Anemia, o afecțiune de sezon

Apropo.ro / 09.06.2006, 10:45
Anemia, o afecțiune de sezon
Dupa o iarna searbada, primavara parul, pielea și sangele au de suferit din cauza deficiențelor de vitamine și minerale. Globulele roșii sunt mai puțin bogate în hemoglobina la persoanele care sufera de anemie. Asta înseamna ca organismul nu are suficient fier

Dupa o iarna searbada, primavara parul, pielea și sangele au de suferit din cauza deficiențelor de vitamine și minerale. Globulele roșii sunt mai puțin bogate în hemoglobina la persoanele care sufera de anemie. Asta înseamna ca organismul nu are suficient fier sau ca nu este capabil sa absoarba fierul în timpul digestiei. Femeile sunt mai predispuse la anemia feripriva, deoarece lunar pierd fier în timpul menstruației. Mai exista și alte tipuri de anemii, dar cel mai raspandit este cel determinat de lipsa fierului – afecțiune denumita în limbaj medical anemie feripriva.

Tenul si unghiile la control!
Ești palida sau ai greșit nuanța fondului de ten? O astfel de întrebare venita din partea prietenilor sau familiei ar trebui sa te puna pe ganduri. Daca tenul tau a devenit mai palid în ultima vreme, daca unghiile sunt casante, subțiri, parul îți cade tot mai mult, ai putea duce pe picioare o anemie. Unele femei nu prezinta o paloare a feței, dar au limba și colțurile gurii dureroase și, în plus, se plang mereu de oboseala cronica.

Tratament cuÂ… regim alimentar
Vindecarea anemiei este posibila prin modificarea alimentației. Trebuie sa pui accent atat pe produsele bogate în fier, cat și pe cele bogate în vitamina C. Nu te rezuma doar la legumele proaspete, pe care primavara le gasești din abundența. Pe langa varza, fasole verde, roșii, spanac, urzici, ștevie, salata, sparanghel, patrunjel, pune și o porție de pește, ori de carne de pasare sau de ficaței. Și asta sa se repete zilnic. Salatele nu trebuie sa lipseasca din meniul tau, în special cea de papadie, renumita pentru proprietațile sale antianemice. Nu te zgarci nici cu branza, ouale și lactatele, sunt și ele bune. Fructele bogate în vitamine și minerale, de la cireșele de mai pana la banane, caise și zmeura, trebuie sa faca parte din desertul tau de fiecare zi.

Cura de vitamine
E posibil ca medicul sa-ți recomande și un tratament medicamentos pe baza de fier și, eventual, alte vitamine: B12, C, acid folic, în funcție de valorile analizelor sangvine. Medicina naturista te poate ajuta și ea cu plante precum catina, coada calului, consumate sub forma de infuzii. Ceaiurile sau tincturile de ștevie și cele de brusture contribuie la absorbția fierului în organism. Naturiștii mai recomanda curele cu polen, cu suc de sfecla roșie, cu miere bruna. Se mai indica remedii homeopate, precum Ferrum Phosphoricum, sau administrarea de suplimente nutritive pe baza de alge bogate în clorofila. Pentru a înlatura oboseala, poți bea cate un ceai de ovaz salbatic sau de lemn dulce și apoi sa faci o plimbare la aer curat. Daca poți sa-ți iei cateva zile libere, da o fuga la munte, aerul de acolo contribuie la creșterea numarului hematiilor.

Acasa Magazin