Vitas – Vocea care sfinţeşte apa

De: Cătălina Matei / 16.02.2009, 00:00
Vitas - Vocea care sfinţeşte apa
Castrato? Gay? Playback? Prelucrări pe calculator? Extraterestru? Glasul lui e atît de uimitor încît mulţi nu cred că e real. Parcă ar fi de pe altă planetă. Rusul Vitas este singurul cîntăreţ din lume a cărui voce cuprinde cinci octave, vinde milioane de discuri şi face ca o sală întreagă să intre în delir. Se spune că vocea lui supranaturală face minuni: sfinţeşte apa!

Poate vă întrebaţi cine e Vitas? Unul dintre cei mai cunoscuţi artişti în jumătatea estică a globului. Şi unul dintre cei mai căutaţi oameni de pe Youtube – aproape 4 milioane de vizitatori la un singur clip, ”Opera nr. 2”. Ce are atît de special? O voce dumnezeiască, nepămîn­teană, fără precedent.

Vitas reuşeşte să treacă într-o clipă de la tenor la soprană şi este o prezenţă ferme­cătoare. Hipnotizează nu doar cu vocea, ci şi cu privirea: trece de orice ecran, monitor, plasmă, telefon mobil sau orice alt dispozitiv de vizualizare. Şi este şi compozitor, actor şi fashion designer. În plus, îşi creează singur costumaţiile de scenă. Spectacolele sale surprind de fiecare dată, iar românii vor avea ocazia să-l vadă, dar mai ales să-l audă, pe 25 februarie, la Sala Palatului.

O voce controversată

Pe numele său real Vitali Vladasovici Graciov, Vitas s-a născut în Letonia, în 1981, pe 19 februarie. Prima melodie a compus-o la 6 ani, însă celebritatea a venit mai tîrziu. Tînărul, a cărui voce a intrat în Cartea recordurilor pentru cele cinci octave pe care le atinge, a fost descoperit într-un mic teatru din Odessa, de un producător rus. Apoi, în 2002, Vitas cucereşte publicul rus cu un concert solo pe scena Palatului din Kremlin, fiind cel mai tînăr artist care a cîntat vreodată acolo.

Muzica lui Vitas este un amestec de operă clasică, pop şi tehno. Pe cît de repede a venit faima, la fel de repede au început şi controversele. S-a spus că nu cîntă live şi că toate performanţele sînt, de fapt, ale calculatorului. Tocmai de aceea, rusul îşi depărtează şi îşi apropie microfonul de gură, chiar în mijlocul unei note înalte. Apoi s-a spus că ar fi un ”castrato”, că şi-ar fi sacrificat virilitatea de dragul muzicii. Sau că este homosexual. Cu ceva timp în urmă însă, artistul a trecut printr-un proces de paternitate. Mişcare de imagine sau nu, Vitas a demontat şi aceste zvonuri.

Muzică de suflet… şi trup

Glasul lui Vitas a trecut repede de graniţele estice ale Rusiei şi i-a cucerit definitiv şi pe asiatici. Chinezii îl iubesc atît de tare încît tînărul a fost singurul artist străin care a concertat la gala de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Beijing, în 2008. Iar la concertele sale, chinezii au venit cu sticle umplute cu apă, pe care le-au aşezat pe scenă, convinşi fiind că vocea lui Vitas are puteri tămăduitoare.

De altfel, în unele ţări, în special în Norvegia şi în Israel, există clinici unde muzica lui Vitas este folosită în scopuri terapeutice. Între timp, rusul a ajuns şi în SUA cu DVD-uri subtitrate în engleză şi are o mulţime de fancluburi. Deşi este celebru, viaţa lui Vitas este mai puţin cunoscută. Pentru că rusul nu dă interviuri, puţinele lucruri fiind comentate de producătorul său.

După moartea mamei sale, Vitas s-a refugiat un timp în Tibet, iar influenţele acelei perioade se pot ”auzi” în multe dintre piesele sale. În rest… totul e învăluit în mister. Poate fi şi asta o strategie de imagine, însă, dincolo de speculaţii, Vitas rămîne cea mai bună voce a secolului.

Trilurile lui Vitas, pe muzica lui Zamfir

Cei care vor merge la concertul rusului, pe 25 februarie, la Sala Palatului, vor avea ocazia să-l audă pe Vitas interpretînd ”Ciocîrlia” românească, alături de maestrul Gheorghe Zamfir. De altfel, producătorul lui Vitas speră la o viitoare colaborare cu maestrul Zamfir şi la includerea piesei ”Ciocîrlia” pe viitorul album al lui Vitas.