unde a fost descoperita de James Ivory care a distribuit-o în Surviving Picasso, alaturi de Anthony Hopkins. Actrița a continuat sa joace în filme precum The DevilÂ’s Own, cu Brad Pitt și Harrison Ford, în filmul lui John Frankenheimer, Ronin, alaturi de Robert De Niro, The Truman Show, cu Jim Carrey, LoveÂ’s Labours Lost în regia lui Kenneth Branagh, Laurel Canion, în regia lui Lisa Cholodenko, Solaris de Steven Soderbergh, improvizațiile BBC The Other Boleyn Girl și Ladies in Lavander, alaturi de Maggie Smith și Judi Dench. Natascha va aparea în curând în miniseria NBC Revelations.

JEREMY NORTHAM (COLONEL LANE WOOLWRAP)
Jeremy Northam și-a facut pregatirea actoriceasca la Bristol Old Vic Theatre School, pornind de pe scena teatrului regional și înaintând înspre scena londoneza. Northam a fost decernat cu prestigiosul Premiu Olivier pentru Remarcabil Nou-venit pentru rolul lui Edward Vosey în reeditarea piesei The Vosey Inheritance de catre National Royal Theatre în 1990. În 1994 s-a facut remarcat în thrillerul The Net în care joaca alaturi de Sandra Bullock, iar mai târziu, în 1997, a aparut în filmul lui Guillermo del Toro, Mimic, alaturi de Mira Sorvino.

Printre alte roluri se mai numara și Dl. Knightley în ecranizarea romanului lui Jane Austen, Emma, în care joaca alaturi de Gwyneth Paltrow; transformarea sa spumoasa în fostul deținut Harry Sawyer în Happy, rolul din Texas, alaturi de William H. Macy și rolul lui Sir Robert Morton în The Winslow Boy, în regia lui David Mamet. Printre aparițiile sale mai recente se numara Enigma, în regia lui Michael Apted (2001), alaturi de Kate Winslet, rolul lui Ivor Novello în Gosford Park (2001), Cypher (2002), în regia lui Vicenzo Natali, și Bobby Jones:Stroke of Genius(2004). De curând l-a interpretat pe Dean Martin în biografia produsa de CBS, Martin and Lewis, alaturi de starul din Will and Grace, Sean Hayes. Jeremy va aparea în curând în adaptarea lui Michael Winterbottom dupa A Cock and Bull Story, de Tristram Shady.

MICHAEL IRONSIDE (GUY X)
Un actor experimentat, cu o putere extraordinara de a crea personaje, Michael Ironside a aparut în peste 120 de filme. Nascut în Canada, a studiat la Universitatea de Arte din Ontario. Dupa ce a lucrat la numeroase filme și producții de televiziune canadiene, atât în fața cât și în spatele camerei, a ieșit în evidența în science fictionul lui David Cronenberg, Scanners (1981), pentru care i-a fost decernat un premiu Genie pentru cel mai bun actor în rol secundar. Acest succes a fost urmat de roluri care includ Top Gun (1986), și Total Recall(1990). Printre numeroasele pelicule în care a aparut se mai numara Free Willy(1993), Straship Troopers(1997), The Perfect Storm(2000), Crime and Punishment in Suburbia(2000), și, cel mai recent, The Machinist, în regia lui Brad Anderson, în care apare alaturi de Christian Bale.

În 2002, Ironside a aparut în rolul lui Bob Durelle miniseria canadiana The Last Chapter, pentru care a fost decernat cu un premiu Gemini, iar de curând și-a reluat rolul în The Last Chapter II: The War Continues. Pe lânga aparițiile sale regulate în E.R., a mai aparut în serialul Nuremberg, V și Smallville. În curând își va face apariția în rolul principal din serialul SF Ice Planet.

