„Ziua Z: Filmele pierdute” – în exclusivitate pe History

Apropo.ro / 05.12.2014, 07:00
 „Ziua Z: Filmele pierdute” – în exclusivitate pe History
History va prezenta o nouă perspectivă asupra uneia dintre cele mai importante operaţiuni militare din Al Doilea Război Mondial, în „Ziua Z: Filmele pierdute”. Episoadele vor fi transmise în fiecare sâmbătă, începând cu 6 decembrie, la ora 21.00.

Folosind filmări color nou-descoperite, acest documentar prezintă o cronică a celui mai mare atac amfibiu din istorie. Mişcarea militară a inclus 5.000 de vase Aliate care au adus 160.000 de soldaţi pe o fâşie de plajă de 80 de km din Normandia. Se estimează că 10.000 de soldaţi au murit atunci, majoritatea în primele zile de la debarcare.

Foto: History

„Ziua Z: Filmele pierdute” va prezenta această săptămână crucială prin mărturii ale soldaţilor din ambele tabere, concentrându-se asupra a trei unităţi din armata americană şi cea germană. Prin această relatare se demonstrează că victoria Aliaţilor nu a fost obţinută într-o singură zi sângeroasă, precum crede multă lume. De fapt, au fost nevoie de săptămâni de luptă acerbă, până când Aliaţii au reuşit să pună piciorul în siguranţă pe pământul inamicului. În final, numărul final de decese a depăşit cu mult numărul celor ucişi în Normandia.

Foto: History

“Ziua Z” rămâne una dintre cele mai importante puncte de cotitură din Cel De-al Doilea Război Mondial, pe care puţini au cunoscut-o în detaliu, până acum.