Destinaţii alternative de Crăciun care te fac să vezi cu alţi ochi Europa

  • 20.11.2018
  • ● Vizualizări: 5656

S-a mai scurs un an ca şi cum am fi bătut din palme, iar pregătirile de iarnă încep să dea târcoale. Dacă simţi că, de câţiva ani încoace, sărbătorile de Crăciun seamănă între ele, că ai vrea să transformi reuniunile de familie sau frământatul cozonacilor într-o aventură ca în filme, poate că este timpul faci ceva diferit anul acesta.

Pentru a-ţi da o mână de ajutor şi un strop de inspiraţie, echipa din spatele motorului gratuit de căutare a ofertelor de călătorie la nivel global momondo.ro a selectat şase destinaţii alternative la marile oraşe europene şi îţi dezvăluie o serie de motive pentru care merită să le calci pragul în perioada Crăciunului.

Tromsø, Norway

Unde poate fi iarna mai în formă decât la cercul polar arctic? Îmbrăcat în întuneric pe tot parcursul iernii, oraşul insular Tromsø se arată în toată splendoarea când vine luna decembrie. Mirosul de clementine, de ramuri de molid şi de turtă dulce se ţin după tine, iar colindele vor inunda încântătoarea Catedrală Arctică. Localnicii se reunesc în pieţe şi savurează delicii tradiţionale, printre care bulgării de turtă dulce şi un ceai cald de vuietoare. Aici ai ocazia să vezi luminile nordice care împânzesc cerul, cunoscute sub numele de aurora boreală. Urmăreşte-le după-amiaza de la 6 şi până la miezul nopţii, iar în timp ce aştepţi să apară, profită de jocurile pe zăpadă: dă-te cu o sanie trasă de câini, schiază sau, pur şi simplu, încumetă-te la o clasică bătaie cu bulgări de zăpadă.

Poţi ajunge la Tromsø aterizând mai întâi la Oslo, capitala norvegiană către care găseşti zbor direct din Bucureşti, cu un cost aproximativ de 130 de euro în perioada 20-27 decembrie.

Küssnacht, Elveţia

Deşi Moş Crăciun este aşteptat şi primit în toate colţurile lumii cu braţele deschise, nu acelaşi lucru se poate spune că se întâmplă în orăşelul Küssnacht, aflat pe malul nordic al Lacului Lucerne, lângă Zürich. Aici, localnicii se trezesc dis-de-dimineaţă pe 5 decembrie ca să îl vâneze pe bătrânul bărbos cu sacul plin de cadouri. Evenimentul, numit „Klausjagen” adică „La vânătoare de Moşi”, se numără printre cele mai vechi sărbători de Crăciun din Europa, cu o tradiţie încă din Evul Mediu, când comunităţile păgâne încercau să alunge spiritele rele cu explozii zgomotoase. Într-un final, a fost interzis în 1700, dar doar pentru a fi reintrodus un secol mai târziu, sub o nouă formă creştină, de data asta avându-l ca ţintă directă pe Moş Nicolae.

Parada are loc în ajun de Moş Nicolae şi e compusă din 180 de suflători din corn, 200 de oameni înarmaţi cu puşti, mitre gigantice arhiereşti luminate cu lumânări asemănătoare cu vitraliile de biserică şi 700 de percuţionişti care sună din clopote, toţi căutându-l şi vânându-l pe Moşul cel rebel şi cei patru spiriduşi negri. În călătoria cu avionul din Bucureşti la Zürich, ia în calcul un cost mediu de 197 de euro pentru un zbor în perioada Crăciunului.

Castleton, Regatul Unit al Marii Britanii

Dacă vrei să scapi de aglomeraţia din decembrie, de alergatul după cadouri prin magazinele înţesate de întârziaţi, de curăţeniile post-petrecere şi de muncile frământatului de aluat, îţi sugerăm să te ascunzi într-un orăşel fermecător din inima Angliei. Aici, luminile de Crăciun răsar la fiecare metru de stradă şi anunţă că a început sezonul de Crăciun, iar fiecare magazin propune un decor primitor, atât pentru localnici, cât şi pentru turişti. Majoritatea dintre ele îşi lasă uşile deschise peste program şi se întrec în evenimente, concursuri, ateliere de meşteşugărit şi jocuri pentru cei mici.

