Un inginer grec poate sa semene a medic roman

Apropo.ro / 06.03.2002, 19:02
Un inginer grec poate sa semene a medic roman
Daca știi bine matematica, ai ambiția de a învața romanește și îți plac oamenii care vorbesc cu sinceritate despre vreme și despre vremuri, atunci cu siguranța te vei descurca în Romania și vei putea sa conduci chiar și o clinica medicala.

Daca știi bine matematica, ai ambiția de a învața romanește și îți plac oamenii care vorbesc cu sinceritate despre vreme și despre vremuri, atunci cu siguranța te vei descurca în Romania și vei putea sa conduci chiar și o clinica medicala.

„Medicii buni nu sunt întotdeauna și manageri pricepuți, în timp ce inginerii sunt obișnuiți cu rigorile matematice și de aceea învața mai repede sa conduca o afacere”, spune inginerul Vassilis Chaniotis, managerul centrului medical Medsana Bucharest Medical Center.

La momentul 1995, era practic de neconceput ca o clinica medicala romaneasca sa fie condusa de o persoana cu alta pregatire profesionala decat cea de medic.

Clinica Medsana a fost înființata din inițiativa a doi medici greci, dar conducerea ei a fost încredințata unui inginer cu masterat la Londra, care pe atunci nu știa aproape nimic despre acest domeniu.

„În anii aceia, cand a început Medsana sa lucreze, eu am venit aici ca persoana de încredere, acceptand sa supraveghez afacerile din Romania ale prietenilor mei medici. M-au trimis așadar aici, mi-au spus ‘nu trebuie sa faci nimic, gasești totul pregatit’. Numai ca atunci cand am ajuns aici a trebuit sa iau totul de la zero”, spune Vassilis Chaniotis.

S-a ocupat împreuna cu un partener roman, medic, de recrutarea personalului, de construcția cladirii și de organizarea clinicii dupa structura pe care o cunoștea din Grecia. Apoi a trebuit sa obțina avize, și cum secretara nu-i traducea întotdeauna toate cuvintele, a pus mana pe dicționar și s-a apucat sa învețe romanește.

Medsana a beneficiat la început de un studiu de fezabilitate realizat în dulcele stil balcanic, care se bazeaza mai mult pe intuiție decat pe cifre.

„Pentru ceea ce am facut noi aici, niște americani au realizat anterior un studiu de piața. Noi am gasit studiul lor facut prin 1995. Americanii însa au fugit, pentru ca s-au speriat cand au vazut ca salariul mediu era de 80 de dolari, ca birocrația era un obstacol aproape de netrecut, ca medicii pot fi cu greu atrași în segmentul privat și mai ales ca lumea este învațata sa primeasca totul gratuit, deși nu primește ceea ce ar trebui. Grecul însa vine, vede și face, acesta este studiul lui.

Ne-am decis sa deschidem aceasta clinica și sa oferim servicii acelora care considera ca uneori nu poți avea ceva bun fara sa platești”, spune Vassilis Chaniotis. În 1997, clinica, în care se investisera pana atunci 150.000 de dolari, a fost vanduta consorțiului Athens Medical Center, care deține în Grecia cinci spitale cu o capacitate de 1.500 de paturi și care la vremea acea cauta sa se extinda în Balcani.

Cifra de afaceri a Medsana a evoluat de la 87.500 de dolari în 1996 la aproape 1,5 milioane de dolari anul trecut.

Din punct de vedere al acestui din urma indicator, Medsana se situeaza pe locul al doilea dupa rețeaua de clinici Medicover, cea mai mare din țara, care a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 4,7 milioane de dolari.

Conform afirmațiilor lui Vassilis Chaniotis, anul trecut 75.000 de romani au trecut prin cabinetele sau laboratoarele Medsana, care acopera practic un procent de 90% din sfera de medicina ambulatorie și examene paraclinice, de la consultații medicale în 20 de specialitați medicale pana la investigații cu computer tomograf, ecografii realizate cu aparate digitale, diagnosticarea prenatala a bolilor fetale sau tratamente laser în sfera dermatologiei și a ginecologiei.

Bebelușii ieșiți din eprubete

Ca romanii sunt un popor destul de stresat o dovedește faptul ca din ce în ce mai multe cupluri recurg la fertilizarea in vitro pentru a avea un copil.

