Berlin 2006. Am fost acolo!

Apropo.ro / 20.02.2006, 11:52
Berlin 2006. Am fost acolo!
ApropoTV și-a trimis corespondenții în misiune la Berlin. În capitala Germaniei, în miezul evenimentelor de la primul mare festival de cinema al anului, Berlinala, corespondenții noștri, Anca Gradinariu și Andreea Chiriac, au stat la un metru de George Clooney,

ApropoTV și-a trimis corespondenții în misiune la Berlin. În capitala Germaniei, în miezul evenimentelor de la primul mare festival de cinema al anului, Berlinala, corespondenții noștri, Anca Gradinariu și Andreea Chiriac, au stat la un metru de George Clooney, au asistat la premiera aclamata a unui film romanesc, au alergat de la o proiecție la alta și, iata, au dat și raportul!

Cosmopolita și eleganta, compozita și organizata fara cusur, Berlinala înseamna nu doar un maraton de filme aproape epuizant, ci și întalnirea naucitoare cu cele mai hot vedete ale momentului, venite sa-și promoveze filmele.

Exista liste care anunța conferințele de presa. Exista premierele filmelor din competiție. Exista armatele de paparazzi înarmați cu obiective cat tunurile. Exista grupurile compacte de fani care pandesc ieșirile pentru a-și întalni idolii. Exista așteptarea, alimentata pana la insuportabil de zvonuri întretaiate: „Vine, uite ca vine, acum trebuie sa iasa…”. Dupa care se întampla. Vedetele apar sub reflectoare, iar fanii striga, urla, ridica aparatele, ori, daca starul nu se întoarce, fluiera dezaprobator.

George Clooney – starul jovial
Venit la Berlin sa promoveze „Syriana” (film aflat în competiția oficiala și unul dintre cele doua titluri datorita carora numele lui e pe buzele tuturor), George Clooney a lasat în urma zambete și exclamații admirative. Deși concentrata asupra unui film politic dintre cele mai sobre și mai intense (un soi de „Traffic”, dar plasat nu în lumea drogurilor, ci a dedesubturilor politicii internaționale) conferința a fost, evident, condimentata cu deja cunoscutele glume ale lui Clooney, plasate cu zambetul sau irezistibil și atat de natural.

Vazandu-l, nu puteai sa nu-i admiri forma perfecta, care n-arata nici o clipa ca rolul din „Syriana” (care tocmai a rulat la Berlinala într-o sala plina) l-a obligat sa se îngrașe cu 17,5 kg. „Știți, am luat ceva cocaina și am reușit sa slabesc”, i-a servit el prima poanta unei ziariste interesate de rețeta lui șoc de revenire în forma. Dupa care, evident, a spus ca „sala de forța este singura care l-a ajutat” sa compenseze efortul de-a se îngrașa cu 15 kg în 30 de zile, pentru a intra în pielea unui agent CIA, Bob Barnes. Un tip destul de solid, varstnic și barbos, șarmant și el, în orice caz, Barnes n-a lasat nici o urma asupra lui Clooney.

Am avut șansa rarissma de a sta langa el, dar nici cel mai cercetator ochi nu putea descoperi la el vreo urma de oboseala sau încordare. Omul glumea cu fanii, împarțea zambete peste tot și se plangea ștrengarește de frigul de afara (se vede ca n-a ajuns în Romania). Proaspat barbierit, cu tenul stralucitor și o alura supla, de dandy, îmbracat impecabil în negru, George Clooney emana magnetism și farmec, facand presa germana sa scrie ca, dintre toate prezențele, el a fost”starul hollywoodian 100%”. Cat despre conferința de presa la care a participat, și aici George a starnit aplauze prin atitudinea lui relaxata, jucaușa și privirea sclipitoare, iar jurnalistele de toate națiile au renunțat pe loc la blazarea obișnuita, oftand sincer la vederea lui.

Dincolo de seducția și modul sau unic de-a se întreține cu presa, dincolo de bunavoința extraordinara aratata fanilor (în mijlocul carora a zabovit cel mai mult pentru a le da autografe, în condițiile în care chiar unele dintre vedetele autohtone îi ignorau), George a lansat însa un adevarat trend al festivalului: filmul politic. Pornind de aici, presa a adus mereu în discuție problematica politica, fie și în cazul unor filme care nu aveau nimic de-a face cu zona respectiva (ca filmul lui Robert Altman, de pilda).

Întrebat despre „Good Night, and Good Luck.”, datorita caruia a intrat în lumina reflectoarelor la apropiatele Oscaruri (alaturi de „Syriana”), el a spus ca filmul a fost inițial o pelicula alb-negru, cu buget redus, și ca acesta este singurul motiv pentru care s-a apucat sa lucreze la ea.

„Am crezut ca va fi un film dintr-acelea cu buget mic, dar e evident ca nu e așa. Însa filmul american a reînceput sa vorbeasca despre politica, ceea ce nu s-a mai întamplat de la scandalul Watergate încoace. Asta e ceva. Parerea mea e ca actorii și regizorii ar trebui sa profite și sa-i puna guvernului întrebarile care trebuie puse. Istoria se mișca în cerc – la fiecare treizeci de ani, țara mea e apucata de nebunie, dupa care lucrurile revin la normal. De-aia sunt mandru ca sunt american.”

Întrebat daca crede ca o sa caștige vreun Oscar cu cele doua filme, Clooney a spus: „E chiar haios. Credeți ca filmele se fac ca sa caștigi Oscaruri? Sa faci un film înseamna sa muncești enorm. Or, daca te gandești la Oscar nu mai iese nimic. Iar eu nu cred ca noi vom lua ceva. e filmul favorit și e susținut de un grup puternic. Și nu e deloc un film rau. Așa ca eu o sa fac un pas înapoi și o sa-I las pe cowboy în voie”.

De tentele implicarii politice n-au scapat nici cateva conferințe de presa. Natalie Portman, John Hurt, Hugo Weaving, Stephen Rea, veniți sa promoveze „V for Vendetta” alaturi de puternicul producator Joel Silver și de regizorul James McTeigue. Un film controversat, cel puțin din doua motive. În primul rand, creatorii romanului grafic SF care a inspirat filmul și-au retras numele de pe generic, nerecunoscandu-și deloc povestea în scenariul semnat de frații Andy și Larry Wachowski. În al doilea rand, filmul abordeaza, chiar daca în mare parte metaforic, problema fierbinte a zilei.

Acțiunea este plasata în centrul unei lumi a viitorului, în care Germania a caștigat al Treilea Razboi Mondial, iar Marea Britanie a devenit stat fascist. Pe acest fundal, un personaj misterios numit „V” conduce o grupare de guerrilla care lupta împotriva guvernului. Dupa ce salveaza o tanara frumoasa, Evey, el o coopteaza de partea gruparii sale, care detoneaza doua bombe în Londra, ca protest împotriva corupției din societate.

Afla totul dspre Berliniada numai din

Tags: