Totul despre extratereştri

De: Mioara Tronaru / 07.08.2013, 08:00
Totul despre extratereştri
În luna august, Discovery Channel îşi invită publicul să i se alăture în căutarea unor forme de viaţă extraterestre şi să forţeze limitele necunoscutului. În fiecare miercuri de la ora 20:00, telespectatorii curioşi se vor putea bucura de 3 ore de programe care încearcă să găsească răspunsuri pentru întrebarea: “Suntem singuri în Univers?”.

Aceste programe speciale prezintă oameni de ştiinţă prestigioşi, care caută posibile forme de viaţă extreterestră în spaţiu, se întreabă cum ar reacţiona oamenii dacă extratereştrii ar ateriza pe Pământ şi ne dezvăluie noi descoperiri ştiinţifice, fascinante, despre existenţa extratereştrilor. În serile de miercuri, începând de la ora 20:00, puteţi urmări două episoade din Morgan Freeman în spaţiu, apoi urmează două episoade din Cum funcţionează Universul şi se încheie cu documentare speciale, cum ar fi Mumii extraterestre, Scenarii extraterestre sau Întâlnire cu extratereştrii.

 

Morgan Freeman şi spaţiul cosmic – În fiecare miercuri de la 20.00

Prezentat de Morgan Freeman, acest program explorează cele mai profunde mistere ale existenţei noastre şi întrebări care au urmărit dintotdeauna omenirea: Suntem singuri în Univers? Putem călători în timp? Ce a existat la începutul începuturilor? Toate aceste enigme au preocupat dintotdeauna cele mai luminate minţi ale omenirii. Acum, ştiinţa a evoluat până acolo încât avem date exacte şi dovezi care ne-ar putea oferi răspunsuri clare în loc de teorii filosofice. Seria Morgan Freeman şi spaţiul cosmic reuneşte cele mai strălucite minţi şi cele mai bune idei din domenii de vârf ale ştiinţei, cum ar fi astrofizica, astrobiologia, mecanica cuantică, studiul teoriei şirurilor şi multe altele, pentru a ne dezvălui adevăruri extraordinare despre Universul nostru.

Cum funcţionează Universul – Sezonul 2 – În fiecare miercuri de la 21.00

Cum a fost creată lumea noastră de o coliziune planetară apocaliptică şi o supernovă? Cum impulsionează orbitele planetare dinamica Universului? Ar putea furtunile solare cosmice să pună în pericol viaţa de pe Pământ? În acest program ne avântăm în spaţiul cosmic şi explorăm sateliţi naturali, planete şi stele care alcătuiesc cosmosul. Combinând opiniile experţilor cu imagini incredibile, generate pe computer, emisiunea apelează la astronomia modernă pentru a ne dezvălui mecanismele de funcţionare ale spaţiului cosmic. De la vulcani şi mega-furtuni galactice până la comete şi asteroizi bogaţi în minerale, aflăm cum a fost lumea noastră modelată de aceste forţe titanice şi fenomene extraordinare, care ne-ar putea dezvălui noi indicii despre originile vieţii pe Pământ şi în alte locuri din Univers. Urmărim imagini fascinante cu sateliţi naturali, planete, stele, sisteme solare şi galaxii care alcătuiesc cosmosul nostru, în seria Cum funcţionează Universul. Apelând la experţi în domeniu şi imagini generate pe computer, programul ne arată exact cum este alcătuit Universul. În primul episode, aflăm cum au apărut stelele şi cum, datorită fenomenului de fuziune nucleară, ard de miliarde de ani. De asemenea, urmărim cum funcţionează steaua cea mai apropiată de noi, Soarele, căci astronomia modernă ne dezvăluie mecanisme interioare ale spaţiului cosmic şi ne ajută să descifrăm misterele unor fenomene neobişnuite.

Mumii extraterestre – Miercuri 7 august, de la 22.00

Mexic, mai 2007. O creatură bizară, necunoscută ştiinţei, este prinsă într-o capcană. Să fie oare o formă de viaţă extraterestră, dintr-un alt univers, sau doar o farsă? Pe parcursul istoriei sale, omenirea fascinată de ideea formelor de viaţă extraterestre a generat un bogat univers al ficţiunii şi fanteziei, dar convingerea că extratereştrii există cu adevărat nu mai este acum doar apanajul unei minorităţi excentrice. Milioane de oameni din toată lumea consideră că e posibil să existe viaţă extraterestră, iar mulţi dintre ei sunt convinşi că extratereştrii au ajuns deja printre noi! Programul Mumii extraterestre face o adevărată incursiune în această lume fascinantă, pe care îşi propune să o exploreze. De la Monstrul Montauk din Long Island şi craniile extraterestre descoperite în Peru până la creatura Metepec din Mexic, examinăm descoperiri fascinante, apelând la cele mai recente tehnici ştiinţifice şi aducând aceste făpturi la viaţă cu ajutorul imaginilor generate pe computer. Programul Mumii extraterestre investighează afirmaţii uluitoare şi ridică una dintre cele mai importante întrebări ale omenirii: “Suntem singuri în Univers sau mai există şi alte forme de viaţă în afară celor de pe Pământ?”

 

Scenarii extraterestre – Miercuri 14 august şi miercuri 22 august, de la 22.00

Este oare omenirea pregătită pentru contactul cu extratereştrii? Şi cum ar arăta aceştia? Programul Scenarii extraterestre explorează diverse modalităţi prin care forme de viaţă extraterestre ar putea să comunice cu Pământul, conturând un scenariu ipotetic, dar plauzibil, referitor la un eventual prim contact. Ce s-ar întâmpla dacă am primi un mesaj din spaţiu? Cum ar reacţiona oamenii dacă ar afla că o navă spaţială extraterestră se îndreaptă spre Pământ? A doua parte a programului, intitulată “Sosirea”, îşi imaginează ce s-ar întâmpla dacă pe planeta noastră ar sosi fiinţe extraterestre. Oare oamenii ar avea de învăţat de la extratereştri sau ar deveni nişte simpli supuşi, colonizaţi de aceştia? Câteva dintre cele mai mari nume ale lumii, din domenii precum astrofizica, astrobiologia, literatura SF şi futurismul, încearcă să ne dezvăluie ce impact ştiinţific, cultural şi psihologic ar avea un astfel de eveniment global. Programul “Scenarii extraterestre” este realizat în colaborare cu Institutul SETI (o organizaţie de prestigiu dedicată căutării formelor de inteligenţă extraterestră (Search for Extraterrestrial Intelligence), care a fost înfiinţat la începutul anilor 1960 de renumitul astrofizician Carl Sagan.

Întâlnire cu extratereştrii – Miercuri 28 august, de la 22.00

Cu decenii în urmă, oamenii au început să îşi închipuie cum ar fi să întâlnim creaturi extraterestre, de pe alte planete. Însă acum chiar şi oamenii de ştiinţă sunt de acord că trebuie să existe forme de viaţă extraterestră undeva, în nemărginirea Universului nostru. Dar oare cum ar arăta acestea ? Şi am fi capabili noi, oamenii, să le recunoaştem ca pe nişte fiinţe ? Apelăm la ştiinţa modernă pentru a afla răspunsurile şi a înţelege dacă “omuleţii verzi” ar putea exista cu adevărat sau sunt doar un produs al imaginaţiei umane, fără nicio legătură plauzibilă cu aspectul real al unui extraterestru.