Un fan Eminem a plătit 100.000 de dolari pentru NFT-ul “Stan’s Revenge”. Ce a făcut apoi cu piesa

De: Loredana Toma / 18.05.2021, 14:08
Un fan Eminem a plătit 100.000 de dolari pentru NFT-ul “Stan’s Revenge”. Ce a făcut apoi cu piesa

Tom MacDonald, un fan înfocat al rapperului Eminem, a plătit 100.000 de dolari pentru NFT-ul “Stan’s Revenge”. Mai departe, artistul a transformat piesa într-una proprie, respectând fidel stilul și imaginile din clipul original. Noua piesă, care durează trei minute, se numește “Dear Slim” și deja a strâns patru milioane de vizualizări pe platforma YouTube.

În cântecul său, Tom MacDonald, a cărui înfățișare aduce cu cea a rapperului, ambii fiind, blonzi cu ochi albaștri, spune că “el este produsul lui Eminem”. “Whether you love me or hate me or think I’m crazy/ Dropped a hundred grand to get a beat from Shady/ I really hope when I bought it he wasn’t angry/ But I really had to tell him that he made me” (“Fie că mă iubești sau că mă urăști sau poate crezi că sunt nebun/ Am dat 100.000 de dolari pentru un beat de-al lui Shady/ Sper că nu s-a înfuriat când l-am cumpărat/ Însă chiar a trebuit să-i spun că el m-a creat”. 

Pe de altă parte, referitor la decizia de a achiziționa NFT-ul și a-l transforma, MacDonald a publicat pe platforma Twitter un mesaj potrivit căruia “îi este indiferent dacă lui Eminem îi place sau nu cântecul lui și că el consideră că ‘Dear Slim’ este, probabil, cea mai scumpă și mai interesantă piesă tribut din istoria hip-hop-ului”, potrivit nme.com

Tom MacDonald a cerut oprirea difuzării piesei originale pe mai multe pagini ale fanilor Eminem

Potrivit canalului Epro Team, MacDonald a depus o plângere pentru a  interzice mai multor pagini ale unor fani Eminem, precum și mai multor canale de muzică difuzarea piesei originale, considerându-se singurul care are drepturi asupra operei.

Însă, potrivit lui Andres Guadamuz, specialist în dreptul proprietății intelectuale de la Universitatea din Sussex, “un cumpărător al unei opere de arta digitală sub formă de NFT nu obține drepturi exclusive asupra operei în sine, ci doar asupra unei versiuni semnate care-i oferă acces exclusiv”. Așadar, în cazul lui MacDonald, exclusiv din punct de vedere al drepturilor de autor, achiziționarea NFT-ului este inutilă, potrivit ePRO.

Rapperul Eminem a lansat materialul muzical digital de colecție “Shady Con”, sub formă de NFT (tokenuri nefungibile, care autentifică autorul folosind o semnătură digitală criptată) în cadrul unui eveniment dedicat fanilor. Licitația a inclus mai multe colecții muzicale aprobate de artist, precum și mai multe beat-uri originale create de acesta special pentru eveniment.  

Eminem este, în prezent, unul dintre cel mai bine vânduți artiști ai tuturor timpurilor, cu mai bine de 200 de milioane de discuri cumpărate în întreaga lume. Artistul deține, printre altele, 15 premii Grammy, opt American Music Awards, 17 Billboard Music Awards, un MTV Europe Music Global Icon Award și un trofeu Oscar pentru piesa “Lose Yourself” (2003), apărută pe coloana sonoră a filmului „8 Mile”.

CITEȘTE ȘI: Un editorialist The New York Times a vândut un articol ca NFT pentru o jumătate de milion de dolari

O creație digitală a robotului umanoid Sophia, vândută ca NFT pentru aproape 700.000 de dolari

Primul tweet al lui Jack Dorsey, fondatorul Twitter, a fost vândut ca NFT pentru 2,9 milioane de dolari

 Album nou lansat de Eminem: Replică pentru Snoop Dogg și scuze pentru Riri

 Foto: Profimedia Images