Cum să slăbeşti inteligent? Mintea ne invită la masă!

  • 09.08.2018
  • ● Vizualizări: 273

Lipsa de mişcare, alimentaţia dezorganizată, nerespectarea orelor de odihnă şi factorii de stres reprezintă principalele motive pentru care aproape 4 din 10 adulţi sunt supraponderali, iar 13% sunt obezi. În acest context, mulţi oameni care se luptă cu kilogramele în plus caută reţete-minune pe Internet, sperând că pastile sau un ceaiuri anume le pot rezolva problema, însă puţin dintre aceştia caută factorul care declanşează un stil de viaţă haotic.

Dana Ţupa, unul dintre cei mai cunoscuţi profesori de yoga din România, consideră că, înainte să cautăm metode facile de a slăbi, trebuie să identificăm care sunt greşelile majore pe care le fac majoritatea persoanelor supraponderale şi să învăţăm să adoptăm un stil de viaţa prin care să slăbim inteligent.

1. Persoanele supraponderale mănâncă chiar şi când nu există senzaţia de foame.

„Există studii ştiinţifice care demonstrează că uneori senzaţia de foame vine de la … sete sau deshidratare. Suntem peste 60 % apă, atunci de ce să nu bem apă? Apa nu înseamnă ceai, cafea sau alte băuturi care conţin apă, ci doar apă pură. Undeva între 2 şi 3,5 litri pe apă pe zi este normal a se consumă pentru a fi sănătos şi hidratat”. Se pare că indicatorii reali ai unei cantităţi corecte de apă pe care ar trebui să o consumăm zilnic sunt urina incoloră si inodoră.

2. Persoanele supraponderale mănâncă mai mult decât este necesar.

“Când îţi dai seama de asta? Dacă simţi că eşti sătul ”până în gât” şi că abia te mişti sau ai stomacul plin, atunci clar ai mâncat în exces chiar dacă eşti vegetarian, vegan sau raw vegan. Stomacul, în mod normal, ar trebui umplut cam trei sferturi, astfel încât să existe loc pentru procesul de digestie. Dacă simţi că ţi-e somn după ce mănânci, atunci sigur ai mâncat prea mult şi corpul cere pauză pentru a digera”.

3. Gustările dintre mese din plictiseală, fast-food, băuturile carbogazoase şi alcoolul.

“Mulţi aleg fast-food-urile, beau băuturi carbogazoase şi spun că sunt light şi nu au zahăr. Poate e parţial adevărat, dar acea băutură e plină de chimicale, iar substituienţii zahărului sunt mai nocivi decât zahărul în sine. Să nu ne păcălim singuri că bem ceva sănătos dacă citind conţinutul acelei băuturi, cu excepţia apei, nu vedem niciun ingredient natural. De asemenea, alcoolul – peste o anumită cantitate – este tratat de ficat ca fiind grăsime, întrucât acesta nu are capacitate de a-l procesa, ci doar de a-l stoca pe unde poate”.

Ce e de făcut? Există câteva cai mari ”de atac”:

1. Efortul fizic constant este fundamental. “Dacă doreşti să scapi de kilogramele în plus, efortul fizic constant - mersul la sală, trasul de fiare, aerobicul, alergare etc – este răspunsul. Doar că odată ce te opreşti din activităţile cu care deja corpul tău s-a obişnuit, revii la greutatea iniţială, căci de cele mai multe ori nu se schimbă nimic în obiceiurile tale culinare”.

2. Dietele frustrante şi restrictive pot fi şi mai dăunătoare. “Dacă mai ai frustrări interioare şi uneori probleme emoţionale ataşate greutăţii suplimentare, o dietă restrictivă nu face nimic altceva decât să adauge alte frustrări. Mai mult, după unele celebre diete, mulţi îngurgitează carne cu nemiluita şi aduc o concentraţie şi mai mare de proteine în corp, neţinând cont că şi aşa se mănâncă proteine mai multe decât necesarul zilnic. Poate ieşi ceva bun din asta? Odată ce termini dieta sau dietele, corpul reacţionează ca la război: acum e momentul să asimilăm tot din fructele, dulciurile şi pâinea pe care nu le-am consumat în timpul dietei, căci nu se ştie când vine grămadă altă dietă restrictivă. La ce sunt de fapt bune proteinele? Simplist vorbind, la ”reparat” celulele sau pentru creştere, pentru obţinerea unei mase musculare suplimentare. Atunci de unde psihoza asta cu mâncatul proteinelor zilnic, căci nu suntem în creştere, nu suntem bolnavi mereu şi nici nu ne cresc muşchii de la răsărit până la apus?!”.

3. Mintea ne invită la masă!

În opinia specialistului, cea mai simplă, uşoară, normală cale de a dobândi greutatea dorită este să lucrăm cu mintea. “Este atât de simplu. Îţi setezi în mod conştient ce doreşti să obţii şi te apuci de treabă. Sunt multiple cai, iar subiectul este mult mai complex, însă cert este că tot ce setăm conştient, devine automatism subconştient prin repetare, obicei şi atitudine sau cu alte cuvinte, ce gândim, aceea devenim. Procesul este mai lent, dar sigur. Ne vom trezi brusc că avem alte obiceiuri culinare, că începem să facem mişcare, că slăbim constant şi mai ales sănătos. Prin urmare, cu efort minim şi cu răbdare, obţinem ce ne dorim”.

Comentarii
ABONARE

Abonează-te la newsletter ca să primești cele mai noi informații