Val Horror

Apropo.ro / 18.09.2006, 10:26
Val Horror
Stimulator de adrenalina, divertisment pe muchie de cuțit, miza comerciala sigura, gen cinematografic clasic - cert e ca horror-ul înca atrage spectatorii. O demonstreaza și faptul ca din avalanșa de filme ale toamnei nu lipsesc producțiile horror de tot felul.

Stimulator de adrenalina, divertisment pe muchie de cuțit, miza comerciala sigura, gen cinematografic clasic – cert e ca horror-ul înca atrage spectatorii. O demonstreaza și faptul ca din avalanșa de filme ale toamnei nu lipsesc producțiile horror de tot felul.

Nenumaratele studii care au analizat de-a lungul timpului filmul horror, efectele și instrumentele lui, au ajuns la concluzia ca ființa umana va fi întotdeauna fascinata de fiorii reci provocați de reculul în imaginație al ororilor de pe ecran. Filmele horror au rascolit întotdeauna cele trei temeri fundamentale: frica de întuneric, frica de viitor – imediat sau îndepartat, apocaliptic – și frica de necunoscut. Horror-ul își extrage substanța din tot ceea ce nu putem controla – nu putem controla demonii în The Exorcist ori Fallen, nu putem controla bestiile de orice natura în Jaws, Species sau Alien, mintea dezechilibrata în Dr. Jekyll and Mr. Hyde, ori perturbarile ireversibile ale trupului și minții în The Fly ori Wolf. Cineaștilor nu le ramâne decât sa realizeze povești despre spaimele noastre cele mai profunde, în speranța ca teroarea se va diminua macar cu o centima.

Uneori, din aceste încercari de a fixa oroarea rezulta clasice ale genului precum: Nosferatu, The Exorcist, Carrie, The Omen, Poltergeist, Halloween, A Nightmare on Elm Street, The Blair Witch Project, The Shining, Friday the 13th, Species, Se7en, Psycho, The Others, Silence of the Lambs, Scream, Jaws ori Gremlins. Toate ne trezesc, într-un grad sau altul, prin mijloace extrem de variate, îngrijorarea, frica, oroarea, teroarea, facându-ne sa privim tresarind peste umar. În timp ce unii cineaști aleg, cu efect maxim, exprimarea minimalista, precum Alejandro Amenabar în The Others („Majoritatea filmelor horror de azi se caracterizeaza prin montajul rapid și aglomerarea de sunete stridente pe coloana sonora. Eu am încercat exact opusul – printre altele, sa modelez liniștea”), cele mai multe filme fac exces de creaturi fioroase, sânge, monștri contorsionați, psihopați irecuperabili, ruine, peisaje apocaliptice și efecte grotești.

Horror-urile sosite pe ecranele noastre în aceasta toamna vehiculeaza, și ele, teme, recuzite și efecte vizuale foarte diferite, fie ca e vorba despre thriller-ul psihologic, terifiant mai ales prin sugestie și insolit (Hard Candy), despre animarea unui decor demonizat (Silent Hill), despre situații letale, care reclama riposte urgente (Snakes on a Plane), disecția sadismului (Saw 3), dimensiuni paralele (Pulse) ori contorsionarile unor minți pur și simplu bolnave (Wolf Creek).

Hard Candy

Film independent, insolent și imprevizibil, care începe lent și dulce, cu o întâlnire inofensiva pe Internet, între o puștoaica nostima de 14 ani și un fotograf de moda de 32. Întâlnirea face to face pare cel mai ofertant preludiu, mai ales ca fata se invita imediat la barbat acasa. Ajunși acolo însa, raportul de forțe se schimba rapid, iar mica Hayley îl imobilizeaza pe barbatul de lânga ea și începe sa-i descrie fara mila torturile la care îl va supune – printre care castrarea -, în numele unui trecut care îl incrimineaza. Criticii au laudat intensitatea teribila a interpretarii (despre Ellen Page, care avea doar 15 ani la începutul filmarilor, s-a spus ca este teribila, ca joaca ireproșabil) și povestea de o fascinație îngrozitoare, care îți solicita tot timpul atenția, ca un oribil accident de pe marginea șoselei, de la care nu-ți poți muta privirea, în ciuda grotescului sau. Un film șoc!

