“Visuri la cheie” şi lacrimi la minut!

De: Cătălina Matei / 30.10.2014, 15:58
“Visuri la cheie” şi lacrimi la minut!
A fost o perioadă în care se plângea în draci pe micul ecran din România. Şi nu mă refer la telenovele, ci la tot felul de emisiuni, unde poveştile oamenilor obişnuiţi erau exploatate la maximum pentru câteva puncte de rating în plus. De la “Surprize, surprize” şi până la “Dansez pentru tine”, dramele oamenilor erau disecate în exces. Nu neg durerea, tragedia prin care acele persoane treceau, însă erau atât de tare speculate încât mutam aproape instant pe alt canal.

Şi la americani se plângea mult, mai ales că eram şi încă mai sunt o telespectatoare devoratoare a show-ului “Extreme Makeover: Home Edition”, produs de ABC. Nu pierdeam niciun episod şi eram fascinată nu doar de cum puteau concetăţenii lui Obama să ridice şi să utileze o casă de la zero în numai şapte zile, ci şi de reacţiile norocoşilor, greu încercaţi de viaţă, ce-i drept, care beneficiau de acest transformări. Reacţii ce nu puteau fi regizate şi nici prevăzute în niciun scenariu, nici măcar la americani.

Aşa că am aşteptat cu nerăbdare să văd ce pot face românii noştri din acest show. În varianta mioritică, “Visuri la cheie”, proporţiile sunt altele şi este şi normal căci trăim în România. Show-ul american, care a ţinut din 2003 şi până în 2013, a beneficiat de un buget de 1 milion de dolari pe sezon, în afara sponsorizărilor. Iar în America, majoritatea caselor se fac din panouri prefabricate, aşa că nu e greu să ridici o casă de la zero în doar şapte zile. Iar gadgeturile cu care erau dotate aceste case erau deja de domeniul SF-ului: plasme care ies din tăblia patului, acvarii în dormitor, console etc. Nu mai spun de maşinile pe care protagoniştii show-ului le găseau în garaj la sfârşitul emisiunii!

La noi, lucrurile sunt mai pământeşti şi e firesc să fie aşa… Ce m-a uimit cel mai tare la varianta românească este faptul că s-a putut executa o renovare completă a unei case, cu două dormitoare la etaj şi un living la parter, în doar 14 zile. În condiţiile în care o simplă zugrăveală de apartament durează cel puţin o săptămână!

Foto: PRO TV

Trecând peste detaliile tehnice, poveştile oamenilor, pe care echipa “Visuri la cheie” îi ajută, sunt impresionante. Aveţi nevoie de multe şerveţele căci lacrimile curg… la minut. Atât pe micul ecran cât şi în faţa lui, căci nu aveţi cum să rămâneţi indiferenţi. Eu, una, recunosc, că mi-am şters ochii de câteva ori, deşi sunt împotriva expunerii durerii personale la televizor. Maria Moldoveanu este o mamă nevoită să-şi crească singură cele două fetiţe, dintre care una a fost diagnosticată cu o formă complicată de epilepsie. Cu siguranţă, există multe cazuri ca al său, poate unele şi mai grave, însă femeia aceasta şi-a meritat din plin şansa de a i se renova întreaga casă.

Lacrimile şi reacţiile Mariei Moldoveanu au fost reale, dincolo de scenariul care există la orice format de televiziune.

Şi dacă tot am vorbit de scenariu… Prezentatorul formatului este Dragoş Bucur, un actor apreciat pentru filmele în care apărut. În “Visuri la cheie”,  a preferat să se joace pe el însuşi şi nu e o alegere rea… poate mergeau mai multe glume, chiar dacă situaţia era una cât se poate de serioasă.

Foto: PRO TV

Vorbim de televiziune totuşi, unde spectacolul generează audienţa. Cât despre colegii săi de echipă, arhitecţii  Alina Vîlcu şi Andrei Samoil şi designerul Adela Pârvu… lucrurile ar mai putea fi îmbunătăţite. E adevărat că nu toţi ne-am născut cu o retorică firească în faţa camerelor de filmat, dar se poate deprinde. Poate şi d-asta show-urile americane au atât de mult succes, pentru că toţi cei care apar pe micul ecran vorbesc liber, natural, de parcă ar fi făcut asta de când lumea… Şi de pe prompter se poate citi cu naturaleţe!

Prima ediţie a emisiunii “Visuri la cheie”, difuzată pe 29 octombrie la PRO TV, a înregistrat audienţe mai mari decât “Serviciul Român de Comedie”, de la Antena 1. Care ar putea fi motivul? Deşi românului în place să facă haz de necaz, în ţara noastră se râde mult şi prost, dacă facem o analiză amănunţită a producţiilor axate pe comedie care se regăsesc în grilele posturilor autohtone. Cu câteva mici excepţii, divertismentul pe care televiziunile din România  ni-l oferă cam lasă de dorit. Iar dacă reţeta este exploatată în acelaşi mod sezon după sezon… telespectatorii se plictisesc, mai ales dacă primesc o alternativă interesantă. Fie ea şi cu lacrimi la minut!

Cătălina Matei