Top 10 mâncăruri internaţionale de încercat măcar o dată-n viaţă

De: Carmen Ulian / 28.05.2015, 08:00
Top 10 mâncăruri internaţionale de încercat măcar o dată-n viaţă
Preparate culinare din Thailanda, Coreea, China, etc, din cele mai ciudate merită încercat o dată-n viaţă. De amuzament şi curiozitate.

Un tip de explorare poate fi şi culinară. Indiferent de ţară şi obiceiuri, găsim lucruri interesante care să ne stârnească curiozitatea sau pofta.

Printre acestea se numără:

10. Borş din Ucraina

bors

Este o supă, cu origini ucrainene, populară şi în alte zone europene sau central europene. În majoritatea acestor ţări este preparată cu sfeclă roşie, ca ingredient principal, de unde şi culoarea supei. Se folosesc şi alte legume şi este recomandată în sezonul rece. Una din primele legume ale dietei slave consumate în perioada rece a anului a fost sfecla.

9. Kabsa, Arabia Saudită

Kabsa

Kabsa este specifică Arabiei Saudite, dar se găteşte şi în celelalte state din Orientul Mijlociu. Kabsa este un orez prăjit amestecat cu scorţişoară, piper, cuişoare, ghimbir, dafin, şofran, şi nucşoară. Se pune şi carne de pui, vită, cămilă sau miel. Se pot pune şi peşte sau creveţi sau stafide, seminţe de pin sau migdale.

8. Bobotie, Africa de Sud

Bobotie

Bobotie este un preparat sud african care se compune din orez prăjit şi o combinaţie de carne tocată cu ou făcut gen omletă. Se pune curry, stafide, ceapă, nuci, chutney şi banane, după preferinţe.

7. Nasi Lemak, Malaezia

 Nasi Lemak

Nasi Lemak se traduce prin „orez gras”. Numele derivă de la modul de preparare al orezului care este scufundat în cremă de cocos. Aici se amestecă până la omogenizare, după care se înăbuşeşte până când orezul este gata. Nativii mai adaugă şi frunze de pandan, pentru aromă. Se mai adaugă condimente precum ghimbir, ocazional lemon grass, frunze de banană, felii de castravete, alune prăjite, ou bine firt sau sos picant. Se serveşte alături de carne de pui, peşte sau legume.

6. Ceviche, Peru

Ceviche

Ceviche este o mâncare adorată în Peru, dar cunoscută mai peste tot în lume. Ceviche este o salată de cartofi cu ceapă, măsline, salată verde, ardei, peşte crud, marinat şi sos de lămâie, portocale roşii sau oţet. În Peru se foloseşte carnea de biban de mare. Este atât de plăcută această salată încât peruanii i-au dedicat şi o zi naţională.

5. Musaca, Grecia

Musaca

Musacaua pe care o gătesc şi românii are origini greceşti. Ei fac musacaua cu miel sau viţel, vinete, scorţişoară şi vin alb.

4. Tom Yum, Thailanda

Tom Yum

Tom Yum este o supă picantă, iute, cu bucăţi de pui şi ciuperci, coriandru, lemon grass, busuioc thailandez. Este o supă parfumată, ca majoritatea preparatelor lor, dar sănătoasă. Se mai poate adăuga lapte de cocos.

3. Bigos, Polonia

Bigos

Bigos este o mâncare tradiţională în Polonia. Reprezintă un amestec de carne şi cârnaţi, suc de roşii, miere, ciperci, toate înăbuşite în varză. Poate fi şi murată. Se serveşte alături de cartofi şi în pâine de secară. Polonezii mănâncă bigos a doua zi de Crăciun.

2. Porc adobo, Filipine

Porc adobo

Denumirea reprezintă de fapt modul de preparare al cărnii de porc. Este un fel de pomana porcului la noi, dar altfel condimentată. Carnea de porc tăiată cubuleţe se prăjeşte în tigaie alături de usturoi, sare, dafin, oţet. Se ţine pe foc până când sosul nu mai este. Se poate servi cu orez, legume sau fasole.

1. Kimchi, Coreea

Kimchi

Kimchi este mâncarea naţională a Coreei. Kimchi clasic se face din mai multe straturi de frunze de varză chinezească, care se îndeasă într-un vas mare de lut cu praz, usturoi, ghimbir, ardei iuţi roşii şi peşte sărat şi se acoperă cu o marinată. Kimchi poate fi ingredientul principal în multe feluri de mâncare – tocane, supe, cu orez prăjit. Mulţi coreeni consumă kimchi la micul dejun, prânz sau cină, face parte din dieta lor.