„La vremea cand am intrat pe piața fertilizarilor, în 1997, eram prima clinica privata care oferea acest tip de servicii medicale, pentru ca o metoda simpla de reproducere asistata se mai facea doar la o clinica de stat din Timișoara. Deschiderea acestui departament s-a facut în urma unei colaborari cu un centru de specialitate din Grecia, care însa nu aparține lanțului Athens Medical Center, pentru ca în anumite domenii și ei colaboreaza cu clinici specializate”, spune Vassilis Chaniotis.

Medicii romani au fost instruiți în domeniu de colegii lor greci și, dupa cum spune Vassilis Chaniotis, acest serviciu are mare cerere în Romania, în ciuda faptului ca și alte clinici private, cum ar fi Sabyc sau American Medical Center, ofera programe de reproducere asistata.

„Deosebirea este ca noi facem totul aici în țara, de la pregatire și pana la embriotransfer”, spune Chaniotis.

Procedura implica efectuarea unui consult de specialitate pentru a depista eventualele cauze ale infertilitații care se pot trata medicamentos.

Dupa ce se elimina toate aceste posibilitați, se recurge la inseminarea asistata sau la fertilizarea in vitro, care presupun supraveghere ecografica, tratament hormonal și fertilizarea propriu-zisa în momentul în care pacienta este pregatita; procedura nu necesita internare.

„Circa 120 de copii s-au nascut în eprubetele Medsana, însa am înregistrat și alte performanțe: cel mai mare bebeluș care s-a nascut în Romania prin fertilizare asistata, precum și cel mai mare numar de bebeluși (tripleți) nascuți dupa o singura fertilizare”, spune Vassilis Chaniotis.

Procedura este realizata de prof.dr. Virgiliu Ancar și dr. Denisa Marina Protopopescu și costa 2.300 de dolari, preț care nu include medicația prescrisa în aceste situații.

Pentru ce îți trebuie tolba de zicatori

Probabil ca una din cele mai mari realizari ale clinicii este faptul ca a reușit sa creeze și sa impuna o anumita mentalitate occidentala a romanilor referitor la sanatatea lor, susține Vassilis Chaniotis.

„Noi promovam controlul periodic al sanatații, idee preluata din sistemul medical occidental. Cand am pus bazele acestei clinici, femeile din Romania nu obișnuiau sa mearga la doctor pentru o mamografie de control, de exemplu. În Grecia, acest examen se face în fiecare an, la fel ca și testul Babeș-Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin.

La început veneau la Medsana pentru mamografie doar femei cu cancer de san în ultimul stadiu. Acum avem paciente care vin preventiv în fiecare an pentru aceasta investigație”, spune Vassilis Chaniotis.

Medsana a conceput un program de medicina profilactica destinat în mod special femeilor, pentru care trecerea de un anumit prag al varstei înseamna uneori nu numai vizite mai dese la chirurgul estetician, ci și nefericita posibilitate de a depista afecțiuni despre care odinioara citisera doar în revistele cu coperți lucioase pline de sfaturi estetice sau culinare.

„Am achiziționat un aparat de osteodensitometrie care este folosit pentru depistarea osteoporozei prin metode non-invazive, în așa fel încat sa putem acoperi toata gama de servicii medicale pentru femei”, spune Vassilis Chaniotis. Aparatul a costat 70.000 de dolari.

„Problema în Romania este ca nu putem fixa tarife mari și astfel investiția în aparate se amortizeaza în trei-patru ani, pe cand în Grecia, un aparat se amortizeaza într-un an de zile. Tehnologia se schimba foarte repede, în patru ani trebuie sa cumperi alt aparat, pentru ca acesta este depașit ca performanțe, și noi în fiecare zi vrem sa creștem, pentru ca ‘ceea ce nu crește moare’, zice un proverb grecesc,” adauga Vassilis Chaniotis.

Grecii n-au abonamente pentru firme

Medsana colaboreaza cu cateva companii mari de asigurari din Romania, printre care ING Nederlanden, Commercial Union și AIG Life Romania, precum și cu Organizația Internaționala a Migrației (OIM) pentru situațiile în care clienții trebuie evaluați din punct de vedere medical înainte de încheierea unei polițe de asigurare sau atunci cand se hotarasc sa emigreze și trebuie sa faca dovada faptului ca nu sufera de afecțiuni pentru tratarea carora statul unde se stabilesc aloca sume uriașe de bani. Pentru clienții corpora

tiști (cam 20% din totalul clienților), clinica furnizeaza asistența medicala în regim de abonament, sistem care nu are echivalent în Grecia, pentru ca acolo toate serviciile sunt platite de sistemul public de asigurari medicale.

