Tragerea la sorti a preliminariilor CE 2004

Apropo.ro / 25.01.2002, 08:15
Tragerea la sorti a preliminariilor CE 2004
În cei 5 ani cît a condus "nationala" în precedentul sau mandat, Iordanescu era considerat un antrenor baftos. Astazi, la tragerea la sorti a grupelor de calificare la CE 2004, vom vedea daca nu si-a uitat norocul în desert La Santa Maria da Feira, o localitate micuta si linistita de

În cei 5 ani cît a condus „nationala” în precedentul sau mandat, Iordanescu era considerat un antrenor baftos. Astazi, la tragerea la sorti a grupelor de calificare la CE 2004, vom vedea daca nu si-a uitat norocul în desert

La Santa Maria da Feira, o localitate micuta si linistita de lînga Porto, se va desfasura astazi tragerea la sorti a grupelor de calificare la Campionatul European din 2004. Dintre cele 51 de tari afiliate la UEFA, una este calificata direct la turneul final (Portugalia, în calitate de gazda a competitiei), celelalte 50 aliniindu-se la startul preliminariilor. Pentru prima data în istoria de 42 de ani a Campionatelor Europene, vor fi formate 10 grupe a cîte 5 echipe. Cîstigatoarele vor merge direct la turneul final, în vreme ce formatiile clasate pe locul 2 vor disputa baraje tur-retur pentru stabilirea ultimelor 5 calificate.

Fara Franta, Italia, Germania sau Spania

În ciuda neparticiparii la Mondialele din acest an, România este în continuare cap de serie, evitînd astfel din start întîlnirea cu majoritatea superputerilor din fotbalul continental. Cîteva exemple: Franta – campioana mondiala si europeana en-titre; Italia – echipa care ne-a „capacit” si la Euro 2000, si în preliminariile CM 2002; Germania – o fosta si, probabil, viitoare forta mondiala; Spania, formatie care „ne ia fata” în mod traditional.

În schimb, este posibila confruntarea cu Anglia sau Olanda, echipe plasate în urna a doua valorica. Practic, aceasta urna ne va furniza adversarul cu care ne vom bate pentru cîstigarea grupei de calificare si, implicit, pentru revenirea în elita.

Nasu’ vrea Slovenia si Ungaria

La festivitatea de azi, România va fi reprezentata de presedintele FRF, Mircea Sandu, si de selectionerul Anghel Iordanescu. Nasu’ a ajuns la Santa Maria da Feira înca de ieri la prînz, pentru a participa la sedinta Comisiei UEFA pentru echipe nationale, al carei membru este. Întrebat ce adversar si-ar dori sa-i aduca sortii, presedintele FRF aproape a strigat: „Vreau Slovenia!”, tara care a urcat în esalonul doi dupa ce ne-a eliminat pe noi în cursa de calificare la CM 2002. Seful FRF a privit si o treapta mai jos: „Din a treia grupa valorica mi-ar placea sa jucam cu Ungaria, fiindca abia ne-am obisnuit s-o batem pe unde o prindem”.

Iordanescu: „Sa ne dea Dumnezeu ceea ce meritam!”

Despre Iordanescu s-a lansat la un moment dat zvonul ca asteapta tragerea la sorti înainte de a semna contractul cu Federatia, ca sa vada cît de grea va fi grupa. N-a fost asa, Generalul este selectionerul României si spune ca „nu ma gîndesc sa-mi aleg adversarii, vom vedea ce va iesi”. El are o singura preferinta: „Sa ne dea Dumnezeu ceea ce meritam!”. Secundul Dan Apolzan e animat de acelasi gînd ca si Mircea Sandu: „Sa picam cu Slovenia si sa ne luam revansa!”.

Printre „tricolorii” aflati în turneul din Portugalia se numara si cîtiva care au evoluat în prima reprezentativa si au sanse reale de a juca în preliminarii. Daca lui Lobont îi pare rau ca nu putem întîlni din nou Italia, acest lucru este motiv de bucurie pentru Pancu. Mihalcea îsi scuipa în sîn cînd aude de Olanda si de Anglia, în timp ce Iencsi argumenteaza: „De cînd a intrat pe mîna lui Eriksson, Anglia joaca excelent. Iar olandezii… va dati seama ce foame de calificare au?!”.

Cum a ajuns România cap de serie

Ierarhizarea celor 50 de echipe nationale a fost facuta pe baza „coeficientului de tara”. Acesta a fost calculat luînd în considerare rezultatele obtinute în preliminariile ultimelor doua mari competitii: Euro 2000 si CM 2002. România a reusit un punctaj foarte bun în prima dintre aceste campanii (24 de puncte în 10 partide) si unul ceva mai modest în cea încheiata toamna trecuta (16 puncte din 8 jocuri). A rezultat un total de 40 de puncte din 18 meciuri, ceea ce, prin împartire, conduce la coeficientul de 2,222.
Sursa:www.prosport.ro