Zânele de pe ecran: de la Zâna Măseluţă la Sookie Stackhouse

De: Mioara Tronaru / 27.06.2014, 08:00
Zânele de pe ecran: de la Zâna Măseluţă la Sookie Stackhouse
Avem Maleficent, pe marele ecran, şi se pregăteşte Sookie Stackhouse, pe micul ecran. Aşa că am strâns toate zânele care ne-au încântat pe ecrane de-a lungul timpului.

Cam greu de zis ce e o zână. Din cauza asta nici regizorii nu au fost prea siguri pe ce fac. Din filmele strânse mai jos se vede că fiecare şi-a imaginat cum a vrut.

 

The Blue Fairy – Pinocchio (1940)

Pe lângă greierele vorbitor, Pinocchio o are de partea sa şi pe Zâna Albastră. De unde am putea deduce că oricâţi ar fi pe capul unui copil să-i spună ce e bine şi ce e rău cam tot degeaba! Zâna Albastră e tânără, drăguţă şi greu de dus de nas, deşi nu s-ar putea spune că Pinocchio nu se străduieşte.

 

Fairy Godmother – Cinderella (1950)

Zâna cea Bună din Cenuşăreasa păstrează cuminte tiparul poveştii. E o bătrânică amabilă şi gata să ofere la cerere costum şi transport pentru seara balului. Toate asigurate numai până la miezul nopţii. Întotdeauna m-am întrebat: dacă toate au dispărut când orologiul a sunat de 12 ori, de ce a rămas pantofiorul de cleştar pe scări?!

 

FairyTale: A True Story (1997)

În 1917, două fetiţe au apărut cu nişte fotografii în care apăreau în “carne şi oase” câteva zâne. Era dovada ştiinţifică a existenţei zânelor. Filmul din 1997 pune pe ecran povestea fetiţelor. Zânele erau mici, cu aripioare ca libelulele.

 

Morgan Le Fey – Merlin (1998)

Suntem într-o lume a magicienilor, zânelor, dragonilor, de fapt într-o falie temporară între dominaţia oamenilor, de acum, şi cea a personajelor fantastice, de atunci. Morgan e de fapt o bună apărătoare a lumii magice, dar pentru că noi suntem de cealaltă parte, am considerat-o întotdeauna un personaj negativ.

 

Fairy Godmother – Shrek 2 (2004)

Din anii 2000, încep să apară altfel de zâne, cum ar fi Zâna cea Bună din “Shrek 2”. Aparenta amabilă doamnă de vârsta a treia, cu carte de vizită şi fabrică de poţiuni, îndeplineşte orice dorinţă. Dar cel mai mult are grijă de propriile ei dorinţe şi cea mai mare dintre ele e să-şi vadă fiul la casa sau, mai bine zis, la castelul lui.

 

Sookie Stackhouse – True Blood (2008)

Un picuţ ştearsă şi anodină, chelneriţa telepatică Sookie Stackhouse s-a dovedit a fi nici mai mult nici mai puţin decât o zână! Chiar o zână într-un serial cu vampiri. Cu această ocazie am aflat şi de ce au dispărut zânele: pentru că sângele lor e un adevărat elixir pentru vampiri, aceştia le-au omorât pe toate!

 

Tinker Bell – Tinker Bell (2008)

În cazul lui Tinker Bell e vorba despre un desen aminat, deci rating – audienţă generală, adică nu avem voie cu vampiri şi alte prostii. De aici ştim cum se nasc zânele: din primul râset al unui copil. Clopoţica e micuţă, isteaţă şi poate zbura. Şi, mai mult, trăieşte într-o Vale a Zânelor plină de fiinţe mici şi înaripate.

 

Derek Thompson – Tooth Fairy (2010)

Ei, avem şi varianta zânoi! Derek Thompson este un jucător profesionist de hochei care nu crede în Zâna Măseluţă. Asta e şi greşeala lui. Pentru care plăteşte transformându-se pentru o săptămână chiar într-o zână adunătoare de dinţişori. Echipamentul oficial este: tutu roz şi aripi.

 

Tooth – Rise of the Guardians (2012)

În “Rise of the Guardians” avem o adevărată alianţă a personajelor fantastice. Printre aceştia, la loc de frunte, Zâna Măseluţă. O combinaţie de om şi pasăre, Zâna Măseluţă are în subordine o adevărată armată de mici fiinţe zburătoare care strâng de fapt dinţii copiilor de sub perne.

 

Maleficent – Maleficent (2014)

Ar fi cam prima zână îmbrăcată complet în negru, cu coarne şi capabilă de blesteme. Pentru că aripile i-au fost tăiate de cel în care avea cea mai mare încredere, Maleficent se foloseşte de toată puterea pe care o are pentru a se răzbuna. Dar obiectul răzbunării sale, micuţa prinţesă Aurora, o face să se răzgândească.

Mioara Tronaru