Cele patru peşteri cuprinse între graniţele oraşului Castleton pun umărul la crearea atmosferei de Crăciun. La Peak Cavern, de exemplu, colindele cântate la lumina lumânării sunt tradiţie, alături de compania cănilor cu vin fiert şi a plăcintelor cu carne tocată. Cel mai apropiat oraş pentru zbor este Manchester, pentru care costul mediu al unui bilet de avion cu plecare din Bucureşti este de 219 euro.

Provence, Franţa

Gastronomie care înnebuneşte papilele, reprezentări ale scenei naşterii lui Isus şi decoraţii de poveste, bun venit în Provence! Vremea rece şi nasul roşu n-au nicio şansă să le astâmpere francezilor bucuria de a trăi sau „la joie de vivre”. Străzile oraşelor din regiune mişună de decoraţii, inclusiv la cele mai înalte ferestre ale magazinelor. Aici vei găsi celebrele „santons”, micile figurine de lut create de artizanii locali. Iniţial, „santons” reprezentau scene ale naşterii Domnului, dar, în secolul XIX, creaţiile au fost diversificate astfel încât să înfăţişeze oameni obişnuiţi, de la brutari şi măcelari la preoţi sau cântăreţi. Cât despre gastronomia locală, masa de Crăciun include şapte feluri uşoare de mâncare, simbolizând cele şapte dureri ale Fecioarei Maria, servite alături de 13 rulouri de pâine, urmate de 13 deserturi. Numărul 13 reprezintă Ultima Cină a lui Iisus cu cei 12 apostoli.

Ca să ajungi aici, caută un zbor spre cel mai mare oraş din regiune, Marsilia, şi aşteaptă-te la un cost aproximativ de 145 de euro pentru o călătorie dus-întors.

Tallinn, Estonia

Vechiul centru al oraşului Tallinn, cu ale sale acoperişuri colorate, pare că a îngheţat între graniţele Evului Mediu, sculptat în arhitectură baroc. Dacă răsuceşti puţin cheiţa de la cutia imaginaţiei, aproape că poţi să auzi sunetul copitelor de cai pe străzile pietruite. Se aude că Tallinn a fost gazda primului brad de Crăciun instalat pe străzile unui oraş european. Legenda spune că în 1441 Frăţia Capetelor Negre, o asociaţie a negustorilor germani celibatari, a înălţat primul brad în piaţa primăriei, începând să cânte şi să danseze în jurul acestuia. Deşi frăţia a dispărut, câteva lucruri încă se păstrează, printre care sărbătorirea Crăciunului, an de an, în jurul bradului, într-una dintre cele mai mari pieţe de Crăciun din Europa.

Poţi găsi aici produse artizanale, standuri cu de toate, de la pălării de lână şi produse din ceramică, până la lumânări parfumate şi decoraţii din lemn. Şi, bineînţeles, gustări locale, precum „sauerkraut” (un soi de varză murată cu seminţe de in), cârnăciori în sânge sau un pahar cu vin fiert. Pregăteşte-te pentru o călătorie, într-adevăr, mai lungă spre Estonia şi la un cost mediu de 223 de euro pentru un zbor dus-întors.

Budapesta, Ungaria

Dacă eşti mai degrabă în căutarea unei călătorii de Crăciun potrivite unui buget redus, atunci capitala Ungariei poate fi o astfel de soluţie, care vine la pachet cu promisiunea unui timp fermecător. Aici te poţi opri la târgul din Piaţa Vörösmarty, cunoscut drept unul dintre cele mai ieftine târguri de Crăciun din Europa, unde cadourile clasice de sezon sunt înlocuite de obiecte handmade. Dacă temperaturile din decembrie, vântul rece şi zăpada îţi intră până în măduva oaselor, atunci poţi să te încălzeşti în cea mai mare baie termală din Budapesta, la Széchenyi. Totodată, în toată luna decembrie, există trei linii de transport centrale cu tramvaie care seamănă cu săniile din basmul Crăiasa Zăpezii. Cât despre zbor, aşteaptă-te la un cost aproximativ 130 de euro în perioada Crăciunului, dar durata sa nu depăşeşte o oră şi jumătate.

Comentarii
ABONARE

Abonează-te la newsletter ca să primești cele mai noi informații