2 animatori români în competiţia Anim’est

De: Mioara Tronaru / 07.09.2013, 09:00
2 animatori români în competiţia Anim’est
Un număr de 1040 de animaţii din 65 de ţări au fost înscrise anul acesta în competiţiile internaţionale de lungmetraj, scurtmetraj şi studenţesc şi, pentru prima oară în istoria festivalului, doi animatori români se vor afla în cursa pentru Premiul acordat celui mai bun film studenţesc. Anim’est creşte, şi, o dată cu el, animaţia românească începe să devină o prezenţă din ce în ce mai vizibilă.

Competiţia Anim’est  2013 aduce toamna aceasta în premieră la Bucureşti cinci titluri proaspete de lungmetraj din crema cremei animaţiei. Nici scurtmetrajele nu sunt mai prejos, cu cele mai noi filme de la studenţi români din străinătate sau foşti membri ai juriului. Competiţia de anul acesta include şi două premiere mondiale.

Din Brazilia vine Uma história de amor e fúria/Rio 2096: A Story of Love and Fury, câştigător al marelui premiu pentru lungmetraj la Annecy 2013, o poveste de dragoste cu accente SF. Un erou nemuritor e îndrăgostit de Janaína de 600 de ani, iar povestea lor trece prin patru faze ale istoriei Braziliei, ultima parte fiind setată într-un viitor distopic, sumbru, într-o lume răvăşită de războaie pentru apă. Regizorul Luiz Bolognesi, cunoscut mai ales ca scenarist al Brainstorm (2001), Ballroom (2007), Birdwatchers (2009) şi The Best Things in the World (2010), a trecut la regie cu seria de documentare Lutas.doc (2011).

Producţia franceză Le jour des corneilles/The Day of the Crows, premiată la Namur şi selectată la Annecy 2012, este al treilea lungmetraj animat al lui Jean-Christophe Dessaint, fost student la celebra şcoală de animaţie Gobelins, după Tous à l’Ouest şi Le chat du rabbin. Filmul porneşte de la povestea lui Courge, crescut în pădure de un tată gigant, care nu îi permite niciodată să iasă în lumea din afara pădurii, poveste care prinde viaţă cu voci celebre ca Jean Reno, Isabelle Carré sau Claude Chabrol.

Anim’est 2013 aduce la Bucureşti prima animaţie stop-motion 3D din Europa – O Apóstolo/The Apostle, în regia lui Fernando Cortizo. După Premiul publicului la Annecy 2013, filmul a fost nominalizat la Premiile Goya. Perfect realizat din punct de vedere tehnic, cu un vizual superb, filmul urmăreşte un evadat de la închisoare care porneşte spre Santiago de Compostela în căutarea unei comori ascunse – povestea cu nuanţe horror, plină de ironie, va fi cu siguranţă un deliciu pentru fanii lui Tim Burton.

Pinocchio este o reinterpretare italiană a poveştii clasice, în regia lui Enzo D’Alo, cunoscut pentru La gabbianella e il gatto (premiat la Festivalul de film de la Montreal), Momo alla conquista del tempo, Opopomoz. Cu desene pline de culoare, Pinocchio a făcut parte din competiţia Annecy şi îi va încânta atât pe copii, cât şi pe dependenţii de animaţie mai mari.

Şi pentru că Anim’est fără animaţie japoneză nu se poate, competiţia este completată de Ōkami Kodomo no Ame to Yuki/Wolf Children, al doilea film al lui Mamoru Hosoda. Premiat la Sitges, Oslo şi proiectat la Animafest Zagreb 2013, Wolf Children combină animaţia 2D cu cea 3D într-un fantasy despre o tânără care se îndrăgosteşte de omul-lup Ookami, iar apoi luptă să-şi apere copiii hibrizi. Numit de Le Monde „noul maestru al anime-ului”, Mamoru Hosoda a mai participat în competiţia Anim’est şi în 2012, cu Summer Wars, film proiectat şi la Festivalul de film de la Berlin.

