De unde vine pofta de cumparaturi?

Apropo.ro / 02.05.2006, 14:13
De unde vine pofta de cumparaturi?
"Este o dorința mai puternica decât mine, nu ma pot abține sa cumpar tot ceea ce vad", recunosc multe femei. Cine nu a fost niciodata cuprins de febra cumparaturilor? De ce unii oameni cheltuie fara sa mai țina cont de cât cheltuie? Exista vreo modalitate de a rezista febrei

„Este o dorința mai puternica decât mine, nu ma pot abține sa cumpar tot ceea ce vad”, recunosc multe femei. Cine nu a fost niciodata cuprins de febra cumparaturilor? De ce unii oameni cheltuie fara sa mai țina cont de cât cheltuie? Exista vreo modalitate de a rezista febrei cumparaturilor?

Ce femeie nu a cumparat niciodata, fara sa aiba nevoie neaparat, o rochie, o bijuterie, o poșeta, o pereche de pantofiÂ… ? Pentru simplul motiv ca acele obiecte erau draguțe, pentru ca era o ocazie pe care nu puteau s-o rateze sau pentru ca acel obiect „ar putea fi util la un moment dat”. Fara sa se gândeasca la faptul ca este foarte posibil ca acel obiect sa nu fie niciodata folosit. Unele femei își umplu dulapurile fara sa poata sa-și explice „ce le-a apucat”. Dar tentația este irezistibila: în fața vitrinelor magazinelor, ele cedeaza, nu se pot abține doar sa priveasca: TREBUIE SA CUMPERE!

Dorința de „a poseda”
Într-o societate unde din magazine nu lipsește nimic, este o placere sa cheltui, chiar daca nu dispui de resursele financiare necesare. Obiectul în sine nu are importanța, fie ca este vorba de haine, de electronice sau de o mașina, situația nu se schimba când este vorba de dorințeÂ… Este vorba de ideea de a cumpara ceva care provoaca mulțumire sufleteasca: obiectul respectiv nu trebuie sa aparțina altcuiva. Cumparatorul, fie el barbat sau femeie, este ca un Don Juan care dorește orice femeie pe care o vede, dar devine complet indiferent dupa ce „a avut-o”.

Depresia și cumparaturile compulsive
Unele femei se consoleaza în urma unor decepții amoroase sau a unor dificultați aparute în viața lor, mergând la cumparaturi. Tensiunea provocata de dorința de a avea obiectul ales calmeaza suferința. Dar, odata ce obiectul a fost achiziționat, placerea scade și durerea revine: trebuie sa viseze la un nou obiect, sa-și imagineze ca-l utilizeaza, sa-și imagineze cum se simt daca nu cumpara acel obiect, pentru ca dorința de a cumpara sa renasca. Este vorba, de fapt, de „cumparaturile compulsive”, o boala asemanatoare bulimiei: este ca o senzație de foame care nu dispare niciodata.

Dragostea și cumparaturile compulsive
Banii, factor indispensabil al acestor tranzacții, permit achiziționarea unui obiect de care ne-am îndragostit. Abuzând de carțile de credit, unii ajung sa aiba mari dificultați financiare. Este mai bine ca aceste persoane sa se întrebe de unde le vine dorința de a cumpara. Ideea de a-și permite o mica nebunie marcheaza debutul febrei cumparaturilor: persoana respectiva își face o placere.

Câteodata, aceasta dorința vine din faptul ca, în copilarie, acestor persoane li s-au refuzat multe lucruri, câteodata este vorba de un soț zgârcit care controleaza excesiv bugetul soțieiÂ… Cheltuirea banilor apare atunci ca o razbunare pe trecut și pe ceea ce aceste persoane interpreteaza ca fiind o lipsa de dragoste din partea parinților sau a partenerului.

Controlul dorințelor pentru satisfacerea nevoilor
Cumparaturile pot deveni un fel de drog: imediat ce obiectul este achiziționat, cumparatorul începe sa viseze la un alt obiect. Pentru a se „dezintoxica” de febra cumparaturilor exista mai multe tehnici:

* Cumparaturile trebuie facute împreuna cu prietenii, aceștia putând ajuta pe cel în cauza sa-și țina dorințele în frâu;

* Cumparatorul trebuie sa faca o lista a defectelor respectivului obiect;

* La fiecare noua runda de cumparaturi, trebuie sa se înjumatațeasca lista de cumparaturi sau sa se micșoreze treptat bugetul alocat acestora;

* Persoana care este dependenta de cumparaturi ar trebui sa-și modifice imaginea pe care o are depre ea însași: prietenii acesteia, în loc sa o mai vada ca pe un simbol al eleganței, originalitații sau frivolitații, vor învața sa o iubeasca pentru alte lucruri decât aspectul sau exterior.