Weekendul Comediei Scurte

De: Mioara Tronaru / 26.01.2014, 08:00
Weekendul Comediei Scurte
Pe 1 şi 2 februarie, ShortsUP revine cu a doua ediţie a evenimentului Weekendul Comediei Scurte, care reuneşte şase ore de scurtmetraje premiate la marile competiţii internaţionale de film sub acelaşi numitor comun: râsul.

Selecţia de filme scurte explorează conceptul narcisismului contemporan care-şi găseşte reprezentarea ideală în ”selfie” – cuvântul anului 2013 conform dicţionarelor Oxford. În 2 seri consecutive, ego-ul şi umorul spectatorilor ShortsUP va fi provocat de poveşti cinematografice scurte în care predomină autoironia. Pierduţi într-o lume dominată de obsesia sinelui, eroii scurtmetrajelor de la Weekendul Comediei Scurte se confruntă cu dedublări de personalitate, eu-ri contradictorii şi porniri narcisiste.

Cum să faci totul de unul singur (r. Selma Vilhunen, Finlanda, 2012) e o comedie finlandeză despre o mamă care află că singurul ajutor de nădejde în momentele grele e propria persoană. Un scurtmetraj cinic, dar plin de emoţie, premiat la Aspen Shortsfest, Budapest Short Film Festival şi Helsinki Short Film Festival.

Umorul amar vine de la animaţia Din dragoste pentru divinitate (r. Joe Tucker, Marea Britanie, 2007), distinsă cu premiul cel mare la Chicago International Film Festival şi premiul pentru film studenţesc la Palm Springs International ShortFest. Graham, un tânăr cu o viaţă absolut plictisitoare, e măcinat de o lupta egocentristă: respectă credinţa şi totuşi nu se poate abţine de la comportări ”neortodoxe”. Compromisul ales are încărcături de-a dreptul hilare.

Din programul Weekendul Comediei Scurte face parte şi scurtmetrajul american Banane (r. Aaron Rosenbloom, SUA, 2013), preferatul publicului la ultima ediţie L.A. Shortsfest, animaţie minimalistă în care o banană îşi pune întrebări existenţiale şi ajunge la concluzii „suculente” ce stârnesc râsul.

Weekendul Comediei Scurte va fi găzduit de Cinematograful Patria din Bucureşti sâmbătă (1 februarie) şi duminică (2 februarie) începând de la ora 20:00. În afara sălii de proiecţie, spectatorii ShortsUP îşi vor putea descătuşa în voie intuiţiile narcisiste prin sesiuni foto selfie şi instalaţii artistice care tolerează toate manifestările amorului de sine.

Biletele pentru Weekendul Comediei Scurte pot fi achiziţionate în avans prin MyTicket şi Eventim la preţul de 25 de lei pe seară sau 40 de lei pentru ambele seri (sub formă de abonament). În seara evenimentului, direct la cinema, preţul biletelor este de 35 de lei pe seară.