Workshop Aristoteles – la prima ediție

Apropo.ro / 18.08.2006, 15:16
Workshop Aristoteles - la prima ediție
S-a lansat la Sibiu workshopul Aristoteles, primul atelier de formare în teoria si practica filmului documentar care isi propune sa sprijine o noua generație de realizatori de film din Europa Centrala și de Est. Prima ediție se desfașoara în perioada 13 august

S-a lansat la Sibiu workshopul Aristoteles, primul atelier de formare în teoria si practica filmului documentar care isi propune sa sprijine o noua generație de realizatori de film din Europa Centrala și de Est.

Prima ediție se desfașoara în perioada 13 august – 16 septembrie 2006, iar a doua ediție e programata pentru luna august 2007, fiind inclusa în programul Sibiu – Capitala Culturala Europeana.

Workshopul Aristoteles a fost fondat în 2005 și este finanțat de canalul franco-german ARTE, de Televiziunea Româna, de Centrul Național al Cinematografiei cu sprijinul Ambasadei Franței în România și al Primariei Municipiului Sibiu. Atelierul ofera formare practica și teoretica susținuta, sub îndrumarea unor profesori și experți de la școli de prestigiu din Europa, programul fiind structurat în jurul nevoilor specifice ale genului documentar.

La workshop participa 17 tineri din 5 țari – Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, România, Serbia și Ungaria – selectați de catre o comisie ARTE și împarțiți în 4 grupe. Cele 4 filme care se vor realiza pe durata unei luni urmeaza sa fie difuzate atit pe ARTE cit si pe TVRl, in cadrul unui tronson special destinat filmelor documentare.

Prima etapa a workshopului dureaza 7 zile și consta într-un curs ținut de Jennifer Fox – regizor cu renume internațional premiata la festivaluri prestigioase precum Sundance sau Cinéma du Réel – Paris. Documentarea și filmarea vor avea loc în perioada 23-30 august, sub directa îndrumare a lui Rafi Pitts, tânar regizor iranian, care traieste în Franța, al carui film ItÂ’s Winter a fost selecționat în competiția oficiala la Berlinala 2006 și a doamnei Dominique Gross – scenarist, regizor și producator a numeroase filme documentare din Franța.

Montajul va fi supervizat de Irina Maldea, o reputata specialista in domeniu venind din Irlanda.

Un alt master class va fi susținut de André Labarthe – critic la Cahiers du Cinéma, prestigios producator și regizor de film documentar.

www.aristotelesworkshop.org