Totul despre daunele morale, in cazul accidentelor auto

De: Dragos Tanase / 25.01.2012, 12:24
Totul despre daunele morale, in cazul accidentelor auto
Pentru ca tot a venit iarna si in Bucuresti, iar condiitiile de trafic rutier sunt vitrege, ar fi bine sa stiti cum sta treaba cu despagubirile, inainte de a urca la volan sau de a pleca la drum, ca simplu pieton.

Inainte de toate, trebuie sa stiti ca societatile de asigurari auto sunt destul de zgarcite cu victimele accidentelor rutiere si incearca sa micsoreze plafonul de despagubire.

Cu toate acestea, in anul 2010 s-a inregistrat cea mai mare despagubire RCA din Romania, in valoare de 1 milion de euro, in urma unui accident soldat cu doua victime, una ramasa in stare de invaliditate, iar cealalta fiind decedata.

Pe o vreme ca asta, ar fi bine sa detii o polita RCA valabila!

Pe o vreme ca asta, ar fi bine sa detii o polita RCA valabila!

Odata creat precedentul, majoritatea victimelor incearca sa solicite o suma cat mai mare societatilor de asigurari tocmai pentru a se asigura ca, in urma negocierilor, pot primi o despagubire decenta.

Polita RCA

Polita RCA este destinata tertilor implicati intr-un accident rutier si nu persoanei care se face vinovata de producerea acestuia. In Romania, peste 90 % din masini au inregistrare RCA, restul de 10 % fiind absente din trafic. In cazuri exceptionale, atunci cand masina care cauzeaza un accident soldat cu victime nu are RCA, cel care va asigura despagubirea este Fondul pentru Protectia Victimelor Strazii. Certificatul medico-legal trebuie scos in termenul limita de 30 de zile, iar in functie de numarul de zile de spitalizare si de leziunile constatate, cuantumul despagubirilor va fi stabilit de catre un judecator.

Plafon de despagubire a fost majorat la cinci milioane de euro

Victimele trebuie sa aiba grija sa-si pregateasca cu mare atentie dosarul pe care il va inmana societatii de asigurare, acesta fiind pionul principal in procesul de despagubire. Orice dovada, precum expertiza medico-legala si certificatul aferent, fotografii ale leziunilor, facturi si chitante rezultate in urma ingrijirii medicale – toate acestea contribuie la sansa de a obtine un cuantum de despagubire mai mare. Expertizele auto constituie un material probatoriu extrem de important pentru a trage concluzii cu privire la regulile de circulatie incalcate, cui apartine vina si care sunt pedepsele ce ar trebui aplicate dupa caz.

Plafonul maxim de despagubire a fost majorat de la 3.500.000 de euro la 5.000.000 de euro, astfel ca o plangere penala inaintata dupa accident si o cerere catre societatea de asigurari pot compensa macar material daunele suferite.