Ce semnale transmite corpul în deficiența de proteine

De: Carmen Ulian / 11.06.2014, 10:00
Atunci când organismul tău nu primește hrana de care are nevoie pentru a funcționa bine, el îți va transmite anumite semnale. Iată ce trebuie să știi.

Simptomele comune ale lipsei de proteine

Deși există o varietate mare de surse de proteine, anumite persoane se hrănesc prost. Dietele severe, lipsa cunoștințelor despre nutrienți, alimentația proastă pot contribui la această deficiență. Nu este un lucru cu care să glumești, căci lipsa proteinelor din organism conduce spre afecțiuni nedorite precum calculii biliari, artrita, deteriorarea mușchilor, dar și probleme ale inimii.

Edemul

Edemul este o acumulare de fluid sub nivelul pielii, ce afectează cel mai des picioarele, dar poate apărea oriunde pe suprafața corpului. Proteina menține echilibrul apei în corp, în lipsa ei, apa se stochează incorect.

proteine

Scăderea în greutate

Scăderea drastică în greutate este un alt simptom al deficienței de proteine. Se poate atribui pierderii musculare, căci organismul poate descompune mușchii pentru a face necesarul de proteine.

Părul subțire sau fragil

Pierderea podoabei capilare, subțierea sau fragilitatea părului pot fi cauzate de lipsa proteinei din dietă. Părul în sine este construit și din proteine, astfel că o deficiență se resimte și la acest nivel.

Unghii încrețite

Straturile, încrețirile sau liniile albe de pe unghii reprezintă un alt simptom al lipsei de proteine. Încrețirile verticale de pe unghii indică o deficiență în curs de desfășurare, în timp ce liniile transversale indică o deficiență care a fost.

iaurt

Pielea palidă

Atunci când pielea pierde din pigmantare și se arde mult mai repede la soare indică o lipsă de proteine în corp, precum și o deficiență de fier. Alimentele bogate în fier conțin și proteine, care fac ca organismul să utilizeze fiercul în mod corect. Anemia sau lipsa fierului înseamnă și o piele palidă.

Iritații la nivelul pielii

Erupțiile cutanate sau iritațiile la nivelul pielii însoțite de uscăciune sunt un alt simptom al deficienței de proteine. Ele sunt cauzate de o lipsă acută de proteine.

Stări de slăbiciune

Slăbiciunea sau letargia pot fi cauzele unui aport slab de proteine din corp. În timp, pe măsură ce depozitele de proteină din organism sunt consumate, corpul tău va începe să descompună țesutul muscular rezultând starea de slăbiciune sau letargie.

Vindecarea lentă

Aminoacizii, blocurile de proteină din organism, sunt cruciali în procesele de vidnecare. Atunci când corpul tău se vidnecă singur, el are nevoie să repare sau să producă țesuturi. Acestea folosesc aminoacizi în procesul de reparare, iar lipsa proteinelor fac ca procesul să fie unul lent.

somon

Insomnie

Problemele cu somnul pot fi cauzate și de o deficiență de serotonină, care este cauzată la rândul ei de anumite lipsuri a unor aminoacizi. Aceștia sunt produși când proteina este în cantitate mică în corp. Mai departe conduce spre apariția problemelor cu somnul.

Durerile de cap

Durerile de cap pot avea ca și cauză multe lucuri, iar printre ele se numără și deficiența de proteine. Lipsa ei conduce spre durerile de cap când este cauzată de o anemie sau de un nivel scăzut al zahărului din sânge.

Stările de leșin

Stările de leșin sau cele de slăbiciune generală pot fi cauzate de o deficiență de proteine. Vina o poartă nivelul scăzut al zahărului din sânge sau nevoia organismului să descompună țesuturile musculare pentru a-și lua nutrienții.

Printre alte simptome se numără depresia severă, anxietatea, lipsa energiei, apatia, schimbări ale stării de dispoziție, după cum se poate observa sunt de natură emoțională sau mentală. Niciunul efectiv de ordin fizic.

seminte germinate

Ca soluționare a acestei probleme, a deficienței de proteine, o vizită la medicul specialist poate fi un prim pas. Un test de sânge poate determina dacă există sau nu o astfel de deficiență. Importantă este și alimentația, ca resurse de proteine. Nu este greu să refaci stocurile de proteine, trebuie doar să fii mai atent de unde le poți procura. Informația înainte de toate.

Sursele de proteine sunt vegetale sau animale. În cazul unei deficiențe de proteine se pot consuma: lactate, carne roșie, carne slabă de pui sau curcan, carne de pește, ex. somon, fructe de mare, ouă, leguminoase, ciuperci, semințe, nuci, fasole, frunze verzi, germeni, spirulina, quinoa, orez brun.