Sindromul ochilor uscati sau keratita sicca

Apropo.ro / 02.05.2008, 12:16
Sindromul ochilor uscati sau keratita sicca
Iti simti ochii uscati? Te mananca? Sunt iritati si rosii? Sindromul ochilor uscati este o boala dureroasa si degenerativa a ochiului.

Iti simti ochii uscati? Te mananca? Sunt iritati si rosii? Sindromul ochilor uscati este o boala dureroasa si degenerativa a ochiului.

Apare datorita lipsei de lubrifiere si umidificare a ochiului. Partile anterioare ale ochiului sufera o iritatie constanta pana la inflamatie.

"Afectiunea poate fi cauzata de anumite medicamente, de aerul conditionat sau de munca prelungita in fata calculatorului", spune dr. Ionut Costache.

Semnele keratitei sicca includ senzatia de uscaciune, de mancarime, arsura, senzatia de nisip in ochi, vedere intetosata, intepaturi, dificultate la citit.

Care sunt cauzele

– apare ca efect secundar la unele medicamente (antialergice, antidepresive, anticonceptionale, multivitamine);

– mediul cu vant si praf (aer conditionat, ventilatoare, etc);

– fumatul;

– diverse boli ale pleoapelor;

– purtarea indelungata a lentilelor de contact;

– afectiuni precum lupusul, artrita reumatoida, sindromul Gougerot-Sjogren;

– statul indelung in fata calculatorului, deoarece avem tendinta sa clipim mult mai putin.

Testul Schirmer este folosit in depistarea sindromului ochilor uscati. Acesta masoara gradul de umezire al ochiului cu ajutorul unei benzi de hartie de filtru, plasata in fundul de sac conjunctival. Dupa 5 minute se masoara lungimea hartiei de filtru umezita.

Cum se trateaza

Cauzal nu poate fi tratat, insa simtomele lui pot fi ameliorate. Oftalmologul va poate recomanda folosirea lacrimilor artificiale (se gasesc in farmacii), picaturile de ochi lubrifiante. De asemenea, se recomanda ca in mometele in care stai in fata televizorului, a calculatorului, cosi, etc, sa clipesti cat mai des sau sa mai tii ochii inchisi. Este recomandata folosirea ochelarilor de protectie in fata monitorului sau chiar si la soare, dar si un umidificator de aer sau un filtru de aer.

Tratarea bolii de baza a pleoapelor se poate trata cu tratament local antibiotic sau steroidian, dar si curatirea frecventa a pleoapelor cu un sapun antibacterian special.

In cazul in care nu se ia nicio masura in prevenirea sau ameliorarea acestui simptom, pacientul poate ajunge la cicatrice, ulceratii pe cornee si pierderea vederii.