Zărneşti, un loc pitoresc la poalele Pietrei Craiului (Galerie FOTO)

Apropo.ro / 23.01.2015, 08:00
Zărneşti, un loc pitoresc la poalele Pietrei Craiului (Galerie FOTO)
Pentru cei care iubesc natura, acest loc aflat la poalele Pietrei Craiului este unul destul de ofertant. Iată de ce trebuie să ajungi măcar o dată la Zărneşti!

“Călătorule, opreşte-te pentru o clipă în pragul aşezării de la poalele Pietrei Craiului. Aruncă-ţi privirea iscoditoare asupra peisajului şi vei descoperi locuri de neuitat, plaiuri de legendă ce urcă şi coboară pe spinări de dealuri şi de munte, şerpuind prin pajişti şi păduri parfumate zvâcnind spre stânci, ocolindu-le, ţintind apoi spre crestele maiestuoase, spre acea mult râvnită promenadă a cutezătorilor. Aici sunt locuri de visare, locuri binecuvântate cu tot ce are natura mai frumos, mai plăcut şi mai atrăgător.”

FOTO: Mediafax

Aşa îşi începe Ioan Lepădatu, fiu al Zărneştilor, cuvântul înainte la monografia “Vechi aşezări bârsene – Oraşul Zărneşti”, tipărită în 1998. De atunci, oraşul în sine a trecut, în mod natural, printr-o serie de schimbări, însă peisajele dimprejur s-au păstrat întocmai ca în descriere.

Deşi a fost declarat oraş abia în 1951, Zărneştiul a fost locuit din timpuri mult mai vechi. Prima sa atestare documentară datează din 1373, vreme în care era cunoscut sub numele de Zârna. Oraşul a traversat o perioadă de industrializare în timpul regimului comunist, având parte de o infuziede populaţie în anii ulteriori construirii Uzinii “6 martie”, actualmente SC Tohan SA. Din pricina regresului înregistrat de aceasta, la ultimul recensământ, cel din2011, Zărneştiul avea o populaţie de aproximativ 21.600 locuitori, faţă de 26.500cât avea în2002.

Oraşul se află în partea de sud-vesta Braşovului, la 25 de kilometri distanţă de reşedinţa judeţului. Aici se poate ajunge cu maşina proprie sau autobuzul pe DN 73 şi DN 73A sau cu trenul dinspre Braşov. Zărneştiul este situat la altitudinea de 722 de metri, chiar la poalele unuia dintre cei mai frumoşi munţi pe care îi are ţara noastră, Piatra Craiului.

Citeste mai mult aici!