Bebelușii pot detecta erorile matematice

Apropo.ro / 09.08.2006, 13:44
Bebelușii pot detecta erorile matematice
Bebelușii cu vârste cuprinse între șase și noua luni sunt capabili sa detecteze erorile matematice, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Israel și Statele Unite și publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences,

Bebelușii cu vârste cuprinse între șase și noua luni sunt capabili sa detecteze erorile matematice, este concluzia unui studiu realizat de o echipa de cercetatori din Israel și Statele Unite și publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, informeaza BBC News Online.

La acest studiu au participat 24 de bebeluși carora, într-o prima etapa a experimentului, li s-au aratat doua papuși care au fost apoi acoperite cu un ecran. În a doua etapa, bebelușii au vazut o mâna care lua una dintre papuși de dupa ecran. În a treia etapa ecranul era înlaturat, scoțând la iveala fie o papușa, dupa cum se așteptau copiii, fie doua papuși, fapt neașteptat de aceștia.

Cercetatorii au utilizat electroencefalograma pentru a masura tiparele de activitate ale creierului. În urma acestor experimente, oamenii de știința au remarcat ca, daca bebelușului i se prezenta un numar incorect de papuși, activitatea creierului lui era similara cu cea a unui adult în momentul în care acesta remarca o eroare matematica.

S-a stabilit ca bebelușul se uita mai lung la ceea ce îi apare în fața daca este vorba despre ceva la care nu se așteapta (prea multe papuși). Singura deosebire fața de persoanele adulte este ca în cazul acestora creierul reacționeaza mai rapid.

Stella Acquarone, psiholog și membru al British Psychological Society, a indicat ca rezultatele acestui studiu nu ar trebui sa mire pe nimeni deoarece s-a demonstrat deja ca bebelușii pot recunoaște unde se afla și unde ar trebui sa se afle lucrurile din jurul lor.

„Studiul demonstreaza ca acest sistem de detectare a erorilor este prezent în creierul bebelușilor și se activeaza în momentul în care aceștia sunt surprinși de apariția unei soluții incorecte din punct de vedere aritmetic”, a declarat profesorul Andrea Berger de la Universitatea Ben Gurion din Negev.

Mediafax