Am batut palma cu Microsoft

Apropo.ro / 02.02.2006, 10:39
Am batut palma cu Microsoft
Are 28 de ani neimpliniti, a absolvit Automatica, ii place muntele si este insurat de aproape un an. Catalin Olteanu a pus pe picioare in Bucuresti o firma de software care i-a atras atentia gigantului Microsoft. Dupa antivirusul RAV, achizitionat in 2003, Gates face din nou

Are 28 de ani neimpliniti, a absolvit Automatica, ii place muntele si este insurat de aproape un an. Catalin Olteanu a pus pe picioare in Bucuresti o firma de software care i-a atras atentia gigantului Microsoft. Dupa antivirusul RAV, achizitionat in 2003, Gates face din nou cumparaturi in Romania.

Se vede treaba ca friptura de vita in sange se potriveste de minune cu afacerile de milioane de dolari. Intr-o seara de vara, anul trecut, Catalin Olteanu s-a asezat la masa negocierilor cu Microsoft fara nici o emotie. Intr-un „steak house” din Seattle unde „aveau fripturi foarte bune”, a venit sa ii spuna lui Mike Angiulo, seful diviziei Microsoft Project, povestea software-ului dezvoltat la Bucuresti de cateva zeci de programatori romani.

„Nu pot sa spun ca am fost emotionat. Daca as fi in aceeasi camera cu Bill Gates, poate as fi emotionat”, a povestit Catalin Olteanu, acum in varsta de 28 de ani, pentru BUSINESS Magazin.

Dupa negocieri care au durat aproape un an, Microsoft a cumparat la jumatatea lunii ianuarie firma UMT New York – juridic vorbind, pentru ca, practic, a cumparat-o numai pentru filiala din Romania, UMT Romania SRL. In ultimii sase ani, filiala romaneasca a companiei a dezvoltat un software cu denumire complicata, dar foarte apreciat de companiile cu multi bani si cu prea multe idei de afaceri: software pentru managementul portofoliului de proiecte.

Valoarea tranzactiei dintre UMT si Microsoft nu a fost facuta publica. Avand in vedere insa ca valoarea portofoliilor de proiecte administrate in prezent cu software-ul UMT depaseste 20 de miliarde de dolari, este foarte probabil ca si tranzactia sa se ridice la o suma apreciabila – zeci de milioane de dolari, cel mai probabil. Comparand cu o afacere la o scara sensibil mai redusa, tranzactia prin care compania americana Ness Technologies a preluat anul trecut firma ieseana Radix s-a ridicat la aproape 10 milioane de dolari.

Mihai Musatoiu
Business Magazin

Tags: