Cum pot fi fericite tinerele mame

Apropo.ro / 10.07.2006, 13:42
Cum pot fi fericite tinerele mame
Maternitatea poate fi o experiența stresanta chiar și pentru cea mai rabdatoare femeie. Faptul ca noile mame dorm foarte puțin și au și mai puțin timp pentru a se îngriji le poate face sa se simta nefericite și neîmplinite. Cercetatorii au pus la punct un

Maternitatea poate fi o experiența stresanta chiar și pentru cea mai rabdatoare femeie. Faptul ca noile mame dorm foarte puțin și au și mai puțin timp pentru a se îngriji le poate face sa se simta nefericite și neîmplinite.

Cercetatorii au pus la punct un plan de acțiune în zece pași pentru a le ajuta pe noile mame sa-și gestioneze mai bine timpul și sa fie fericite. La studiu, realizat de Netmums, au participat 1.000 de proaspete mamici care au fost rugate sa urmeze anumite principii timp de 28 de zile. La sfârșitul acestei perioade, mamele au declarat ca „nivelul lor de fericire” este mult mai ridicat.

Fondatoarea Netmums, Sally Russell, a declarat: „Cercetarile au indicat faptul ca mamele sunt extreme de nefericite în primii ani de viața ai copilului pentru ca sunt foarte stresate și obosite”. „Izolarea sociala este unul dintre principalele motive, mai ales pentru mamele care nu au parte de sprijinul emoțional și practic al familiei”.

Cum pot deveni mamele mai fericite ? Un mijloc de ridicare a nivelului de fericire ar fi sa urmeze pașii de mai jos:

1. Sa numere calitațile pe care le au ca femeie și sa le treaca într-un „jurnal al fericirii”.

2. Sa râda în fiecare zi împreuna cu copilul. În general, copiii pot fi facuți ușor sa râda.

3. Sa faca o fapta buna în fiecare zi. Astfel, ele vor simți o mare mulțumire sufleteasca.

4. Sa se rasfețe în fiecare zi, de exemplu, cu o ședința de manichiura, un pahar de vin sau o prajitura cu ciocolata.

5. Sa înjumatațeasca timpul pe care îl petrec la televizor și sa utilizeze timpul câștigat pentru a rezolva o problema pe care o amâna de multa vreme.

6. Sa spuna „Buna!” unui strain și sa-i zâmbeasca.

7. Sa se ocupe de un hobby, de exemplu, sa-și îngrijeasca plantele.

8. Sa încerce sa-și aminteasca poezii din copilarie.

9. Sa vorbeasca cu o prietena la telefon.

10. Sa-și rezerve macar o ora pe saptamâna pentru a discuta cu partenerul. Pare puțin dar calitatea conteaza, nu cantitatea.