2006 FEST

Apropo.ro / 07.02.2006, 15:19
2006 FEST
Etimologic, festival inseamna sarbatoare, adica acea perioada privilegiata in care calendarul curent face loc dezlantuirii multimilor. Umoral sau sentimental, ele proslavesc astfel orice pretext de abandonare a rutinei cotidiene. Si in 2006, lumea se va deda unor asemenea porniri dionisiace,

Etimologic, festival inseamna sarbatoare, adica acea perioada privilegiata in care calendarul curent face loc dezlantuirii multimilor. Umoral sau sentimental, ele proslavesc astfel orice pretext de abandonare a rutinei cotidiene. Si in 2006, lumea se va deda unor asemenea porniri dionisiace, celebrand muzica, filmul, vinul, berea, traditia religioasa, tauromahia, identitatea sexuala, paganismul si chiarÂ… camilele indiene. Dan-Silviu Boerescu stie unde si cand vor avea loc aceste evenimente.

ISLE OF WIGHT

La origine, a fost doar un concert dedicat colectarii de fonduri pentru un club de natatieÂ… Dupa o intrerupere de 32 de ani, in 2002, acest mare festival muzical din Marea Britanie, considerat mai important chiar si decat Glastonbury, Reading, Knebworth sau Live Aid, a fost reluat. De la megaconcertele anilor Â’68-Â’70 (cand aici, pentru bilete care costau doar 3 lire sterline bucata, veneau 250.000 de fani ai folk-ului si rock-ului ca sa-i asculte live pe Bob Dylan, The Doors, John Lennon, Jimi Hendrix sau Leonard Cohen), festivalul a evoluat ca o paradigma culturala complexa, sub a carei umbrela se desfasoara petreceri pe plaja, ateliere de jazz contemporan, sesiuni de lectura, expozitii in aer liber ale artistilor underground si chiar un turneu de fotbal la care concureaza echipele formatiilor de rock invitate. Intre acestea, la editia din debutul verii 2006 nu vor lipsi nume grele precum Placebo, Goldfrapp, Prodigy, Travis, Babyshambles sau Starsailor. Chiar daca, oficial, capacitatea arenei principale este de doar 35.000 de spectatori, la evenimente sunt asteptate peste 100.000 de persoane, care vor campa in Seaclose Park, langa Newport.

Amsterdam Pride

Cel mai tolerant oras din lume a legalizat de ani buni consumul drogurilor recreative si libertatea sexuala, libertate care aproape ca nu mai tine cont de nici o restrictie, prejudecata sau tabu. De aceea, din 1996 (cu doi ani inaintea infiintarii Jocurilor Olimpice Gay), defilarea anuala a homosexualilor, lesbienelor si travestitilor – imitata, de altfel, in majoritatea metropolelor lumii – a devenit unul dintre principalele evenimente ale cetatii, la ea participand, de-a lungul celui mai mare canal din lagunarul Amsterdam, peste 80 de barci alegorice (cu nimic mai prejos ca fast decorativ decat carele scolilor de samba din Rio de Janeiro), ovationate de 500.000-600.000 de persoane. Semnificativ pentru dimensiunea sociala a fenomenului, care are loc intotdeauna in primul weekend din luna august, este faptul ca insusi primarul orasului inaugureaza manifestarile, care includ, pe langa defilarea propriu-zisa, un festival de teatru si film, o suita de concerte, lecturi cu public, vernisaje de expozitii, partide demonstrative de tenis, fotbal, baschet si alte sporturi, intalniri ale gay-ilor si lesbienelor din familia Alcoolicilor Anonimi, mitinguri de sprijin pentru victimele HIV, dezbateri, evenimente de presa si, mai ales, nenumarate petreceri de strada, consacrate (sau nu) fetisurilor erotice.

Perth ARTS festival

Cel mai complex eveniment cultural din emisfera sudica a fost initiat in 1953 de catre University of Western Australia si atrage anual peste 300.000 de iubitori ai artelor, interesati de teatru, dans, film, arte vizuale, literatura si de traditia culturala a aborigenilor. Tema editiei 2006 este Gradina placerilor pamantesti, printre manifestarile programate numarandu-se baletul Lawn din Brisbane (cu Vincent Crowley, Grason Millwood, Gavin Webber), spectacolul de teatru-dans The DroverÂ’s Wives (regizat de Sally Richardson), reprezentatii in aer liber ale Operei din Perth, 23 de nopti de jazz la The BeckÂ’s Verandah (cu participarea extraordinara a unor artisti ca Pat Metheny, Catherine Lambert, Lynne Ariale sau Greg Osby), recitalul Jacques Brel sustinut de Lisa Milne, opera Candide de Leonard Bernstein, Trilogia Dragonilor de Robert Lepage, adaptarea Super Vision dupa Orwell, vernisajul retrospectivei {colii de Pictura din Noongar, expozitii semnate de Miriam Stannage si Justin Smith, instalatii audiovizuale realizate de David Haynes si Joyce Hinterdingm, Lotterywest Film Festival, dar si Family Food Fiesta, la care familiile participantilor sunt invitate sa vina de acasa cu felul de mancare favorit.

Citeste mai mult in Revista „Descopera”