De ce se schimbă vocea băieților?

Apropo.ro / 28.02.2015, 19:00
De ce se schimbă vocea băieților?
Ceea ce noi numim „voce" apare atunci când trei procese au loc în corp.

În ele sunt implicate corzile vocale, care acționează. Apoi, aerul, care servește la respirație, în mod normal, devine o sursă de energie pentru corzile vocale vibrante. Apoi, faringele, gura și nasul rezonează cu sunetele create.

Corzile vocale se găsesc în laringe. Vocea are volum, calibru și calitate. Volumul este legat de energia mișcrării aerului din corp și tipul de rezonanță rezultat. Vibrația corzilor provoacă tonul vocii. Calibrul este legat de tensiune, lungime și cât de ascuțite sunt corzile vocale.

După ce am aflat cum se produce vocea, putem înțelege de ce se schimbă vocea unui băiat. Un copil are un laringe de dimensiuni mici, ce conține corzi vocale scurte. Atunci când ele vibrează, produc valuri de aer scurte, care duc la o voce de calibru înalt.

La pubertate, laringele înceep să crească, iar corzile vocale se lungesc. De aceea vocea se schimbă și devine mai groasă. Schimbarea poate fi atât de rapidă, iar diferențele din mecanismul vocii atât de mari la băieții în creștere, încât ei nu se pot obișnui cu ea și, adesea, pierd controlul vocii. Oamenii spun că, atunci, ei „își pierd vocea”. Acest fenomen se întâmplă doar în cazul băieților, pentru că lungimea corzilor vocale ale unui bărbat adult este cu circa 50% mai mare decât cea a corzilor vocale ale femeilor. Ele nu cresc niciodată atât de lungi.

În timp ce calibrul obișnuit al vocii adultului depind de lungimea corzilor vocale. Fiecare voce are anumiți parametri, care decid din ce clasă face parte, cum ar fi bas, bariton, tenor, soprană și tot așa.