De ce se îndragostesc oamenii?

Apropo.ro / 11.08.2006, 11:01
De ce se îndragostesc oamenii?
În afara de atracția fizica, mulți oameni se îndragostesc de persoane cu care împartașesc aceleași interese. De ce oamenii se îndragostesc numai de anumite persoane? În anumite relații, argumentele par întotdeauna a fi unilaterale, unul dintre parteneri se

În afara de atracția fizica, mulți oameni se îndragostesc de persoane cu care împartașesc aceleași interese. De ce oamenii se îndragostesc numai de anumite persoane?

În anumite relații, argumentele par întotdeauna a fi unilaterale, unul dintre parteneri se manifesta zgomotos, în timp ce celalalt calmeaza furtuna. Este posibil ca ambii sa aiba probleme în a-și exprima sentimentele, dar împreuna sunt capabili sa se asigure unul pe celalalt ca acestea pot fi ținute sub control. Cuplurile se manifesta în moduri diferite, dar sentimentul inexplicabil de împlinire este cel care domina în orice relație, cel care este numit de specialiști „potrivire inconștienta”.

„Potrivirea inconștienta”
Fiecare persoana are un anumit tipar psihologic, propriile experiențe de viața și un bagaj de cunoștințe acumulate în urma trairii acestor experiențe. Acest bagaj conține informații despre ceea ce înseamna temeri și anxietați în ceea ce privește cuplul, mecanisme de controlare a sentimentelor și mecanisme de aparare.

Fiecare persoana are o capacitate inconștienta de a scana tiparul psihologic al unei alte persoane. O persoana este atrasa în general de o alta al carei tipar psihologic este complementar celui propriu.

Contrariile se atrag
Scopul potrivirii inconștiente este de a gasi pe cineva care poate completa experiențele de viața proprii: poate fi cineva care ne seamana, dar poate fi și cineva de la care avem ce învața, care aduce ceva diferit de ceea ce avem deja.

Partenerul ideal este acela care s-a confruntat în viața cu probleme similare, dar care și-a dezvoltat alte mecanisme de a le rezolva. Se pare ca jumatatea ideala reprezinta șansa unui om de a deveni împlinit din punct de vedere psihologic. Deși fiecare noua relație este unica, psihologii au scos la iveala faptul ca exista câteva tipuri comune de potriviri inconștiente.

Parinte și copil – acest tip de cuplu împartașește probleme de dependența și încredere. Unul dintre parteneri rezolva problemele adoptând un comportament copilaresc. Credința ascunsa a „copilului” este ca daca se simte nesigur și are anumite nevoi, partenerul „parinte”se va îngriji de rezolvarea problemelor. Preluând rolul unui parinte, partenerul își neaga propria nevoie de dependența.

Stapân și sclav – acest cuplu are probleme de autoritate și control. Unul dintre parteneri se simte nesigur în momentul în care se vede pus în situația de subordonat și de aceea preia rolul de stapân. Celalalt, care de obicei are probleme cu responsabilitatea, adopta rolul de sclav .

Distantul și vânatorul – ambii parteneri au probleme cu intimitatea, dar și-au gasit jumatatea potrivita. Conform unei înțelegeri tacite, unul dintre cei doi vâneaza mereu mai multa intimidate, în timp ce celalalt fuge de intimitate.

Idol și idolatru – unul dintre parteneri insista sa-l așeze pe celalalt pe un piedestal, indicând adesea o problema de competiție. Pentru a evita orice forma de comparare, ambii parteneri accepta inconștient sa joace aceste roluri.

Tovarașii – partenerii seamana unul cu celalalt și adesea poarta haine asortate. Împartașesc aceleași centre de interes și, lucru mai important, le displac aceleași lucruri. Resping orice este rau din relația lor perfecta, unindu-și forțele împotriva lumii mari și rele din afara cuplului lor.

Câinele și pisica – la suprafața, partenerii par ca nu ar fi trebuit niciodata sa se întâlneasca. Se cearta mereu, pe orice gen de subiect. Evita intimitatea traind tot timpul într-o zona de conflict.

Poate ca va regasiți într-unul dintre aceste tipuri de cuplu. Pe masura ce progreseaza într-o relație, oamenii au tendința de a aluneca în anumite tipare comportamentale. De exemplu, daca unul dintre parteneri este bolnav, celalalt poate adopta inconștient rolul unui parinte sau, dupa nașterea unui copil, parinții pot deveni tovarași.

Este de reținut faptul ca fiecare evolueaza, se maturizeaza, nevoile se schimba, iar relațiile trebuie sa se adapteze acestor schimbari.