„Am încheiat contracte cu clienți firme, pentru ca abonamentul era un produs cerut mai ales de firmele straine care opereaza în Romania. Noi am fost primii în țara care am introdus acest sistem, fara a avea în prealabil o baza de date ca sa ne putem stabili prețurile”, spune Chaniotis.

Costul unui astfel de abonament lunar variaza între 24 de dolari/persoana la un grup de 50 de abonați și 13 dolari/persoana pentru un grup de 1.000 de abonați și permite efectuarea tuturor investigațiilor și a consultațiilor oferite de clinica, fara un cost suplimentar, precum și rezolvarea urgențelor medicale prin deplasarea unui echipaj medical și a unei ambulanțe.

De ce vin englezii în Grecia

Planurile de a deschide un spital în Romania reprezinta unul din obiectivele mai vechi ale clinicii Medsana, întrucat proprietarul acesteia, Athens Medical Center, deține un lanț de spitale în Grecia.

„În Romania am decis sa intram cu servicii medicale de tip policlinica pentru ca sa ne facem mai întai un nume, iar la momentul potrivit vom deschide și un spital, care este scopul nostru cel mai mare. În Romania însa, pentru a face un spital trebuie sa așteptam ca piața sa permita așa ceva, pentru ca spitalele particulare sunt investiții mari și ar trebui cuprinse în sistemul privat de asigurari de sanatate, care sa suporte toate costurile de spitalizare”, spune Vassilis Chaniotis.

Exista multe companii importante de asigurari care vor sa lanseze o asigurare medicala privata, dar cum înca nu exista nici cadrul legislativ și nici o rețea de spitale particulare în toata țara, pentru ca un astfel de produs sa aiba succes, lansarea lui este amanata pentru timpuri mai bune.

Probabil ca atunci cand va aparea legea asigurarilor de sanatate private, și investitorii straini vor fi atrași sa investeasca și vor construi spitale particulare la standarde occidentale, crede managerul.

„Nu sunt puțini cetațenii straini care se stabilesc în Romania cu familia lor și care sunt mai întai interesați sa aiba condiții sigure de îngrijire medicala și apoi sa-și negocieze remunerația” Proiectatul spital ar urma sa fie construit dupa modelul celor din Grecia, unde acum vin la tratament pacienți din Anglia pentru care cuvantul „balcanic” nu mai are conotații negative.

Englezii vin la tratament în Grecia pentru ca aici este mai ieftin și se pot bucura de același confort ca acasa, iar pe de alta parte, listele de așteptare pentru efectuarea unui transplant, de exemplu, sunt ceva mai scurte.

Athens Medical Center a semnat recent un contract cu National Healthcare System (NHS) din Marea Britanie pentru tratarea pacienților lor în Grecia.

„Este un lucru de neimaginat; acum zece ani, grecii cu stare se urcau în avion ca sa plece la tratament în Anglia”, reflecteaza Vassilis Chaniotis.

Deocamdata, Medsana intenționeaza sa mai deschida un centru medical în zona de nord a Capitalei, destinat tratamentelor în regim de „clinica de o zi” – investiție care ar urma sa se ridice la 500.000 de dolari.

Cum se ia pulsul pieței

Faptul ca în Romania sistemul recomandarilor facute „de la om la om” funcționeaza mai bine decat orice reclama reprezinta un mare avantaj, dar și un neajuns pentru orice firma care lucreaza în mod direct cu publicul și mai ales cu o anumita parte a lui, care are așteptari enorme fața de serviciile medicale platite.

„A fost foarte greu la început, pentru ca nu poți forma o clientela repede. Am încercat cu reclama, dar nu merge, pentru ca mentalitatea este cam aceeași ca și în Grecia: oamenii își recomanda unii altora unde sa mearga și de aceea și noi am avut grija sa nu existe un singur pacient nemulțumit.

Din o suta de oameni, 99 de pacienți mulțumiți vorbesc o zi de binele pe care tu l-ai facut, dar un singur pacient nemulțumit vorbește toata viața despre asta”, spune Chaniotis. Ca și în alte domenii și poate înca mai mult decat în altele, romanii așteapta de la sistemul privat de asistența medicala tot ceea ce nu le ofera statul.

„În Grecia, sistemul particular exista de mai bine de 20 de ani și chiar și la cele mai bune centre medicale exista pacienți nemulțumiți. Acolo nimeni nu se supara însa daca uneori trebuie sa aștepte jumatate de ora ca sa intre în cabinetul medicului la care are programare.

