Alegerile europene din România, marcate de o lipsa de candidati

Apropo.ro / 17.09.2007, 19:43
Alegerile europene din România, marcate de o lipsa de candidati
România va organiza în aceasta toamna alegeri pentru Parlamentul European, marcate însa de un numar redus de candidati si de o lipsa de informare a populatiei cu privire la scrutinul european, comenteaza un consilier britanic al CNA, citat de publicatia electronica EUObserver. Cel

România va organiza în aceasta toamna alegeri pentru Parlamentul European, marcate însa de un numar redus de candidati si de o lipsa de informare a populatiei cu privire la scrutinul european, comenteaza un consilier britanic al CNA, citat de publicatia electronica EUObserver.

Cel mai ciudat lucru cu privire la aceste alegeri este faptul ca partidele politice din România par sa aiba dificultati în gasirea de candidati, precum si absenta oricarui fel de campanie electorala, apreciaza autorul. Nici una dintre principalele formatiuni politice nu a realizat o lista de candidati, si multi dintre ei s-au retras tot atât de repede pe cât s-au înscris pe liste, comenteaza el.

Atât România cât si Bulgaria au fost nevoite sa organizeze alegeri europene în acest an, ca parte a obligatiilor lor de aderare la Uniunea Europeana. Bulgaria a organizat alegeri europene în martie, România urmând sa faca acest lucru la 26 noiembrie.

Foarte putini cetateni europeni sunt la curent cu aceste alegeri, si este surprinzator cât ne neinformat este publicul român si câr de acuta este lipsa unor dezbateri în presa a acestui subiect, comenteaza consilierul britanic Rupert Wolfe-Murray. Acest lucru este în discrepanta cu faptul ca majoritatea românilor au fost în favoarea aderarii tarii la Uniunea Europeana.

Spre deosebire de acest scrutin, alegerile române sunt în general marcate de dezbateri televizate, foarte multe afise, brosuri si voluntari în tricouri, promisiuni, o adevarata lupta între candidati, comenteaza autorul.

Krzysztof Bobinski, candidat la alegerile europene din Polonia, a declarat ca doar partidele extremiste au putut sa determine publicul sa voteze în aceasta tara. „Exemplul Poloniei arata ca o rata a participarii redusa la alegerile europene înseamna ca o tara este reprezentata de un mare numar de politicieni extremisti si acesta nu este un lucru bun pentru imaginea sa. Cel mai important lucru este ca la alegeri sa participe cât mai multa lume”, a explicat el.