Zece pași pentru o viața mai sanatoasa

Apropo.ro / 05.01.2007, 10:55
Zece pași pentru o viața mai sanatoasa
Un nou an este un prilej pentru a face schimbari în ceea ce privește îngrijirea sanatații: de exemplu, renunțarea la alcool, la țigari sau practicarea de exerciții fizice. Cele mai multe dintre schimbarile importante pe care oamenii le


Un nou an este un prilej pentru a face schimbari în ceea ce privește îngrijirea sanatații: de exemplu, renunțarea la alcool, la țigari sau practicarea de exerciții fizice. Cele mai multe dintre schimbarile importante pe care oamenii le pot face sunt, de fapt, foarte simple.

Examenul oftalmologic
Un examen oftalmologic poate detecta eventuale tulburari de vedere care pot conduce la pierderea acesteia. Acest lucru este esențial mai ales pentru persoanele cu anumite maladii, precum diabeticii sau cei care sufera de glaucom în stadiu incipient. Examenele oftalmologice se fac cel puțin o data la doi ani.

Consumul de bacterii probiotice
Bacteriile bune sau probiotice sunt esențiale pentru o buna digestie și pentru întarirea sistemului imunitar. În anumite circumstanțe, de exemplu în cazul diareei, nivelul de bacterii bune din stomac scade. Iaurturile naturale sunt o sursa recomandata de bacterii probiotice.

Testarea nivelului de colesterol
Un nivel crescut al colesterolului poate provoca apariția unor boli cardiace grave care constituie unui dintre factorii principali de deces din lume. Un simplu test de sânge poate preveni apariția acestor boli.

Adoptarea unor posturi ale corpului corecte
Posturile corecte ajuta la prevenirea apariției durerilor cronice de spate. Pe lânga adoptarea unor poziții corecte la birou trebuie sa se evite cararea de greutați. De asemenea, se recomanda practicarea de exerciții fizice în mod regulat.

Ața dentara
Curațarea dinților cu ajutorul aței dentare de doua ori pe zi este esențiala pentru prevenirea apariției cariilor. Foarte puține personae utilizeaza ața dentara și risca sa fie diagnosticați cu boli grave precum cancerul gurii.

Reducerea consumului de sare
Cantitatea maxima recomandata zilnic este de 6 grame de sare, dar cercetatorii au descoperit ca majoritatea oamenilor consuma zilnic, în medie, 9 grame. Reducerea cantitații de sare din alimente poate preveni apariția bolilor cardiace. Verificați etichetele de pe alimente și alegeți-le pe acelea care au un conținut scazut de sare, 0,25 g de sare la suta de grame de aliment.

Cel puțin o porție de sardine pe saptamâna
Acizii grași Omega 3 din peștele gras, precum sardine, ton și hering, joaca un rol important în dezvoltarea sistemului nervos central și în prevenirea unor boli grave precum cele cardiace sau Alzheimer.

Reducerea numarul de centimetri în talie
Un studiu recent a scos la iveala faptul ca persoanele cu burta prezinta cu 40% mai multe riscuri de a fi diagnosticate cu boli cardiace și ca numarul de centimetri din talie constituie un indicator mai bun al sanatații organismului decât indicele de masa corporala. Talia femeilor nu ar trebui sa depașeasca 80 de centimetri, în timp ce cea a barbaților nu ar trebui sa depașeasca 93 de centimetri.

Antrenarea mușchilor pelvieni
Multe femei sufera de incontinența urinara, dar sunt jenate sa consulte un medic. Incontinența urinara poate afecta viața sociala a unei femei și multe dintre acestea sufera de depresie din cauza acestei maladii. Efectuarea regulata a unor exerciții pelviene poate îmbunatați controlul vezicii urinare.

Fara planuri
Traiți clipa. Debutul unui nou an este o ocazie pentru oameni sa mediteze asupra trecutului și sa-și faca planuri de viitor, dar, daca aveți prea multe regrete sau daca va stabiliți obiective de neatins, riscați sa fiți dezamagiți. Eliminarea planurilor duce la reducerea stresului și la întarirea sistemului imunitar.