DESPRE ECHIPA
SAUL METZSTEIN – REGIZOR
Saul Metzstein s-a nascut în Glasgow, Scoția, în 1970. A studiat arhitectura la Robinson College, la Universitatea Cambridge (1989-1992), iar în 1992 a participat la o școala de vara în New York, aceasta fiind singura ui pregatire formala în film. Saul a lucrat mai apoi ca asistent de locație la diverse pelicule, printre care Shallow Grave, Small faces și Trainspotting. Din acel moment, a început sa faca scurt metraje, reclame și documentare, inclusiv un film despre James Stewart și un documentar despre mișcarea cinematografica daneza Dogma 95. Înainte de Guy X, Saul a regizat Last Night Shopping, pentr Ideal World Films&FilmFour. Filmul a avut premiera la Festivalul de la Berlin, unde a fost decernat cu pemiul C.I.A.C.E. Pelicula a mai fost rasplatita cu un Young Jury Prize la festivalul de la Gijon, cu un premiu pentru cea mai buna actrița la British Independent Film Awards, trei BAFTA scoțiene și multe altele. A fost nominalizat la premiile BAFTA, London Film Critics Circle, la premiile Evening Standard și altele.

SAM TAYLOR și MICHAEL DOWNEY – PRODUCATORI
În 1990 Mike Downey a pus bazele casei independente de producții Film and Music Entertainment (F&ME). În ianuarie 2000 compania Mass Productions, condusa de Sam Taylor a fuzionat cu F&ME, iar Sam Taylor a devenit co-proprietara a celei din urma. Mike Downey a studiat la Universitatea Warwick, la Sorbonna și la Universitatea din Paris X (Nanterre), petrecându-și cea mai mare parte a anilor Â’80 ca director de teatru și producator în Franța, Germania, fosta Yugoslavie și Marea Britanie, lucrând în același timp ca editor, contribuitor și critic în diverse publicații internaționale printre care și Variety, Screen International și Moving Pictures International. Sam Taylor și-a început cariera ca șef de vânzari internaționale la compania Oasis deținuta de Jeremy Thomas și Chris Blackwell, unde a fost responsabila de vânzarea a numeroase titluri precum The Cook, The Thief, His Wife and Her Lover, în regia lui Peter Greenaway. Apoi a plecat la Sankt Petersburg unde a lucrat ca Asistent Regie II la o co-producție Anglo-Rusa, Contact, înainte de a produce scurt metrajul My Little Eye pentru C4. Primul lung metraj la care a lucrat ca producator a fost Before the Rain, în regia lui Milcho Manchevski, pelicula nominalizata la Oscar și decernata cu un Leu de Aur la festivalul de la Veneția. Apoi a produs lung metrajul de debut al lui Benjamin Ross, The Young PrisonerÂ’s Handbook, apoi Sweet Angel Mine și filmul grecesc Under the Stars. Printre cele mai recente producții ale lui Downey și Taylor (F&ME), se numara Deathwatch, în regia lui Michael Basset, avându-l pe Jamie Bell în rolul principal, Sjiaj U Ocima (Loving Glances), concurent în festivalul de la Veneția, Falcons și Niceland, de Fridrik Thor Fridriksson, My brother is a Dog, în regia lui Peter Timm, Cold Light, în regia lui Hillmar Oddson’s, și Strings, de Anders Ronnow Klarlund. În 2005 a terminat The Headsman, regizat de suedezul Simon Aeby, producția islandeza Eleven Men Out, de Robert Douglas, Murk, regizat de danezul Jannick Johansen și co-producția Marea Britanie-Polonia-Germania Unkenrufe (Call Of The Toad), regizat de Robert Glinski, o adaptare a romanului lui Gunter Grass. Printre filmele anului 2005 se numara Anasteszi – The Great Silence în regia spaniolului Miguel Alacantud, Killer On The Road de James Ellroy, Cassandra At The Wedding regizat de Saul Metzstein și The Border Post de Rajko Grlic.

SOLDATUL X/GUY X

Bazat pe romanul Nobody thinks of Greenland, de John Griesemer

Gen: Comedie
Productie: Canada / Islanda / UK / Germania
Durata: 101 min

Distributie:
JASON BIGGS
NATASCHA McELHONE
JEREMY NORTHAM
MICHAEL IRONSIDE
SEAN TUCKER

Regie: Saul Metzstein
Scenariu: Steve Attridge & John Paul Chapple
Imagine: François Dagenais
Costume: Stewart Meachem
Montaj: Anne Sopel
Muzica: Hilmar Orn Hilmarsson

Distribuit în România de: New Films Romania

Tags: