Ce este Teoria Relativității a lui Einstein?

De: Dragos Tanase / 10.05.2015, 09:00
Ce este Teoria Relativității a lui Einstein?
Când Teoria Relativității a lui Einstein a fost publicată pentru prima dată, s-a spus că ar putea fi înțeleasă de către doar o duzină de oameni de stiință din intreaga lume! Deci, evident, nu încercăm acum să o explicăm toate detaliile sale tehnice. Dar ar trebui să fie util să avem o idee generală despre ceea ce a făcut Einstein și problema care l-a preocupat atât de mult.

Toată lumea știe, din experiență, că orice mișcare este „relativă” Acest lucru înseamnă că poate fi măsurată doar în raport cu altceva. De exemplu, stai într- un tren și te uiți pe fereastră. După cum vedeți, lucrurile trec repede prin fața ochilor, deci știi că ești în mișcare. Dar lângă un om de lângă tine, aflat în același tren, nu mai ești în mișcare.

Astfel, ideea de mișcare poate avea sens doar atunci când aceasta este considerată în raport cu un punct fix. Asta e prima parte de bază a Teoriei lui Einstein, relativitatea restrânsă, care se poate rezuma astfel: Mișcarea unui corp care se deplasează cu viteză uniformă în spațiu nu poate fi detectată dacă observarea este făcută numai pentru acel corp.

A doua parte de bază a teoriei lui Einstein, relativitatea generalizată, spune că singura cantitate neschimbătoare din Univers e viteza luminii. Acum, știm că aceasta este de aproximativ 186.000 mile pe secundă. Dar, într-adevăr, este o idee fantastică să-și imagineze că acest lucru nu se poate schimba.

Iată de ce este atât de ciudat: În cazul în care o mașină merge cu 60 mile pe oră, viteza măsurată de o persoană aflată în picioare este tot de 60 de mile pe oră. Dacă trece o mașină care călătorește, în aceeași direcție, cu 40 de mile pe oră, este reperată cu o viteză de 20 de mile pe oră. Și dacă o a doua masină va călatori în aceeași direcție și se întâlnesc, vor trece una pe lângă alta cu o viteză de 100 de mile pe oră.

Acum, potrivit lui Einstein, în cazul în care viteza unei raze de lumină a fost măsurată în același mod (de exemplu, dacă noi conducem cu viteză într-o direcție și raza trece în sens invers), nu ar fi nicio diferență! Raza de lumină ar trece cu aproximativ 186.000 mile pe secundă.

Aceasta este doar o idee generală, brută, a ceea ce Einstein a gândit în teoria sa a relativității. Printre altele, el a cercetat comportamentul mai multor materiale și substanțe, dar și al energiei, și modul în care acestea se pot transforma din unele în altele.