Cumpărături „esenţiale” în timpul pandemiei

De: Andra Voiculescu / 27.03.2020, 17:42
Cumpărături „esenţiale” în timpul pandemiei
Diana Grigore

Sursa foto: Pixabay

La începutul acestei săptămâni, guvernul a anunţat că se interzice circulaţia tuturor persoanelor în afara locuinţei, cu unele excepţii, una dintre ele fiind deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază ale persoanelor şi animalelor de companie, precum şi bunuri necesare desfăşurării activităţii profesionale. Mulţi dintre cumpărători nu ştiu însă ce înseamnă aceste bunuri esenţiale.

O mulţime de mall-uri şi magazine s-au închis deja, doar supermarketurile şi magazinele alimentare rămânând deschise.

Din această cauză, mulţi cumpărători încă îşi pun o serie de întrebări, cum ar fi: Ce trebuie să cumpăr? Ce contează, ce este esenţial? Care sunt necesităţile de bază? Cum fac să merg mai rar la cumpărături?

Guvernul nu a stabilit nicio orientare oficială cu privire la ceea ce este considerată „necesitate de bază”, aşa că, în acest moment, va trebui să ne bazăm pe bunul simţ pentru a rezolva acest lucru.

Înainte să te îndrepţi către supermarket sau către un alt magazin, trebuie să-ţi pui următoarele întrebări:

  • Este urgent?
  • Îl pot cumpăra online?
  • Merită să mă pun în pericol sau să-i pun pe ceilalţi în pericol, mergând să-l cumpăr?
  • Va avea un impact semnificativ asupra calităţii vieţii mele?
  • Va risca sănătatea şi bunăstarea mea dacă nu îl am?

Dacă îţi place o anumită ciocolată, un obiect pentru casă sau grădină sau pur şi simplu îţi place să mergi la supermarket pentru o „excursie drăguţă”, atunci probabil că nu este esenţial şi în acest caz ar fi de preferat să nu faci această deplasare.

Dar dacă ai rămas fără formula de lapte a bebeluşului, ai nevoie de mâncare pentru a te hrăni pe tine sau familia ta, trebuie să iei medicamente sau produse sanitare, sau maşina ta este stricată şi trebuie să rezolvi problema pentru a putea lucra (dacă eşti un lucrător-cheie), atunci acestea pot fi considerate esenţiale şi nu trebuie să te simţi vinovat pentru ieşirea din casă pentru ele.

Dacă poţi, încerarcă să îţi concentrezi toate produsele într-o singură sesiune de shopping săptămânală. Planifică-ţi mesele pentru fiecare zi a săptămânii, fă o listă cu exact ceea ce ai nevoie şi cu cantităţile necesare înainte de a merge şi rămâi la ea. Nu trebuie să depăşeşti cantităţile necesare până la următoarea sesiune de cumpărături deoarece xistă riscul ca produsele să expire sau să nu fie consumate. De asemenea, este util să faci o listă cu produse înlocuitoare înainte de a te îndrepta către magazine, deoarece s-ar putea să nu găseşti exact ce ţi-ai popus să cumperi, iar în acest caz e bine să poţi înlocui rapid articolele.

De exemplu, dacă nu au suc de roşii, poţi cumpăra întotdeauna câteva sosuri bologneze. Dacă ai totul scris în faţă şi nu trebuie să te gândeşti chiar când esţi în magazin, totul va fi mult mai uşor şi mai rapid!

Dacă ai chef de ceva delicios poţi să apelezi la aplicaţii de food delivery.

Există o mulţime de afaceri locale gata să livreze în acest moment, şi au totul, de la pizza şi mâncare chinezească, la dulciuri şi cocktail-uri. Astfel vei ajuta întreprinderile locale aflate în dificultate şi nici nu te pui în pericol!

Coşul de bază

Conform standardelor internaţionale, coşul minim de consum pentru un trai decent estimat pentru nevoile unei familii trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

  • Valoarea energetică a coşului alimentar trebuie să fie adecvată nevoilor şi vârstei membrilor familiei. De exemplu o persoană adultă care desfăşoară activităţi fizice şi intelectuale normale are nevoie de aproximativ 2500 calorii pe zi, iar pentru un copil de vârsta de 12-14 ani consumul de calorii este de în jur de 1800 pe zi.
  • Conţinutul nutritiv al coşului alimentar (raportul dintre proteine, lipide şi glucide) trebuie să fie corespunzător standardelor acceptate de nutriţionişti şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. În acest sens, „Coşul Naţional de Alimentaţie Sănătoasă”, calculat de biroul OMS România în 2015 se bazează pe o structură nutritivă formată din: 17% proteine, 14% lipide, 62-63% carbohidraţi şi 6-7% fibre.
  • De asemenea, este necesar ca în compoziţia coşului minim să fie incluse produse alimentare variate, uşor accesibile în comerţ.

Coşul de bază trebui să conţină doar o parte din următoarele produse:

  • Produse cerealiere (pâine, cereale-fulgi, paste, orez, griş)
  • Legume, verdeţuri, rădăcinoase, ciuperci
  • Fructe
  • Carne şi produse din carne
  • Peşte
  • Produse lactate (lapte, iaurt, smântână, unt, brânză)
  • Ouă
  • Uleiuri
  • Dulciuri, miere
  • Borş, oţet, condiment
  • Băuturi (apă îmbuteliată, ceai, cafea)

De asemenea, la coşul alimentar de bază se mai adaugă necesarul de produse de uz casnic şi de igienă personală (detergenţi, saci de gunoi, şerveţele sau prosoape de bucătărie, săpun, deodorant, şampon, periuţă şi pastă de dinţi, absorbante, lame şi spumă de ras, hârtie igienică).

La cumpărături trebuie să-ţi faci lista cu produsele de bază de mai sus pe care nu le mai ai în casă, de care ai nevoie urgentă şi în cantităţi care să nu depăşească necesarul familiei.

Spor la cumpărături şi aminteşte-ţi că în această perioadă de pandemie: cu cât suntem mai eficienţi la cumpărături cu atât ne vom expune mai puţin riscurilor şi vom contribui să se termine mai repede toată această problemă!