În competiţia de scurtmetraj, Anim’est aduce 44 de filme din 20 de ţări. Animaţia spaniolă Canis, o poveste sumbră într-un alb-negru cu accente expresioniste, în regia lui Marc Riba şi Anna Solanas, va avea premiera mondială la Bucureşti. Faimosul regizor italian Simone Massi, fost membru al juriului la Anim’est, se întoarce la Bucureşti cu Animo resistente, o animaţie 2D cu desene în creion extrem de expresive şi o problematică profundă. Fraţii Frédéric şi Samuel Guillaume, prezenţi la Bucureşti cu Max & Co ca parte a programului „Elveţia animată” dedicat animaţiei elveţiene, concurează şi în competiţia de scurtmetraj cu La nuit de l’ours, documentar animat despre animalele fără stăpân, selectat la Clermont-Ferrand 2013, Solothurner Filmtage 2013 (Premiul publicului), Aspen Shortsfest 2013 (Animated Eye Award), Genève, Bundesamt für Kultur 2013 (Swiss Film Award, Best Animation Film), Solothurner Filmtage 2013 (Premiul publicului), Fantoche Baden 2012 (Cel mai bun film elveţian & Premiul publicului) şi nominalizat la Swiss Film Awards. Celebrul animator american Bill Plympton, nominalizat de două ori la Oscar şi premiat la Cannes în cadrul Semaine de la Critique, are în competiţia Anim’est cel mai recent scurtmetraj al său, Drunker Than a Skunk, inspirat de poemul lui Walt Curtis „The Time The Drunk Came To Town And Got Drunker Than A Skunk, or So He Thought”.

Alte titluri de neratat sunt The People who Never Stop (r. Florian Piento, Japonia-Franţa, 2012), pornit de la ideea unui fluviu nesfârşit de pietoni care nu se opresc nici în faţa tragediei, un alt favorit de la Annecy – Lettres de femmes (r. Augusto Zanovello), premiat cu premiul publicului, Le livre des morts (r. Alain Escalle, Franţa, 2013), proiectat în competiţia naţională de la Clermont-Ferrand şi distins cu Premiul pentru Cel mai bun film experimental la Rhode Island 2013 sau Junkyard (r. Hisko Hulsing), produs de olandezii de la il.Luster, film care a câştigat marele premiu SICAF, Cel mai bun scurtmetraj la Anifest Cehia, Marele premiu la Ottawa şi continuă să călătorească prin lume, pe ecranele unor festivaluri cu greutate precum  Annecy, Fantoche, Melbourne, Anima Bruxelles. Nu rataţi nici scurtmetrajul argentinianului care a câştigat Trofeul Anim’est în 2008 cu El empleo! Padre (r. Santiago Bou Grasso), care va avea premiera mondială tot la Bucureşti în octombrie, este povestea spusă în stop-motion a unui fost militar care, după sfârşitul dictaturii din Argentina, îşi dedică timpul îngrijirii tatălui său izolat de lume.

38 de filme concurează în competiţia de film studenţesc. Doi animatori români studenţi în Marea Britanie, Elena Ciolacu şi Alexandru Nechifor, îşi prezintă filmele în premieră în ţară – Amintiţi-vă de mine/Remember Me şi In Sight. În selecţie se află şi Natalis, un 3D spectaculos semnat de Daniel Brkovic & Jan Marcel Kühn de la celebra Filmakademie Baden-Wuerttemberg, premiat cu prestigiosul VES Award for Outstanding Visual Effects in a Student Project, Ab Ovo (r. Anita Kwiatkowska-Naqvi, Polonia, 2012) şi Maze King (r. Hakhyun Kim, Japonia, 2013), ambele din competiţia studenţească de la Annecy.

Cea de-a opta ediţie Anim’est va avea loc în perioada 4-13 octombrie, la cinematografele Patria, Studio şi Elvira Popescu şi în Club Control.