Alba Iulia Music & Film Festival

De: Mioara Tronaru / 01.09.2013, 10:00
Alba Iulia Music & Film Festival
Diversitatea este o temă-cheie pentru a doua ediţie a Alba Iulia Music & Film Festival, 5 - 8 septembrie, eveniment al cărui program include genuri muzicale de la folclor la pop-rock şi electroswing, filme de arhivă şi producţii recente din România şi internaţionale.

Cu sprijinul Arhivei Naţionale de Filme, la Alba Iulia vor fi prezentate două pelicule clasice: “Noi cei din linia întâi” (1985, regia: Sergiu Nicolaescu, cu: Valentin Uritescu, Ion Besoiu, Mircea Albulescu) sau  “În fiecare zi mi-e dor de tine” (1987, regia: Gheorghe Vitanidis, cu: Marin Moraru, Stela Popescu, Alexandru Arşinel, Emilia Popescu, Nae Caranfil).

Tot la capitolul filme, este de menţionat proiecţia “Samsara”, un documentar filmat în 25 de ţări din întreaga lume, a cărui producţie a durat mai bine de patru ani. În vorbele creatorilor săi, “Samsara explorează minunile lumii în care trăim, de la banal la miraculos, căutând a înţelege fundamentele spiritualităţii şi a experienţei umane. Samsara este o formă de meditaţie non-verbală”, iar criticii au lăudat “vizualurile spectaculoase”, vorbind despre film ca despre o “experienţă înălţătoare”. În Statele Unite, «Samsara» a câştigat titlul de cel mai vizionat documentar în 2012.

Un eveniment care leagă universul filmului şi al muzicii în cel mai direct mod este proiecţia filmului mut “Aventurile prinţului Ahmed”, cu acompaniament live, eveniment posibil datorită sprijinului Institutului Goethe. Filmul este cel mai vechi lungmetraj de animaţie care s-a păstrat până azi, la care autoarea, Lotte Reiniger, a început lucrul acum 90 de ani, înainte chiar de apariţia faimoaselor personaje Disney. Spectatorii vor putea arunca o privire într-un univers locuit de prinţese şi zână, unul în care lupta între bine şi rău este în plină desfăşurare! Acompaniamentul live este asigurat de Makounouchi Bento, o trupă formată din  Felix Petrescu şi Valentin Toma, care îşi descriu proiectul muzical drept “podul care începe acolo unde se termină cuvintele”. Trupa a compus muzică de film, reunind stiluri şi genuri muzicale diferite, de la reorchestrări de muzică clasică, până la muzică ambientală şi experimentală.

Tot la capitolul muzică, Ioan Pop şi grupul Iza vor aduce folclorul autentic românesc pe scena din Piaţa Cetăţii Open Air, Berti Barbera Quartet îşi va demonstra din nou “atracţia irezistibilă faţă de ritm”, iar petrecerile festivalului, găzduite vineri şi sâmbătă seara de Galeria Habitat, vor fi animate de ritmuri electro mixate de Silent Strike Ă Dan Basu şi Nico de Transilvania.

Un alt moment muzical deosebit va avea loc duminică, în Piaţa Cetăţii: concertul Marius Mihalache Band cu “Electroswing project”. Marius Mihalache este un artist complex care a lansat mai multe albume de concepţie şi a compus coloana sonoră a unor seriale şi filme de lung metraj, inclusiv celebrul “Filantropica” a lui Nae Caranfil.

Muzica este omniprezentă şi în filmele prezente la Alba; programul include proiecţii despre viaţa unor artişti (“Marley”) sau festivaluri care au făcut istorie (“Glastonbury”), musicaluri adaptate pentru marele ecran (“Mizerabilii”) sau călătorii muzicale prin istoria unor culturi aparte (“Vedere de pe pod: sunetul Istanbulului”).