Ada Condeescu despre Lupu şi Franco Nero

De: Mioara Tronaru / 11.10.2013, 12:03
Ada Condeescu despre Lupu şi Franco Nero
O puteţi vedea pe actriţa Ada Condeescu pe marile ecrane în filmul suprarealist al regizorului Bogdan Mustaţă, ”Lupu”.

– După ”Eu când vreau să fluier, fluier” (2010) şi ”Loverboy” (2011), urmează ”Lupu”. Ce te-a făcut să vrei să joci în acest film?

Mi-a plăcut ideea unui film suprarealist în primul rând. Apoi personajul mi s-a părut unul puternic, complicat, cu multe nuanţe, misterios, care reuşea să transforme lumea din jur prin simpla prezenţă. Cine nu şi-ar dori să joace asta?

– Ai avut de câştigat un casting?

Da , am avut două probe până să iau audiţia. Din fericire, Bogdan mi-a explicat de la început viziunea sa, care m-a dus cu gândul la un personaj foarte drag mie, a lui Duras din romanul „Ochi albaştri, părul negru”. Am simţit-o pe Clara instinctiv şi am construit proba dintr-un impuls.

– Cum e Clara? Asemănări, deosebiri?

Clara este o prezenţă senzuală, o apariţie care răvăşeşte tot în jurul ei, care schimbă traseul personajului masculin şi îl prinde în jocuri periculoase. Mi-a plăcut mult să mă joc cu un personaj între două lumi, fantastic şi real, să nu ştii de unde vine şi încotro va fugi. Este o fiinţă imprevizibilă pe care nu ştii dacă să o urmăreşti sau de care să te ascunzi cât mai ai timp.

– A fost un personaj dificil de interpretat pentru tine?

 Mi-a fost greu să găsesc partea concretă a personajului, esenţială pentru actor. Ştiam ce îmi doream de la Clara, dar nu ştiam de unde să o apuc şi cum să pornesc lucrul. O vedeam foarte clar în minte şi ştiam exact ce trebuie să transmită, dar uneori mi se părea aproape imposibil de jucat.

– Ca spectator, cum ţi s-a părut filmul?

Sunt fericită că am văzut un film românesc care vizual este superb. Eu sunt un spectator care iubeşte să privească lucruri frumoase. Mi se pare un film curajos, foarte personal, care va rămâne în mintea publicului cu siguranţă.

– Cum l-ai recomanda spectatorilor?

Nu este un film uşor şi nici comercial. Este un film pe care trebuie să-l laşi să te poarte într-o lume stranie, bizară, în care imaginaţia autorului şi a ta ca spectator sunt mai importante decât realul.

– Cum a fost colaborarea cu regizorul Bogdan Mustaţă?

Neaşteptată! Am fost printre ultimii oameni chemaţi la casting şi chiar mă gândeam că va fi o probă dificilă. Dar am înteles repede ce îşi dorea de la Clara şi de atunci lucrurile au mers destul de uşor. Am filmat mult şi am ajuns şi la fazele fireşti de oboseală, dar la final am mers împreună pe drumul scenariului.

– Ai avut ocazia să lucrezi alături de Sergiu Nicolaescu. Cum a fost întâlnirea cu acesta?

M-am bucurat să lucrez aproape de Sergiu Nicolaescu. Am avut ocazia să admir un om care, indiferent de experienţa pe care o avea, avea răbdare să aştepte scena, explicaţiile date de regizor .

– Câte zile au durat filmările şi unde au avut loc?

Totul s-a filmat în Bucuresti în jur de 2 luni. Au fost diferite locaţii, în blocuri vechi ruseşti, lângă Academia Militară, Vatra luminoasă, Drumul Sării, însă toate au fost făcute să pară „din acelaşi film”.

– Urmează, ”Love Island”. Îmi poţi spune despre ce e vorba?

Nu pot da prea multe detalii, însă pot spune că este un personaj foarte diferit faţă de ce am jucat până acum şi povestea este foarte frumoasă. Regizoarea Jasmila Zbanic este câştigătoare a Ursului de Aur şi a fost în juriu anul acesta la Shooting Stars. Surpriza cea mai mare a fost când am aflat că joc alături de Franco Nero.

 

Mioara Tronaru

Foto: Strada Film