Zorro îmblanzit de Zeta

Apropo.ro / 20.03.2006, 15:23
Zorro îmblanzit de Zeta
Zorro, eroul femeilor - fie pentru cavalerism, fie pentru stilul aventurier-romantic - se întoarce pe marile ecrane. De data aceasta însa gata cu flirturile! E casatorit, are o soție și un fiu de 10 ani, Joaquin. Promisiunea de a nu mai purta masca și-a încalcat-o o


Zorro, eroul femeilor – fie pentru cavalerism, fie pentru stilul aventurier-romantic – se întoarce pe marile ecrane. De data aceasta însa gata cu flirturile! E casatorit, are o soție și un fiu de 10 ani, Joaquin. Promisiunea de a nu mai purta masca și-a încalcat-o o singura data și e deja suficient; nevasta l-a lasat balta și se întalnește cu un conte francez pe nume Armand. Dar Zorro banuiește ca acesta nu are intenții tocmai nobile… În sensul ca franțuzul e chiar un tip dubios, nu va gandiți la altceva. Mergeți la film și veți afla!

Criticii nu l-au primit foarte bine. Asta mai ales din cauza ca frumoasa aventuriera din „Masca lui Zorro”, Elena, se transforma într-o gospodina sadea care-și muștruluiește barbatul pentru ca vine tarziu acasa, ca nu știe niciodata unde e… adica problemele tipice unei familii de fermieri. Fara masca și spada. Evident, Zorro îi spune ca exagereaza, bea cateva paharele și apoi i se plange… calului, obișnuit sa suporte multe.

Ultima picatura! Elena își ia lumea în cap, cu tot cu copil. Care, apropo, la 10 ani pare sa nu-și recunoasca tatal, chestie care i-a înfuriat și mai și pe critici. Un Zorro parasit de nevasta mai merge, dar unul cu un copil cam debil e chiar prea mult. Daca în „Masca lui Zorro” Antonio Banderas era vioi și sprinten, actorul a declarat ca s-a simțit în „Legenda lui Zorro” cam batran: „De data asta a fost un pic mai dureros. De fiecare data cand cadeam în timpul unei cascadorii, oasele mele țipau: „.

Pentru ca s-a atașat de ea, Banderas va pastra sabia lui Zorro la reședința sa, ca amintire și nu numai; de exemplu, i-ar putea folosi împotriva hoților, deși e puțin probabil. „Ma cam îndoiesc ca aș putea sa le spun autoritaților ceva de genul: „.

În fine, hoții nu sunt singura ținta. Deși în varsta de doar 9 ani, fiica (cea reala!) a lui Banderas, Stella del Carmen, pare sa aiba deja oarece probleme în dragoste, iar taticul ei e hotarat sa o apere: „Daca vreun baiat e obraznic cu fetița mea, o sa scot sabia și-o sa-i spun: „…

Povestea lui Zorro a aparut la începutul secolului XX (în 1919), în nuvela „Blestemul lui Capistrano”, a scriitorului Johnston McCulley. În urma nuvelei s-a conturat și pesonajul desenat Zorro, al carui nume real ar fi Don Diego de la Vega, un spadasin desavarșit care lupta pentru poporul californian aflat sub dominația unui guvernator lipsit de suflet. Porecla „Zorro” i se trage de la cuvantul spaniol „zorr”, adica „vulpe”, și îi contureaza caracterul, isteț și viclean, atunci cand e cazul.

Inițial un personaj modest de benzi desenate, Zorro a ajuns personaj de film. Primul actor care i-a dat viața, în 1920, a fost Douglas Fairbanks, în „Semnul lui Zorro”. Dupa succesul obținut cu acest film, nuvela a fost publicata din nou, sub alt titlu, de catre editura Grosset & Dunlap. Apoi, în 1925, a aparut chiar și o serie noua, numita „Don Q, fiul lui Zorro”, prezentandu-l pe fiul adult al lui Zorro, Don Cesar. Pana și personajul Batman, creat de Bob Kane, în 1930, este inspirat tot dupa povestea lui Zorro. De fapt, eroul principal din „Batman”, Bruce Wayne, este inspirat în faptele sale bune chiar de catre Zorro, filmul la care se uita în timp ce parinții lui erau omorați.

Pe langa filmul original din 1920, în 1940 a mai aparut o varianta, cu același nume, „Semnul lui Zorro”, unde rolul principal era jucat de Tyrone Power. Au urmat alte variante, inclusiv serialele tv „Zorro”, cu Guy Williams (1957-1959), și o producție ceva mai recenta (1990 – 1993), cu același nume, dar cu Duncan Regehr în rol principal.

Producția cu cel mai mare succes (mai ales în randul publicului feminin) a fost filmul artistic „Zorro”, cu Alain Delon, din 1974.

Ultimele ecranizari, „Masca lui Zorro” (1998) și „Legenda lui Zorro” (2005) au lansat un nou cuplu, Catherine Zeta Jones și Antonio Banderas; ambele filme au fost regizate de Martin Campell. Pe numele ei real Catherine Jones, actrița din rolul feminin principal s-a nascut acum 37 de ani în }ara Galilor, Marea Britanie. Ea a atras atenția publicului american și a regizorului Steven Spielberg (producator executiv la „The Mask of Zorro”) cu rolul din mini-serialul televiziunii CBS „Titanic”. Înainte de a ajunge în America, actrița a jucat pe scenele teatrelor londoneze. Este casatorita cu Michael Douglas, cu care are un fiu, Dylan Michael, și o fetița, Carys.

Jose Antonio Dominguez Banderas s-a nascut în Malaga, Spania, acum 46 de ani. Pana sa dea de gustul actoriei și-ar fi dorit sa ajunga un mare fotbalist, însa în urma unui accident suferit la 14 ani a trebuit sa renunțe la sport. A jucat o perioada în roluri de drama clasica, alaturi de o trupa de teatru din Spania. Ajuns în lumea teatrului, Banderas a fost descoperit de regizorul Pedro Almodovar, care l-a distribuit în primul sau film, „Laberinto de Pasiones” (1982). În 1999 Banderas și-a facut debutul și ca regizor cu filmul „Crazy in Alabama”, o comedie neagra în care joaca alaturi de Melanie Griffith, cu care e casatorit din 1996 și cu care are o fetița, Stella del Carmen.

„Legenda lui Zorro” va putea fi vazut în premiera în cinematografele din Romania pe 24 martie 2006.