Verona, orașul iubirilor eterne!

Apropo.ro / 10.02.2004, 16:17
Verona, orașul iubirilor eterne!
Romantic și strălucitor, Verona este ideal pentru o vacanță dedicată iubirii. Aici e locul în care cei doi îndrăgostiți legendari, Romeo și Julieta, au sfidat ura ce le învrăjbea familiile, soarta și, până la urmă,


Romantic și strălucitor, Verona este ideal pentru o vacanță dedicată iubirii. Aici e locul în care cei doi îndrăgostiți legendari, Romeo și Julieta, au sfidat ura ce le învrăjbea familiile, soarta și, până la urmă, moartea, declarându-și iubire veșnică și lăsând lumii cea mai frumoasă mărturie a acestui nobil sentiment.

Dacă, la rândul tău, ești îndrăgostita și visezi la un ValentineÂ’s Day cu totul și cu totul special, nu ezita să-ți iei alesul de mână și să fugi câteva zile în acest oraș magic, numit Verona. Dincolo de farmecul său special, orașul găzduiește un număr impresionant de monumente istorice și ruine romane.

Însă, primul loc la care vei vrea să poposești va fi cu siguranță CASA DI GIULIETTE (Casa Julietei). Deși nu există nici o dovadă că aici ar fi locuit vreodată o familie pe nume Capulet, nimic nu poate opri milioanele de turiști să se înghesuie pentru a vedea casa frumoasei eroine shakespeariene.

Ajunsă aici, vei putea urca la balconul din marmură, plasându-te undeva, în lumea fascinantei povești, și vei putea face jurăminte de iubire eternă sufletului tău pereche.

În plus, vei vedea statuia din bronz a Giuliettei, al cărei piept stâng este mai poleit decât dreptul, ca rezultat al tradiției locului, care cere vizitatorilor să-l atingă. Dar unde a „locuit” cu adevărat inima Giuliettei?

Cu câteva străzi mai departe, în așa-numita CASA DI ROMEO (Casa lui Romeo) din Via Arche Scaligeri, nr. 2, despre care se spune că a aparținut familiei Montecchi (cea mai puternică din Verona), modelul lui Shakespeare pentru Montagues.

Impozanta construcție ocupa trei părți din imensa grădină și era înconjurată de un zid înalt, a cărui poartă nu permitea trecerea. Ulterior, casa a fost transformată într-un restaurant de lux – Osteria dal Duca.

Dacă vrei ca turul locurilor ce stau la baza poveștii celor doi îndrăgostiți din Verona să fie complet, alege ca următoare țintă TOMBA DI GIULIETTA (Mormântul Julietei).

Găzduit de o mănăstire franciscană, celebrul mormânt e mai mult decât o splendoare. Deși greu de crezut, mănăstirea din apropierea râului Adige își mai păstrează încă strălucirea, iar în vecinătatea mormântului se află muzeul de fresce, dedicat marelui om de artă G.B. Cavalcaselle.

Dincolo de locurile care te trimit cu gândul la celebra operă shakespeariană, Verona îți va dezvălui o serie de monumente istorice, care merită văzute.

Cel mai important dintre ele este ARENA – elipticul amfiteatru din Piazza Bra, despre care ai putea jura că e geamăn cu faimosul Colosseum din Roma. Din iulie, până în august, aici au loc minunate concerte de operă, peste 25.000 de pasionați savurând extaziați muzica lui Verdi și a lui Mascagni. Acest lucru se datorează în special acusticii perfecte, care a supraviețuit atâtor secole, spectacolele putând fi prestate chiar și fără microfoane.

TEATRUL ROMAN e un alt edificiu important. Situat de-a lungul râului Adige, marele teatru zace acum în propriile ruine, la picioarele Colinei Sf. Petru. Timp de aproape un sfert de secol, acesta a găzduit Festivalul Shakespearian, în cadrul căruia o experiență unică era să vezi Romeo și Julieta și Doi Gentlemeni din Verona.

După ce vei admira rămășițele acestui impresionant monument, fă un efort și urcă până la biserica Santi Siro și Libera, care domină mai sus de el. Merită toată atenția! Nici CASTELVECCHIO nu trebuie uitat. Construit din ordinul lordului Cangrande II, Castelul Vechi se află în apropiere de Ponte Scaligero și a servit cândva ca reședință a familiei Della Scala.

Cu timpul, a fost tranformat în muzeu, azi fiind gata să-ți prezinte importante picturi ale școlii din Verona. Tot aici, la parterul castelului, vei putea admira sculpturi celebre, din secolele XIV-XV, iar, dacă vei urca la etaj, vei da de sălile decorate cu capodopere ale picturii, din secolele XV-XVII. Portretele St. Catherina și Veneranda, de Vittore Carpaccio, celebra Madonna cu pruncul, pictată de maestrul Giovanni și opera lui Jacopo Bellini – St. Jerome, sunt numai câteva dintre ele.

Viata de noapte

După o zi de rătăcire prin vremuri de demult, seara merită să ieși într-un local bun, pentru a reveni cu picioarele pe pământ. „Marea Doamnă” a cafenelelor este Antico Caffé Dante, din splendida Piazza dei Signori. Aici, locurile sunt mai mult formale, iar prețul unei mese exorbitant; așa că s-ar putea să te mulțumești și cu un loc la o masă în aer liber, de unde poți sorbi cu privirea priveliștea celei mai vechi și mai frumoase piețe din Verona.

Și Bottega del Vino te-ar putea tenta. Atmosfera caldă și veselia care dăinuie aici sunt suficiente motive pentru a intra în bodega, unde mai multe sortimente de vinuri te așteaptă gata turnate în pahare. Oamenii obișnuiți, jurnaliștii și negustorii locali ocupă deseori cele câteva mese din lemn, comandând mâncăruri ieftine, dar delicioase.

Dacă ți se face poftă de distracție, pune-ți pantofii adecvați și ia-o spre Disco Berfis Club sau Bar Tribu, unde vei dansa pe ritmuri moderne până la ziuă. Și, pentru că ești femeie și nu poți rezista fără să dai iama la cumpărături, vânzătorii de suveniruri sunt gata să-ți prezinte marfa pe străzile din jurul pieței SantÂ’Anastasia sau în Piazza delle Erbe.