Top 10 abilitati uimitoare ale animalelor

Apropo.ro / 05.05.2009, 13:08
Inteligenta umana pare sa fie depasita de abilitatile mai multor animale din lume. Cu ce sunt ele mai presus decat noi?

Inteligenta umana pare sa fie depasita de abilitatile unor animale din lume.

Fata de om, anumite animale vad in intuneric, simt prada de la kilometri departare si au multe alte deprinderi uimitoare.

10. Liliacul

Liliacul evita obstacolele prin emiterea unor sunete ultrasonice si interpretand ecoul. Astfel, cu ajutorul sonarului biologic, denumit si ecolocatie, el poate realiza cat de departe sau cat de aproape se afla obiectele de el.

9. Rechinul

Sa nu te joci niciodata de-a v-ati ascunselea cu un rechin, deoarece vei pierde. Rechinii au anumite celule speciale in creier care ii fac sensibili la campurile electrice create de celelalte creaturi. Aceasta abilitate ii ajuta sa prinda alti pesti prin camuflarea in nisip si prin emiterea unor sunete provocate de incordarea muschilor.

sarpe 8. Sarpele Boa

Organele sensibile la temperatura se afla intre ochi si nari, la serpi si vipere, ceea ce le permite sa simta temperatura celorlalte creaturi din preajma. Aceste organe sunt situate pe ambele parti ale capului, permitandu-le sa vada in adancime si sa loveasca cu precizie mortala in conditii de lumina zero.

7. Pasarea Colibri

Ochii insectelor si pasarilor sunt fixati pe lungimile de unda ale luminii exterioare, mult in afara razei vizuale a unui om. Multe pasari care noua ni se par ca au o culoare neutra, detin un colorit pentru care nici nu avem un nume (asa cum se vede in lumina ultravioleta).

6. Pisica

Pisicile au un fel de membrana – oglinda in adancul ochilor, care le permite sa vaneze excelent si in intuneric total. Numita si "tapetum lucidum", membrana reflecta lumina dupa ce a trecut de retina, oferind astfel ochilor o alta sansa de a "inhata" fotonii la a doua lor calatorie.

 sarpe5. Serpii

Un sarpe care isi plimba limba despicata la varf ar putea parea amenintator pentru noi, dar de fapt aceasta este metoda prin care acest animal "miroase". Un sarpe isi foloseste limba pentru a colecta particule plutitoare din aer. Dupa acest pas, sarpele isi preseaza limba de cerul gurii unde are anumite organe care pot analiza particulele colectate. Aceste organe se numesc: organele lui Jacobson. Acolo, particulele si mirosurile sunt procesate si transmise creierului prin semnale electrice.

4. Molia

Pentru molii, expresia "dragostea pluteste in aer" o putem lua ad-literam. Aceste insecte paroase pot receptiona semnalele chimice de imperechere, numite feromoni, emise de sexul opus, de pana la 11 km. Unele studii arata ca si oamenii pot receptiona feromonii sexuali, dar de la distante foarte mici.

3. Sobolanii

Majoritatea sobolanilor au vederea slab dezvoltata, dar compenseaza prin mustati. Mustatile pentru sobolani sunt la fel de utile precum bastonul unui orb. Atingandu-se cu mustatile de diverse obiecte acestia isi pot crea o imagine a acestora.

peste 2. Pestele Toba

Anumiti pesti precum Pestele toba pot "auzi" cu ajutorul basicilor de aer. Basicile detecteaza vibratiile si sunt corelate cu urechea interna a pestelui printr-un set de oase aflate in urechea mediana numite "aparatul weberian". Celule poroase aflate in urechea interna reactioneaza la aceste vibratii receptionate si transmit informatiile catre creier.

1. Pasarile migratoare

Multe pasari, in special cele care migreaza, pot folosi "campul magnetic" al Pamantului pentru a naviga in zborurile lor lungi. Oamenii de stiinta inca nu au descoperit cum fac asta, dar un studiu recent sugereaza ca detin o forma de stimuli extrasenzoriali care le permite sa "vada" liniile magnetice ale pamantului sub forma unor linii colorate, suprapuse peste campul lor vizual.