Valeria Seciu revine la Teatrul Național

Apropo.ro / 27.02.2004, 13:44
Valeria Seciu revine la Teatrul Național
Valeria Seciu revine pe scena Teatrului Național din București (TNB) odata cu spectacolul "Menajeria de sticla" de Tennesse Williams, ale carui repetiții se reiau în curînd, în regia Catalinei Buzoianu. "Colaborarea dintre mine și Catalina Buzoianu este o

Valeria Seciu revine pe scena Teatrului Național din București (TNB) odata cu spectacolul „Menajeria de sticla” de Tennesse Williams, ale carui repetiții se reiau în curînd, în regia Catalinei Buzoianu.

„Colaborarea dintre mine și Catalina Buzoianu este o continuitate sincera, fertila, care sper ca n-a obosit”, a declarat, miercuri, actrița, într-o conferința de presa.

Cel mai recent, Valeria Seciu și Catalina Buzoianu au lucrat împreuna la spectacolul „Spirit” de Margaret Edson, pentru care actrița a primit un premiu UNITER în 2002.

Distribuția „Menajeriei de sticla” mai cuprinde o serie de actori tineri: Luiza Cocora/Brîndușa Mircea, Catalin Stanciu, Dragoș Bucur și Ioan Andrei Ionescu. Scenografia este realizata de Lia Perjovschi, cea care a realizat decorurile și la „Pescarușul” și „Spirit”.

Potrivit regizoarei, repetițiile la acest spectacol au fost întrerupte în 2002 pentru ca au avut prioritate doua montari ale unor regizori ruși invitați: „Trei surori” de A.P. Cehov, în regia lui Iuri Krasovski și „Revizorul” de N. Gogol, în regia lui Serghei Cerkasski.

„Menajeria de sticla”, ce se va juca la Sala „Camil Petrescu”, marcheaza și întoarcerea Catalinei Buzoianu la Teatrul Național, care va regiza, de asemenea, „Mireasa cu gene false” de Dumitru Radu Popescu (o co-producție TNB și Theatrum Mundi).v Valeriu Seciu a fost angajata la Naționalul bucureștean timp de 13 ani, între 1964 și 1977. În aceasta perioada a jucat în „Eminescu”, „Sa nu te joci cu dragostea”, „Apus de soare”, „Camera de alaturi”, „Castiliana”, „Enigma Otiliei”, „Idiotul”, „Jocul de-a vacanța”, „Razvan și Vidra”, „Cu-i e frica de Virginia Woolf?”, „Valiza cu fluturi” etc.

Regizoarea Catalina Buzoianu va relua repetițiile la „Mireasa cu gene false” de Dumitru Radu Popescu, un spectacol început în urma cu aproape un deceniu, dar întrerupt de doua ori din cauza lipsei unui spațiu de joc adecvat.

De data aceasta, Teatrul Național din București (TNB) își pune la dispoziție Sala „Camil Petrescu” pentru ca proiectul Catalinei Buzoianu și al lui Ion Cocora, directorul Theatrum Mundi, sa prinda viața pîna la sfîrșitul stagiunii.

Distribuția, ce include atît actori implicați în primele tentative de montare, cît și nume noi, este formata din Emilia Popescu, Gheorghe Visu, Sorin Leoveanu, Luiza Cocora, Filip Ristovski și Mircea Albulescu. Scenografia este realizata de Adriana Grand, iar muzica de Nicu Alifantis.

Catalina Buzoianu se întoarce la TNB nu numai pentru a realiza aceasta co-producție, ci și pentru a relua și finaliza repetițiile la „Menajeria de sticla” de Tennesse Williams, avînd-o ca protagonista pe Valeriu Seciu.

„Am revenit și datorita unor fapte care aparent n-au nici o legatura cu cele doua proiecte”, a declarat, miercuri, regizoarea, într-o conferința de presa. „Dinu Sararu (directorul TNB – n.r.) a fost deschis la doua propuneri: de a o angaja pe Diana Dumbrava, o actrița extraordinara, pe care publicul a vazut-o recent în filmul «Maria», și de a prelua un spectacol care are mare succes în strainatate, «Nijinski», cu Filip Ristovski”, a adaugat ea.

Piesa „Mireasa cu gene false” a fost descoperita de Catalina Buzoianu și Ion Cocora la începutul anilor ’90, pe cînd se aflau într-un juriu UNITER. Punerea ei în scena a devenit o obsesie, pentru ca este „una dintre cele mai poetice și stranii piese din dramaturgia româneasca”.

Scrisa în 1990, piesa a fost publicata în volumul „Mireasa cu gene false”, aparut în 1994 la Cartea Româneasca. O varianta a textului a fost jucata în premiera absoluta la Teatrul Național din Cluj, în regia lui Tudor Chirila. Pentru actuala versiune, Catalina Buzoianu intenționeaza sa modifice cîteva scene cu ajutorul autorului, pentru a le racorda la ceea ce traim azi.

Catalina Buzoianu a mai colaborat cu Theatrum Mundi la alte trei spectacole – „Teatru descompus” de Matei Vișniec, „Patul lui Procust” de Camil Petrescu și „Levantul” dupa Mircea Cartarescu – jucate pe diferite scene bucureștene, din cauza problemei fundamentale a teatrului producator: lipsa unui spațiu de joc generos.     

Mediafax

Tags: