Victime ale abuzului în familie

Apropo.ro / 20.07.2004, 16:22
Victime ale abuzului  în familie
În urma unui sondaj realizat anul trecut, de Centrul Parteneriat pentru egalitate, aproximativ 800.000 de femei din Romania au fost victime ale violenței fizice sub diferite forme, un milion de copii pana la 14 ani au asistat frecvent la scene de violența familiala; 14,3% din


În urma unui sondaj realizat anul trecut, de Centrul Parteneriat pentru egalitate, aproximativ 800.000 de femei din Romania au fost victime ale violenței fizice sub diferite forme, un milion de copii pana la 14 ani au asistat frecvent la scene de violența familiala; 14,3% din întreaga populație adulta a țarii și 17,8% dintre femei au fost de-a lungul vieții victime ale unui tip sau altul de violența domestica.

Îngrijorator este faptul ca 4 romani din 10 nu cred ca actele de violența în familie pot fi considerate fapte foarte grave.

CasaBlu este o Fundație non-guvernamentala și non-profit, singura din București care ofera adapost femeilor abuzate.

Am ajuns acolo și am stat de vorba cu Cristina Horia, directoarea Centrului, cu avocata care se ocupa de cazuri și cu una dintre beneficiarele ajutorului acordat de cei de acolo. Discuția a avut loc în camera unde cei mici se pot juca, cand și-au însoțit mamele ce au venit la consiliere. O camera luminoasa, amenajata în tonuri de albastru electric și galben, plina de jucarii, unde nu ai cum sa nu te simți în siguranța; în plus, siguranța este data și de prezența agenților de paza.

Agresorii nu sunt neaparat din patura de jos

Am putea crede ca agresorii sunt de regula alcoolici sau, cel puțin, needucați. Nici pe departe! „Exista și norma culturala, redata foarte bine la noi, și care funcționeaza prin sintagme ca „nevasta nebatuta e ca floarea neudata”, sau „bataia este rupta din rai”, „pe femeie s-o bați și cu motiv și fara motiv, ca știe ea de ce”! Apoi, este modelul preluat din familie; specialiștii susțin ca exista o probabilitate sporita ca un copil expus la violențe sa devina, ca adult, victima sau agresor. „El așa a crescut, și asta este starea de normalitate pe care o cunoaște”, ne spune Cristina Horia, directoarea Fundației CasaBlu.

„Victimele primesc servicii de consiliere; avem trei asistenți sociali, un jurist, un psiholog, și beneficiem și de serviciile unui avocat. Sunt ajutate în problemele care țin de acte, cum ar fi certificatele medico-legale, sunt intermediate relațiile cu direcțiile pentru protecția copilului, se cauta locuințe cu chirie și locuri de munca. Urmeaza consilierea juridica, unde sunt ajutate sa înțeleaga ce se întampla în cazul unui proces de divorț, de partaj și de încredințare a minorilor, sau în procesele penale, și sa parcurga toate aceste etape, sa faca plangerile, cererile de chemare în judecata, sunt însoțite la tribunal, și se faciliteaza relația cu avocatul.”

Toate aceste servicii sunt gratuite

„Psihologul ofera consiliere individuala sau de grup; daca, în urma unei evaluari și a unei anchete sociale, cazul necesita adapost, victima poate beneficia de unul la CasaBlu, unde sunt patru locuri pentru femei și doua locuri pentru copii, dar, în situații de aglomerare, au fost primite în adapost 10 persoane. Aici este singurul adapost temporar din București, și oferim cazare pe o perioada între 1-6 luni. Femeile beneficiaza și de hrana, îmbracaminte, produse de igiena.

Legea 217, din 2003, parea poarta de scapare, din punct de vedere legal, dar nu este foarte eficienta, și nici aplicabila. Ceea ce a adus nou este faptul ca „se aplica” aceleași regulamente și pentru cei care au o relație de concubinaj. Poliția nu face altceva decat sa dea amenzi, în urma unui proces verbal. Este tot ce pot ei sa faca! Pot recomanda consiliere psihologica, sau intrarea într-un program de dezalcoolizare, dar, cat timp nu exista nici un instrument legislativ, nu se poate lua o masura. La noi nu exista nici ordin de restricție. În Spania, de pilda, barbații poarta niște brațari și sunt monitorizați prin satelit.

Conform codului penal, agresorii pot fi acuzați de vatamare corporala. Aceasta poate fi dovedita numai prin certificat IML și este luata în considerare doar în cazul unui anumit numar de zile de spitalizare, sau prin martori. Copiii mai mici de 14 ani nu sunt considerați apți pentru a depune marturie, iar vecinii sau rudele „nu se baga în problemele altora”. Au fost cazuri în care mama victimei nu a depus marturie, fiindu-i frica de agresor. La 60 de zile de internare nu se ajunge nici daca ai o mana sau un picior rupte. Prin urmare, ar trebui sa consideram ca abuzul fizic nu este grav decat daca ajungi o leguma sau daca declanșeaza moartea?!

Legea înca nu le poate ajuta prea mult

„Multe dintre femei nu ajung la medic. Au avut coaste rupte, au fost învinețite, strangulate, pline de sange și vanatai imense pe tot corpul, arse cu țigara, dar nu au ajuns la spital, pentru ca sunt pur și simplu sechestrate în casa. Daca ele nu ne solicita ajutorul, nu putem interveni, pentru ca nu avem nici o autoritate”, ne spune Cristina Horia.

Situația este dramatica, privind din acest unghi. Daca ele reușesc însa sa apeleze la ajutorul celor de la Centru, au toate șansele de a o lua de la capat. Femeile care au ajuns aici au plecat mult mai optimiste, cu mai multe șanse de supraviețuire, cu o noua atitudine. Una dintre ele era foarte tanara și venea din provincie, avand un copil minor. Era analfabeta, dar în cinci luni a învațat sa scrie și sa citeasca, a obținut divorțul, un loc de munca stabil și satisfacator și locuiește cu chirie. Copilul sta la creșa cand ea lucreaza. Este unul dintre cazurile ce și-au gasit o soluționare fericita.

A.V. a fost casatorita cu un fost lucrator în M.I. În familiile rudelor lui, femeile sunt batute, apoi împacate, prin vorbe mieroase și cadouri. „Eu sunt vazuta acum drept cea mai nenorocita femeie din neamul lor, pentru ca nu am acceptat soarta asta. Nu am avut voie sa am prietene, el mi-a ales meseria de coafeza, ca sa lucrez printre femei, fiind foarte gelos. Dupa divorț, am început o facultate, de psihologie-sociologie, și îmi doresc sa pot lucra cu adolescenți, pentru ca cei doi copii mai mari sunt chiar la aceasta varsta și au trecut deja prin multe probleme.” Ajutata de cei de la Centru, ea a obținut divorțul, i s-au încredințat copiii, precum și casa. S-a gandit chiar sa se mute din oraș, pentru a-și pierde urma.

CasaBlu reprezinta o mana de ajutor întinsa femeilor cu astfel de probleme, și pare singura metoda eficienta ce poate fi folosita pentru evadarea din calvar.

Acasa Magazin