Daca pacientul intrat înainte are nevoie și de o electrocauterizare, de exemplu, nu-l poți reprograma pentru o alta zi cand sa vina sa-i rezolvi și acea problema, fiecare vrea sa rezolve pe loc”, spune Vassilis Chaniotis.

Ar mai fi de spus ca activitatea în acest domeniu are o evoluție ciclica pe parcursul anului, în sensul ca perioadele de varf sunt octombrie-noiembrie și ianuarie-martie: „Lumea întai pune mancarea pe masa, cumpara cadouri de Craciun și pe urma își rezolva sanatatea, apoi vine Paștele în aprilie, vine vara, lumea pleaca în concediu și abia prin octombrie începe sa se gandeasca la sanatate”.

Rivalii care te ajuta sa înțelegi legile

Vassilis Chaniotis spune ca cea mai mare realizare personala și profesionala este Medsana însași: „Am plecat de la un loc de munca foarte sigur din Grecia, unde lucram în cadrul unei mari firme de construcții și eram foarte bine vazut, dar am acceptat aceasta provocare, n-am vrut sa ma dau batut.

Oamenii de la Medsana sunt cea mai mare realizare a acestei afaceri. Suntem o echipa foarte buna; nu am adoptat modelul clasic de firma cu un șef rau, care țipa și impune teama printre angajați”.

În ceea ce privește concurența, la fel ca și șefii altor clinici private de la noi, Chaniotis afirma ca piața este mare, iar relațiile cu competitorii sunt de colaborare: „noi primim pacienți trimiși de alte clinici pentru anumite examane pe care ei nu le pot face și îi trimitem înapoi ca sa nu ramana la noi”. Cu toate acestea, concurența în sistemul medical exista, și rivalii Medsana sunt atat spitalele de stat, cat și clinicile particulare.

„Concurența se manifesta, de exemplu, la o licitație organizata de o firma care dorește sa contracteze abonamente pentru angajați. În rest, ne ajutam unii cu alții cu legislația care se schimba în fiecare zi și atunci cand unul reușește sa o înțeleaga, îi anunța și pe ceilalți”, spune Vassilis Chaniotis.

Însa cel mai de temut rival pentru toți este sistemul medical de stat, pentru ca acesta beneficiaza de reguli preferențiale fața de clinicile private, daca e vorba fie și doar de interdicția impusa acestora din urma de a elibera rețete compensate.

Pe de alta parte, Casa Naționala de Asigurari impune clinicilor private condiții greu de suportat din punct de vedere financiar, considera managerul Medsana.

„Nu am încheiat un contract cu casa de asigurari, pentru ca prețul pe care îl ofera ei nu acopera costurile și nici nu se permite co-plata pacientului. Noi ne-am facut un renume foarte bun cu laboratorul; or, un contract cu Casa Naționala de Asigurari ar însemna sa coboram calitatea, ceea ce nu se poate, pentru ca ar însemna sa eliberam doua rezultate, sa lucram cu doua calitați”.

Sosele cu Peugeot și Renault

Nedumeririle managerilor straini referitoare la mediul de afaceri din Romania sunt îndreptațite, considera Vassilis Chaniotis: „Legislația se schimba în fiecare zi, nu numai cea referitoare la sistemul sanitar, ci și cadrul legislativ în general.

Problema este interpretarea legislației, de multe ori nici avocații nu sunt în stare s-o descifreze în adevaratul ei sens. Ordine ale Ministerului Sanatații, care se rasfrang și asupra sectorului privat, au de multe ori caracter intern, nu suntem avizați ca apar și luam cunoștința de existența lor numai în momentul controalelor din partea autoritaților emitente. Așa ceva nu se întampla în Grecia, chiar daca acum niște ani și acolo era la fel”.

În ciuda acestei probleme, Romania este un teren foarte bun pentru investitorii cu spirit întreprinzator, care gandesc pe termen lung și știu sa se adapteze pieței.

„Romania nu este America, dar tocmai acesta este avantajul ei. Cei care au facut studiul de piața înaintea noastra au plecat speriați ca aici este prea multa birocrație și ca mediul de afaceri nu este înca foarte fertil. Nu trebuie sa fii economist ca sa vezi ca atunci cand am venit erau numai Dacii pe șosele, iar acum sunt și Peugeot sau Renault, ceea ce dovedește ca începe sa se formeze clasa medie”, spune managerul Medsana.

Eliza RogalskiZIARUL FINANCIAR

Tags: