Ce sunt acțiunile și obligațiunile?

De: Dragos Tanase / 27.05.2015, 08:00
Ce sunt acțiunile și obligațiunile?
Acțiunile și obligațiunile sunt certificate vândute publicului de către anumite companii, pentru a strânge bani sau pentru a înființa alte noi companii ori pentru a cumpăra echipamente pentru companiile existente ce consumă cantități mari de bani. Pentru a strânge bani, companiile vând mii sau, uneori, milioane de acțiuni.

Atunci când o persoană cumpără acțiunile unei companii, ea capătă loc printre proprietarii companiei. Ca proprietar, un acționar caută să primească dividende sau o parte din profitul companiei.

Suma dividendelor se poate schimba de la an la an, în funcție de numărul tranzacțiilor făcute în timpul anului de către acea companie.

Există două tipuri de acțiuni: acțiuni comune și acțiuni preferențiale. Deținătorul de acțiuni comune poate participa la ședințele anuale ale acționarilor și poate vota directorii companiilor.

Acțiunile preferențiale sunt numite așa pentru că deținătorii lor au anumite drepturi la care cei ce au acțiuni comune nu au acces. Atunci când se plătesc dividendele, primele dintre ele se duc la acționarii preferențiali.

Dividendele plătite acționarilor preferențiali au o rată fixă, în timp ce acțiunile comune depind de cât de bine o duce compania. Dacă o companie dă faliment, acționarii preferențiali sunt plătiți înaintea acționarilor comuni.

Atunci când o persoană cumpără acțiuni, le ia de la un alt investitor, iar când le vinde, o face tot către un alt investitor. Piața acestui tip de comerț se numește bursă de valori.

Acțiunile sunt cumpărate și vândute prin intermediul unui agent. Rolul lui e să cumpere și să vândă acțiuni pentru investitori.

Prețul acțiunilor poate crește sau scădea dintr-o mulțime de motive legate de compania în cauză, mediul general de afaceri… și tot așa.