Silent Hill

Filmul se recomanda printr-o sursa de inspirație imbatabila: unul dintre cele mai înspaimântatoare jocuri video create vreodata. Miza este atmosfera terifianta (instalata în orașul parasit în care eroina trebuie sa patrunda pentru a-și salva fetița), construita din embleme horror tipice – pancarta ruginita de la intrarea în oraș, tacerea lugubra, pustietatea de rau augur, ceața densa, tonurile sepia, apoi, în contrapunct, apariția unor fapturi demonice, a unor perdele de flacari, unelte ascuțite, membre schilodite zvâcnind dintr-un mâl agitat. Filmul nu-și investește însa trama sau eroii cu nimic senzațional, ramânând o colecție de decoruri și imagini terifiante pentru fanii genului.

Snakes on a Plane

Deși realizatorii sai și-au propus crearea unei atmosfere terifiante, pornind de la invazia a sute de șerpi ucigași într-un avion care transporta un condamnat feroce, rezultatul e o atmosfera despre care criticii au zis ca e de un comic delirant. O rara întâlnire între comedie (mai ales involuntara) și horror, despre care s-a spus însa ca e atât de șfichiuitoare vizual, încât va scadea mai mult ca sigur rata zborurilor din America. Nu va gândiți la Pasarile și la arta lui Hitchcock, ci la un divertisment revigorant, numai bun pentru începutul de weekend, ca un energizant puternic dupa o beție crunta.

Saw 3

Un puzzle de momente oripilante, destinat sa creasca din nou adrenalina și spiritul de observație al spectatorilor. Se pare ca ororile imaginate de scenariști nu au sfârșit, spre deosebire însa de rabdarea publicului, care va regasi în jocurile sadice ale lui Jigsaw și în noul personaj, Amanda (care își face ucenicia pe lânga acesta uzitând de un lanț de cruzimi izvorâte dintr-un imaginar demn de o cauza mai buna), doar o reluare ușor exasperanta a vechilor gaselnițe. Ca orice sequel împins pâna la culmea șablonului….

Pulse

Un alt horror cu și pentru adolescenți, în care oroarea țâșnește din ecranul computerului. Recuzita e completa – mișcari lente, sperieturi bruște, bubuituri și foșnete pe coloana sonora, adolescenți îngroziți, fantome, animale și creaturi ciudate, stapâna seminebuna a unui domeniu terifiant… Problema filmului e ca are prea multe preluari grosolane din The Ring și prea puțina inventivitate proprie. Cât despre stil, sufera vizibil, o data cu eroii sai puberi dezorientați.

Wolf Creek

The Hitcher reloaded, ar vrea realizatorii, dar nici macar… Plasat în Australia și vizibil fragilizat de debilitatea scenariului, filmul e o aglomerare îngrozitoare de torturi, mutilari pe lânga autostrada, urlete de femei înspaimântate, care a reușit sa obțina punctaj zero de la unul dintre cei mai mari critici americani, care a declarat ca, vazând isprava „îți vine sa vomiți și sa plângi în același timp”.

Capcana fatala / Hard Candy – Premiera în România: 15 septembrie

Silent Hill – Premiera în România: 22 septembrie

Avionul cu șerpi / Snakes on a Plane – Premiera în România: 6 octombrie

Puzzle mortal 3 / Saw 3 – Premiera în România: 27 octombrie

Pulse – Premiera în România: 3 noiembrie

Wolf Creek – Premiera în România: 11 noiembrie

O cronica la „Thank You For Smoking” și un quiz cu Owen Wilson, numai în cel mai recent numar al revistei APROPO.

Tags: