Craciunul in Anglia

Apropo.ro / 30.11.2006, 13:54
Craciunul in Anglia
În Marea Britanie, Craciunul e poate cea mai importanta sarbatoare a anului. Pregatirile încep cu mult înainte de 25 decembrie. În unele magazine poti gasi brazi împodobiti si inscriptii cu urari înca din luna octombrie. În decembrie, lumea e cuprinsa de o frenezie nestapânita, subiectele de

În Marea Britanie, Craciunul e poate cea mai importanta sarbatoare a anului. Pregatirile încep cu mult înainte de 25 decembrie. În unele magazine poti gasi brazi împodobiti si inscriptii cu urari înca din luna octombrie.

În decembrie, lumea e cuprinsa de o frenezie nestapânita, subiectele de conversatie se învârt numai în jurul sarbatorii de Craciun, iar cumparaturile si pregatirile sunt prioritatea numarul unu.

Englezii sarbatoresc nasterea Domnului în felul lor – cu obiceiuri la care nu ar renunta nici în ruptul capului. Nici un Craciun nu poate sa treaca fara cadouri – asa ca, pe masura ce se apropie ziua de 25 decembrie, numarul celor care iau cu asalt strazile comerciale creste exponential, iar în Ajun, nu mai ai unde sa arunci un ac.

Milioane si milioane de lire sterline se cheltuiesc anual în luna decembrie. Cifrele spun ca, în medie, un englez cheltuieste 70 de lire doar pe cadoul pe care îl da partenerei sau partenerului, ca sa nu mai punem la socoteala si cadourile pentru ceilalti cunoscuti.

Dupa ce au petrecut întreaga luna decembrie cautând cadouri, scriind felicitari si împodobind bradul (si apropo, bradul e împodobit mult mai devreme decât în România, de regula pe la jumatatea lui decembrie) pe 24, seara, englezii îsi aduna fortele ce le-au ramas si se duc la biserica.

Un obicei la care nu au renuntat, desi el nu mai are semnificatia de odinioara. Ba chiar, unii tineri se opresc întii la „PUBLIC HOUSE” – pe scurt „PUB” – adica la cârciuma, si ajung la biserica veseli si pusi pe sotii, spre necazul celor mai în vârsta.

Într-adevar sarbatoarea Craciunului si-a cam piedut din importanta religioasa, devenind mai degraba un prilej de petrecere în familie. La masa traditionala care are loc pe 25 decembrie nu se manânca, asa cum stim noi, romanii, porc ci … curcan.

Traditia a fost importata în Marea Britanie din Germania…în perioada victoriana, gratie printului Albert, sotul reginei Victoria. Asadar, pe 25 decembrie, o masa festiva, la care se manânca toate bunatatile – dar altfel de bunatati decât cele cu care suntem noi obisnuiti…

Apoi, a doua zi, asa numita BOXING DAY – in traducere cuvânt cu cuvânt ZIUA CUTIEI, un nume aparent paradoxal. Ceea ce e uimitor în Marea Britanie e faptul ca în zilele de Craciun, tara pur si simplu este paralizata.

Nu circula nici un mijloc de transport, nici trenuri, nici metrou, nici autobuze. Doar taxiuri – iar soferii fac bani frumosi de Craciun, practicînd tarife cel putin duble fata de zilele obisnuite.

Pentru ca pregatirile iau zile în sir, pentru ca trebuie sa te lupti cu multimile ca sa cumperi cadouri, Craciunul e considerat nu doar o mare bucurie de familie, ci si o mare sursa de stres.

Poate nu va vine sa credeti, dar exista numere speciale de telefon, de tipul 89 89 cum sunt în România, unde poti suna si, pentru un tarif piperat, îti poti descarca sufletul. Se vând ca pâinea calda brosuri despre cum sa lupti cu stresul provocat de Craciun, despre cum sa faci fata cât mai bine acestor zile.

Iar apoi, dupa ce Craciunul a trecut, toata lumea vobeste numai despre cum a petrecut, ce a mâncat, ce a baut si ce cadouri a primit. Pentru ca în Anglia Craciunul e atât de important si pentru ca pregatirile iau atâta timp si atâta efort, exagerând putin lucrurile, putem spune ca englezii se pregatesc deja de Craciunul viitor.